Інтерв’ю з тимлідом PPC відділу Lotoplay: про найм, медійне просування і «успішний успіх»

Інтерв’ю з тимлідом PPC відділу Lotoplay: про найм, медійне просування і «успішний успіх»

Бум на створення арбітражних команд почався багато років тому, але реалії ринку такі, що виживають найсильніші. А джунам стає складніше знайти роботу, тому що не всі беруться навчати байєрів з нуля.

Сьогодні в гостях у «Палай» Team Lead PPC медіабаїнгу Lotoplay Ілля. Поговорили про реалії афілейт-маркетингу, найм співробітників, побудову медійного образу та інші нюанси ринку.

Історія розвитку Lotoplay

Розкажіть трохи про компанію. В якому році ви запустилися? Які вертикалі основні? 

Quotes

Привіт! Мене звуть Ілля, я PPC тимлід команди Lotoplay. Команда (у якої на той момент і ще досить довго відтоді не було назви 😅) почала працювати з affiliate з 2018 року. Я приєднався до неї в кінці 2022 року на позицію Junior PPC, приблизно тоді в нас випадково з’явилася і назва. Наразі основні ніші, з якими ми працюємо, це iGaming та E-com.

Ілля Lotoplay
Ілля
Team Lead PPC Lotoplay

З якими ГЕО працюєте?

Quotes

Пріоритетність ГЕО для нас змінюється з урахуванням ринкових обставин. Якщо рік назад ми були сконцентровані на tier 2-3 країнах і, насамперед Туреччині, то сьогодні ми змістили акцент на tier-1. 

Активно працюємо з Європою, але не обмежуємо себе поняттям ГЕО в принципі. Єдине — не маємо в планах виходу на ринок США, але все змінюється і можливо колись працюватимемо з ліцензійними продуктами і там.

Ілля Lotoplay
Ілля
Team Lead PPC Lotoplay

Які джерела трафіку в Lotoplay?

Quotes

PPC-трафік для нас зараз — це виключно пошукові рекламні кампанії Google Ads. Окрім того, в нас є SEO відділ, який також працює з Google. Ми намагаємось зайняти всю пошукову видачу Гугла: і платні, і органічні позиції.

Ілля Lotoplay
Ілля
Team Lead PPC Lotoplay

Чому не юзаєте Facebook, а лише PPC і SEO?

Quotes

Ми цінуємо експертність і вважаємо себе експертами саме в Google Ads та SEO. З точки зору монетизації також є кілька причин: у цих джерел трафіку найвища якість, суттєво вищі ставки, значно менше monkey job і більше простору для оптимізації. 

Не виключаємо, що будемо диверсифікуватись за рахунок інших джерел у майбутньому (не Facebook), але найближчим часом сфокусовані саме на цих сорсах.

Ілля Lotoplay
Ілля
Team Lead PPC Lotoplay

Найм та мотивація співробітників

Розкажіть про організацію роботи: офіс, віддалено чи змішаний формат?

Quotes

В нас можливий будь-який формат роботи. Мені подобається працювати в офісі, подобається нетворкінг, особисте спілкування з командою. Але щонайменше половина колег працює або повністю віддалено, або частково. Ще з часів ковіду у всіх віддалених співробітників є чудово обладнані робочі місця, тому їх продуктивність не падає. 

Ілля Lotoplay
Ілля
Team Lead PPC Lotoplay

У вас на сайті вказано, що в команді 30 людей. Зі сторони може здатися, що це маленька цифра за 6 років. Чому так?

Quotes

Напевно, їх більше 30, десь до 50, якщо враховувати відділ забезпечення інфраструктури: розробники, контент-менеджери, дизайнери, фінвідділ. Тут варто врахувати, що команда почала активно зростати вже після початку війни. І зараз ми знаходимося в своїй найкращій формі, зростаємо динамічно (не дивуйся, якщо через рік нас вже буде 100+). 

Окрім того, ми дуже ретельно ставимось до пошуку і відбору «наших» людей. Ми готові брати новачків без досвіду на баєрські позиції, проте нам максимально важливі софт-скіли, аби відчути метч і отримати синергію. Але той, хто до нас потрапив, зазвичай залишається в команді надовго.

Мені особисто подобається працювати в форматі невеликого стартапу, беручи від нього лише плюси: швидке прийняття рішень, колективна креативність, кожна думка буде почута і т. д. Наприклад, у нас майже відсутня бюрократія, немає поліграфів, люди вільно діляться знаннями та інсайдами. Бо я чув і знаю, що у великих компаніях по 200+ людей трапляється багато трешу: ніхто нічим не ділиться, працюєш сам в умовах жорсткої конкуренції, немає з ким порадитися у проблемних ситуаціях, бюрократія часом доходить до абсурду і т. д.

Ілля Lotoplay
Ілля
Team Lead PPC Lotoplay
офіс Lotoplay

Яку інфраструктуру побудували за 6 років? Які є власні інструменти у байєрів та інших членів команди?

Quotes

В нас автоматизоване вже майже все, що може бути ефективно автоматизоване. Автоматично формується більшість звітів, що допомагає аналізувати кампанії. Ми активно користуємось Google Ads API для зручності баєрів при роботі з кабінетами. Налаштована ідеальна взаємодія між контент-менеджерами та баєрами по підготовці лендінгів.  Також ми використовуємо кастомну клоаку та додатковий кастомний софт для аналізу трафіку та управління доменами. Використовуємо телеграм-ботів для контролю — вони попереджають, якщо зламався партнерський лінк або, наприклад, нас DDoS-ять. В процесі розробки величезна кількість додаткових інструментів, в тому числі, власний трекер.

У нас супер круто побудовані процеси, є багато напрацювань, алгоритмів, чек-листів. Таким чином ми звільняємо собі час для аналізу та ресьорчу, збільшуємо творчу складову. Це дозволяє давати кращі результати по ROI і якості трафіку для реклів.

Ілля Lotoplay
Ілля
Team Lead PPC Lotoplay

Бачили вакансію афілейт-менеджера. Крім баїнга у вас є партнерка?

Quotes

Ні, партнерки в нас немає. Але це міф, що афілейт-менеджер може бути корисний лише партнерці або прямому реклу. Афілейт-менеджер всередині комнади виконує МЕГАважливі функції: шукає нові продукти, підключається та інтегрується з продуктами, комунікує з партнерами, отримує фідбек стосовно якості трафіку, тримає під контролем моменти стосовно кап та KPI, проводить звірки і т.д. 

Технічні спеціалісти можуть зосередитись саме на трафіку і не переживати, що в них не буде офера, на який можна лити.

Ілля Lotoplay
Ілля
Team Lead PPC Lotoplay

Чим замінили кальяни в офісі? 

Quotes

Кальяни є і у нас в офісі, просто це не основний робочий інструмент 🙃 В нас є настільний теніс, кімната для релаксу та відпочинку, кальяни юзаємо лише на тимбілдингах. 

Ілля Lotoplay
Ілля
Team Lead PPC Lotoplay
Lotoplay на одному з івентів

Чули, що ви берете джунів і навчаєте з нуля? Багато команд відмовилися від новачків. Наскільки ефективна ваша модель найму?

Quotes

Нам не важливий практичний досвід, бо в нас є чіткі, напрацьовані роками алгоритми та підходи. Але нам важливо, аби людина розуміла, що практика починається з теорії і базово володіла «Google Довідкою». З огляду на те, як ми підбираємо людей — наші новачки стають корисними для команди вже на другий-третій місяць. І цей результат, очевидно, залежить не від досвіду, а від наших підходів до навчання та взаємодії всередині команди.

Ілля Lotoplay
Ілля
Team Lead PPC Lotoplay

Скільки в середньому йде часу на те, щоб з джуна зробити тімліда?

Quotes

Треба розуміти, що всі люди різні: різний потенціал, початкова точка, різні потреби. Не кожен хоче або може стати тимлідом. Але якщо виходити з мого досвіду, то це півтора роки.

Ілля Lotoplay
Ілля
Team Lead PPC Lotoplay

Розкажіть приклад мотивуючого кейса по зростанню новачка у професійного байєра.

Quotes

В нашій команді серед байєрів лише 1 людина мала певний досвід в PPC до того, як потрапила в команду. Всі інші або чули щось із загального курсу інтернет-маркетингу, або прийшли вчитися з нуля. 

Особисто я до вересня 2022 року взагалі нічого не знав про PPC, але мав велике бажання розвиватися в цьому напрямку, і тому вчив теорію ще до того, як прийшов в команду. Коли рекрутерка попередила, щоб я повторив «Довідку Гугла» перед співбесідою — вчив її всю ніч, аби справити гарне враження.

Ілля Lotoplay
Ілля
Team Lead PPC Lotoplay

Медійний розвиток команди

Машини для вас не в пріоритеті, але людям цікаво, на чому їздять тимліди і овнер?

Quotes

В мене ще немає водійського посвідчення, тому їжджу на таксі або громадським транспортом. Як отримаю права, то обиратиму щось для комфорту, а не для понтів 🙂

Ілля Lotoplay
Ілля
Team Lead PPC Lotoplay

Чому за 6 років не виходили в медійку, а зараз почали рух в цьому напрямку?

Quotes

Ми помітили, що медіа допомагають командам розвиватися і в кількісному, і в якісному вираженні. Раніше нам було достатньо нетворкінгу з партнерами та колегами (ми є членами PPC Club, а також активно обмінюємось досвідом з іншими командами). І так вийшло, що продукти і партнери нас знають, а кандидати у пошуку роботи, на жаль, ні. 

Ілля Lotoplay
Ілля
Team Lead PPC Lotoplay
Sempro 2023
Sempro 2023

На вашу думку, чи будуть в майбутньому більше команд працювати в закритому режимі?

Quotes

Насправді, навіть зараз дуже багато команд, про які мало хто знає, але вони отримують дуже круті результати. Просто не всі люблять розповідати про «успішний успіх» на Ютубі. 

Ілля Lotoplay
Ілля
Team Lead PPC Lotoplay

Що у вас в холодильнику? Як піклуєтесь про байєрів?

Quotes

Смаколики, індивідуально замовлені обіди, молочко для кави, кілька паштетів з новорічних подарунків партнерів 😅

Ілля Lotoplay
Ілля
Team Lead PPC Lotoplay
новорічні подарунки від AFFTER

Хочеш разом з Lotoplay розвиватися як Media Buyer Google Ads? Мерщій пиши нам! Або відвідай наш сайт, щоб дізнатися про нашу команду більше.

Класно, що на ринку стає більше команд, які роблять ставку на внутрішню атмосферу та інфраструктуру, а не розказують про «успішний успіх». А ще дають шанс новачкам отримати знання для виходу на стабільний профіт. 

Читайте та поширюйте українське! Підписуйтесь на Telegram та Instagram “Палай” медіа!

0
Підписуйся