«У нас співробітники з 20 країн» — Q&A з COO Already Media

«У нас співробітники з 20 країн» — Q&A з COO Already Media

Компанії зі сфери афілейт-маркетингу часто набирають працівників на віддалений формат роботи, але побудувати для них комфортне середовище буває складно. Особливо якщо доводиться швидко бустити чисельність штату і вдосконалювати структуру бізнесу.  

Сьогодні у нас в гостях Наталія, СОО Already Media. Вона розкаже про оптимізацію робочих процесів для iGaming, останні досягнення компанії та поділиться лайфхаками з особистого досвіду.

Привіт! Скільки років працюєш в Already Media і як потрапила в компанію?

Quotes

Привіт! Загалом на позиції COO в афіліатці я працюю понад 5 років, в АМ прийшла півроку назад, але ми вже багато чого встигли разом.

Мене запросили фаундери, адже ми пересікалися на інших проектах. На той момент в АМ не було COO, але була потреба у цій позиції, компанія швидко зростала і процеси не завжди встигали за нею. Ще треба було розвантажити CEO, через рутину у неї лишалося мало часу на стратегічні питання.

Наталія
СОО Already Media

Розкажи простими словами, що означає посада СОО. Які в тебе задачі та зони відповідальності?

Quotes

Простими словами — це людина яка відповідає за операційну ефективність компанії, за те щоб всі підрозділи працювали злагоджено та досягали визначених показників ефективності та цілей. 

В моїх обов’язках: масштабування і розвиток бізнесу, оптимізація процесів і витрат, планування та управління процесами, ризик менеджмент, налагодження комунікації між різними підрозділами, відповідальність за розробку продуктів та інше. Для великої компанії 100+ людей ця позиція стає необхідністю.

Наталія
СОО Already Media

Яким чином у вас побудовані робочі процеси, щоб кожен з 260 людей був ефективним?

Quotes

Все починається з організаційної структури, вона у нас зараз чітка і прозора — за кожним підрозділом стоїть свій досвідчений керівник. Кожна людина яка приходить в АМ має свою зону відповідальності, розуміє цілі і задачі. 

Зараз ми почали вводити KPI та OKR на різних рівнях — це допомагає мотивувати співробітників та відслідковувати ефективність команд. За розвитком і продуктивністю людини на кожному етапі слідкує її ментор та HR-спеціаліст, проводяться систематичні дейліки, перформанс ревью та one to one мітінги.

Наталія
СОО Already Media

Який використовуєте підхід до оптимізації роботи? 

Quotes

Оптимізація в АМ — безперервний процес, ми переважно користуємося комбінованими підходами та керуюємося Agile принципами для підвищення гнучкості та швидкості реакції на зміни. Основними елементами в процесі оптимізації є постійний аналіз процесів і пошук слабих та вузьких місць, збір даних та орієнтація на них, отримання зворотного зв’язку від команд та партнерів та постійне вдосконалення роботи в тому числі за використанням технологій та штучного інтелекту. 

Також важливу роль грає автоматизація — в АМ ми активно розвиваємо IT відділ AM TECH, який розробляє інструменти для оптимізації внутрішніх процесів, що допомагають економити час та ресурси. Зараз наприклад працюємо над DMS — інструментом для управління доменами, який перевіряє їх стан, доступність, своєчасність оплати та багато інших показників.

Наталія
СОО Already Media

Як моніториш ефективність, якщо 70% команди на віддаленій роботі?

Quotes

Ми навчилися працювати ефективно і віддалено. Ми не ставимо трекери та не перевіряємо щохвилинно чим зайняті працівники, натомість наймаємо вмотивованих людей та ставимо перед ними чіткі цілі та задачі. 

Ми надаємо чудові умови та можливості для розвитку, і в залежності від позиції, велику частку самостійності та свободи, але натомість чекаємо віддачі та відповідальності від співробітника. І це працює. Для відслідковування ефективності команд використовуємо велику кількість даних, які збираються в дашборди та аналізуються на кожному етапі.

Наталія
СОО Already Media

Чи знаєш ти всіх співробітників?

Quotes

Знаю не всіх — я не так давно в компанії, а люди розкинуті по світу, тому випадкова зустріч за кавомашиною виключена. Я комунікую в основному з керівниками та лідами департаментів, але за необхідністю можу написати будь-якому співробітнику, як і співробітник мені — ми відкриті та гнучкі в плані комунікації. 

У нас нещодавно відкрився офіс у Варшаві — це чудова можливість знайомитися ближче, яку ми активно використовуємо. У липні провели корпоратив, куди з’їхалися співробітники з декількох країн.

Наталія
СОО Already Media

В тебе є дашборди та метрики для real-time моніторингу?

Quotes

Так, частина дашбордів стосовно важливих показників проєктів та трафіку була ще до мого приходу, проте зараз ми розробляємо більш детальні моделі дашбордів щоб аналізувати ще більше даних. 

Це фінансові метрики: доходи, витрати, грошові потоки, дебіторка, метрики по трафіку та маркетингові метрики проектів, HR-метрики: пошук та утримання кадрів, рівень задоволення, метрики продуктів – їх стан, прогрес, ресурси та терміни, та багато іншого.

Наталія
СОО Already Media

Розкажи про свій софт-інструментарій. Які інструменти юзаєш і чому саме їх?

Quotes

Мій топ — Jira для управління проектами, Confluence — ведення документації, Miro та Figma для візуалізації прототипів, дизайну, побудови майндмап, проведення ретроспектив та командної роботи, Microsoft Power BI для сбору та аналізу даних, Ahrefs — один з найкращих SEO-тулзів, звичайно GPT та інші AI, ну і класика — Google Docs. Віддаю перевагу цим інструментам, тому що вважаю їх лідерами ринку, а також адаптивними та зручними у використанні. 

Наталія
СОО Already Media

Наскільки часто доводиться оптимізувати витрати на контент чи інші напрямки?

Quotes

Це питання завжди на порядку денному, доводиться шукати та тестувати різні варіанти. Контент — велика стаття витрат в АМ, адже ми створюємо виключно корисний та якісний контент для своїх проєктів. 

Наразі тестуємо деякі напрацювання по скороченню цих витрат за допомогою власних розробок, зокрема, AI. Зараз відбувається активний ріст компанії та проєктів, а отже і витрат. Ми до цього готові — головне збирати детальну інформацію та аналізувати кореляцію витрат з результатами.

Наталія
СОО Already Media

Можеш поділитися кейсом по вдосконаленню процесів чи структури компанії за останній період?

Quotes

З останніх кейсів можу навести приклад з оптимізації процесів розробки в АМ. В компанії сильний IT-відділ, який зараз працює над декількома внутрішніми продуктами. Коли я прийшла, була проблема з непорозумінням між стейкхолдерами та розробниками. ​​Стейкхолдери не розуміли терміни та пріоритети задач, пропускали релізи і не завжди знали, як користуватися новим функціоналом і для чого він. 

Після аналізу ситуації ми впровадили Scrum з ретро, демо, грумінгом та іншими атрибутами, визначили цикли розробки для кожного продукту, розробили єдиний процес приймання задач і впровадили роадмап продуктів, який став доступним для стейкхолдерів. 

Це зняло напругу з розробників, покращило розуміння пріоритетів і підвищило загальну задоволеність співробітників. Ще скоротився час релізу фіч та кількість баг, адже розробники займаються свою справою замість того, щоб відволікатися на запити замовника та уточнення пріоритетів.

По структурі також впроваджено багато змін. З головного — визначена інфраструктурна частина компанії: фінанси, легал, девелопмент, HR, операційний відділ, яка обслуговує наявні SEO-команди та нові проекти. За такою моделлю стає можливим вертикальне  і горизонтальне масштабування.

Наталія
СОО Already Media

Як оцінюєш нещодавний ребрендинг Already Media?

Quotes

Найвищі оцінки від мене, адже я приймала безпосередню участь в цьому процесі.
Ребрендинг охопив усі аспекти, починаючи від позиціонування і закінчуючи оновленням візуальних елементів. 

Бренд набув нового стилю та фарб, які краще відображають наші цінності. І ми бачимо перші позитивні результати в зростанні охоплень та впізнаваності. Цього місяця зарелізили оновлений вебсайт, який вже зібрав комплементи від колег та партнерів. І це переконливе свідчення того, як оновлений стиль і зміст можуть змінити сприйняття бренду.

Наталія
СОО Already Media

Може бути корисним: Як робити ребрендинг великої tech-driven компанії: досвід Already Media

На скільки співробітників виросла AM за останній рік?

Quotes

За останній рік кількість співробітників AM зросла більш ніж на 100 осіб, що складає понад третину нашого колективу. Зростання продовжується — ми масштабуємося  вертикально і горизонтально завдяки запуску нових проєктів та ринків.

Наталія
СОО Already Media

Як проходить твій робочий день?

Quotes

Я вважаю себе досить структурною та послідовною, тому мій тиждень та день завчасно сплановані. На першу половину дня я залишаю важливі та складні задачі, які потребують творчого потенціалу, великої концентрації та нових ідей. 

Велику частину забирають міти та сінки з командами, інша частина — вирішення поточних проблем та рутинні операційні задачі. Звичайно, інколи не все йде за планом, і доводиться періодично переоцінювати приоритети. На допомогу приходить метод MoSCoW: M — Must have, S — Should have, C — Could have, W — Won’t have.

Наталія
СОО Already Media

А як ти відпочиваєш?

Quotes

Оскільки я повністю викладаюся на роботі, де вистачає щоденних викликів і стресів — відпочинок для мене важлива складова життя. Мене наповнює та відновлює активний відпочинок та зміна середовища. Я багато подорожую, люблю велосипеди, теніс, сквош та хайкінг, напругу знімаю у тренажерному залі. Також ціную час наодинці з цікавою книгою. Раніше робота 24/7 драйвила мене, проте зараз намагаюся більш раціонально підходити до розподілу часу і шукати баланс. Мабуть дає про себе знати мій переїзд до Європи, де життя сповільнене і ніхто нікуди не поспішає. Дякую за увагу, всім добра і миру.

Наталія
СОО Already Media

Досвід Already Media підтверджує, що без чіткої структури і постійної оптимізації великим компаніям не вдасться зростати. Важливо підтримувати ефективність кожного юніту, щоб весь «організм» працював як годинник.

0
Підписуйся