Від махінацій з шубами до CMO: як за 2 роки стати CMO топової команди по Nutra

Від махінацій з шубами до CMO: як за 2 роки стати CMO топової команди по Nutra

Вітання! Мене звати Віталій і я — Chief Marketing Officer у Space Profit Team. В команді я відповідаю за всі сорси трафіку та BDM відділ. Моя ціль — відкривати для команди нові горизонти розвитку, нові тематики, вертикалі, шукати можливості для збільшення середнього профіту байєрів, покращувати нетворк між відділами, а також комунікацію команди з партнерами.

В кінці цієї статті для вас буде можливість отримати мою кар’єрну консультацію, тож не втрачай момент. 

Щоб було цікавіше ця стаття почнеться з моїх особистих досягнень:

🏆 Досягнення:

  1. Побудував відділ з більш, ніж з 30 топових байєрів.
  2. Збільшив середній профіт Facebook байєрів за 2 роки в 11 разів.
  3. Виховав всередині команди 4 Тім Ліда і 1 Хеда.
  4. Довів що в нутрі є такі ж можливості, як і в інших нішах.
  5. Виступив на конференції в Києві, з доповіддю про AI технології та як ми їх використовуємо.

З яким бекграундом прийшов в SPT?

З назви статті ви зрозуміли, що моя підприємницька діяльність давала про себе знати змолоду (UPD: в ході проведення “махінацій” ні одна шуба не постаждала)

Працюючи в 2017-му році в Харківському закладі барменом, паралельно я розвивав пабліки вк, але після його блокування сталося завершення моєї кар’єри адміна групи з цитатками, тож я вирішив змінити направлення і прийти в арбітраж.

Маючи невелику суму заощаджень, я почав вивчати і тестувати товарні оффери. Приблизно через тиждень роботи, в мене вийшло натестити годинники і заробити перші 10 тисяч гривень, які я успішно прогуляв на свій день народження)
Зловивши успіх, я був впевнений, що все пізнав в цьому світі і знаю як заробляти, а там – туди-сюди і вже мільйонер. Але щось пішло не так і звʼязка вигоріла.

Далі знову спроба запуститись на кредитні кошти, залив в мінус, зневіра, рандомне подавання на вакансії байєром і відчайдушна спроба повернутись в сферу надання послуг. Дякувати вищим силам, офіціантом мене не взяли і через декілька днів мені пропонують пройти співбесіду на позицію медіабайєра, чому я був дуже радий. Прийшовши, я побачив, що разом зі мною розглядають ще 15 кандидатів. 

Нам сказали, що візьмуть лише трьох, тому швидко розрахувавши 20% успіху, я почав шукати номер менеджера кафе, куди я кілька днів тому не вийшов на роботу))
Але співбесіда пройшла краще, ніж я сподівався – коли я презентував свої кейси з товарки, то питання по тому чи брати мене відпали.

Порада №1 (Новачкам)

Quotes

З того часу нічого не змінилось, навіть шукаючи помічника байєра, пріоритет при наймі буде перед тими, хто вже лив трафік, сам злив 300-1000$, зрозумів що, як і де працює та отримав перші плюсові результати.

Скажу голу правду — люди, які пройшли скам курси або готові працювати 24/7 за їжу — не цікаві топовим командам. Навіть студент може заробити 300-1000$ в McDonalds, пройти один із сотні злитих курсів, подивитись відео в інтернеті і злити їх в 0, зрозумівши хоча б базово, що таке арбітраж і як це працює.

Потрапивши в команду, я зробив $4000 профіту в перший місяць, потім почався перший мій шторм, в якому я пізнав весь біль цієї сфери і знову в ній розчарувався – я пішов займатись товарним бізнесом та відкрив логістичну Компанію, поки не настав ковід. і я знову не повернувся в арбітраж.

Віталій, CMO Space Profit Team
Віталій
CMO, Space Profit Team

В цілому посил зрозумілий — я хотів розвиватись, але я боявся проблем і замість їх вирішення змінював направлення свого розвитку, з думкою що це мені допоможе. Взявся — роби до кінця

Порада №2. Вирішуйте проблеми

Quotes

Шлях до успіху і розвитку лежить лише через вирішення виникаючих проблем – обійти їх або змінити напрямок розвитку не вийде. Інакше ви повертатиметесь в точку 0. Розвиток можливий лише через вирішення складних задач, які люди звикли називати проблемами.

В моїй голові досі сиділа думка, що при проблемах треба було змінювати напрямок. Тому ще приблизно 2 роки, я змінював все: команди, вертикалі, була спроба самому зробити команду (не успішно). Доки до мене не дійшла думка виражена у Пораді 2. І з цього моменту почався мій розвиток.

Віталій, CMO Space Profit Team
Віталій
CMO, Space Profit Team

Шлях розвитку топового FB відділу

Після початку повномасштабної війни в Україні, розвалилась команда в якій я працював і в березні 2022 року я проходжу співбесіду в SPT. На той час я був одним з двох байєрів ФБ.
На співбесіді я чітко дав зрозуміти, що маю багато релевантного досвіду та маю великі амбіції всередині команди, проговоривший що мені цікаво створити і очолювати сильний Facebook відділ.

Порада №3. Завжди озвучуйте керівникам про свої плани і амбіції

Quotes

Люди, які озвучують свої амбіції стати Team Lead / Head, ймовірніше отримують ці позиції. І це зрозуміло, адже коли формується нова команда/відділ, першочергово ми звертаємо увагу на тих, хто цього прагне. Якщо ви просто очікуєте на шанс стати керівником, вірогідність цього істотно зменшується.

Але тут є момент — крім бажання розвиватись висловленого усно, ви маєте вже зараз брати на себе більше обовʼязків, вже зараз впливати на розвиток команди/відділу і вже зараз проявляти себе як лідер.

Віталій, CMO Space Profit Team
Віталій
CMO, Space Profit Team


Через 3 місяці перебування в SPT в якості байєра у мене з’являється помічник — і з цього моменту починається повноцінний розвиток FB Department. Наступні 2 місяці в мене пішло на побудову базових процесів відділу. І одразу опісля ми добираємо до мене в команду перших трьох байєрів (один з них зараз Head of Facebook, другий Team Lead однієї з найбільших команд відділу).

Дібравши ще 2 байєрів, ми вирушаємо в перший і останній до цього часу шторм Facebook, який був восени 2022 року. У цей час почали сипатись ФПшки, ми витратили багато на різні типи акаунтів, а коли вирішили питання заливу, аукціон ФБ був настільки дорогим і не стабільним, що ми ледве вижимали ROI 30% з усіх своїх звʼязок, скорочуючи обʼєми трафіку в 2-3 рази.

Окрім цього все виглядало як хаос, нас було 6 людей, які тупо не розуміли що коїться і як з цього виходити. В цей час я починаю вибудовувати систему роботи всього відділу, починаючи від пошуку і видачі акаунтів, закінчуючи масштабуванням кампаній. Я описував процеси, виписував ідеї всіх членів команди, структурував тести, звʼязок і розподіл тематик всередині нашої вертикалі. 

Коли закінчився шторм і процеси були налагоджені, ми неминуче пішли вгору, але тепер всі розуміли як ми працюємо, що робимо в який момент і що потрібно для подальшого росту.

Порада №4. Тільки системний бізнес має шанс для розвитку. Хаос навпаки вбиває його

Quotes

Ця порада підійде кожному — і байєрам, які зобовʼязані систематизувати свою роботу, і Тім Лідам, які керують командою і далі по системі розвитку, закінчуючи власниками бізнесу.

Всі процеси описуються, будь-який розвиток прогнозований навіть якщо ви з цим зараз не згодні, апелюючи тим, що «в нас дуже нестабільний ринок і він не про стабільність» — якщо це так, то ви кепсько будуєте систему роботи. Це не раз доведено топовими байєрами нашої команди. Тільки байєри, які мають чітку структуру діяльності, щомісячно бʼють рекорди протягом останнього року.

Віталій, CMO Space Profit Team
Віталій
CMO, Space Profit Team

Побудувавши структуру процесів, ми зрозуміли, що наш розвиток зупиняє можливість спендити стільки, скільки ми хочемо. Основою цієї проблеми було легковажне відношення до акаунтів, яке було поширене серед багатьох команд того часу. Ми купували дешеві акаунти, заливаючи їх в великій кількості. Використовували неякісні звʼязки, які банились кожен день.

В той час ми зрозуміли, що потрібно працювати не над кількістю, а над якістю. При чому якість повинна бути у всьому: байєрах, акаунтах, лендах, креативах. В результаті за 2 місяці ми збільшили середній рекламний cost на байєра вдвічі і ще через 2 місяці ще вдвічі. Сумарно збільшивши середній рекламний cost і профіт на байєра за 4 місяці в 4 рази.

Порада №5. Для того, щоб зробити багато Profit, треба зробити багато Cost

Quotes

Шукайте можливості збільшувати свої витрати на рекламу.

По-перше, більше рекламного косту зменшує відношення економічного навантаження на байєра у команди до його рекламних витрат.

По-друге, це єдиний спосіб рости матеріально, бо для збільшення профіту потрібно працювати над збільшенням ROI і витрат, а я не знаю варіантів при яких за 4 місяці можна підвищити ROI в 4 рази, зафіксувавши його на постійній основі на роки.

Віталій, CMO Space Profit Team
Віталій
CMO, Space Profit Team

Про добір байєрів я не розповідав, але до того часу нас збільшилось втричі. І на горизонті випливала ще одна проблема — байєри починали лити звʼязки один одного. Ще й на великих обʼємах. В перспективі це загрожувало нам — сісти у велику яму, коли ці звʼязки вигорять. Тому рішенням було диверсифікувати все. Це база ризик менеджменту. Ми диверсифікували все, починаючи від ПП з якими ми працювали, закінчуючи регіонам і тематиками.

Ми почали контролювати, щоб кожен байєр створював своє особисте, а не використовував звʼязки інших. Таким чином ми додали стабільності і за рахунок відкриття нових регіонів і тематик виросли, не підозрюючи того в 2 рази.

Порада №6. Диверсифікуйте все

Quotes

Шукайте ризики, через які ви опинитесь в ямі. З якої дуже довго і боляче буде вибиратись. Особливо під час швидкого розвитку.

Після вирішення цих проблем нам і вдалося збільшити середній профіт в 10 разів. Ще кілька місяців я пропрацював як Head of Facebook і пішов далі. Вирішувати нові, більш глобальні проблеми.

Віталій, CMO Space Profit Team
Віталій
CMO, Space Profit Team

Soft Skills

Я переконаний, що для розвитку в карʼєрі, 70% успіху залежить від Soft Skills і тільки 30% залежить від Hard Skills. Я виділяю для себе 6 основних характеристик, необхідних для успішного управління: 

  1. Ініціативність — виражена через постійний активний чи пасивний пошук, того що в команді не працює або працює погано, звісно з ідеями як це пофіксити. Чим більше таких людей, тим легше команді.
  2. Амбітність — бажання досягати великих цілей, бути кращим ніж інші, працювати над собою та вдосконалюватись. І обовʼязково брати ті задачі, які страшно виконувати.
  3. Лідерство — по-перше, це вміти відстоювати свою точку зору, коли це потрібно. По-друге, відповідальність за свої дії і дії своїх підлеглих.
  4. Емпатія до команди — для мене вона виражена здебільшого в неробочі години, це те як людина залучена до життя команди. Чи співпадають її цінності з цінностями команди? Які в неї відносини з тіммейтами з інших відділів? Це один з ключових пунктів. Бо команда буде будуватись як дзеркало керівника і якщо ми обираємо хард скілову людину, але не залучену до цінностей, командний дух буде на низькому рівні.
  5. Вміння приймати рішення і діяти в стресових ситуаціях.
  6. Доведення до кінця різних процесів та задач.

Ці риси мають проявлятись у людині, ще до того як вона стає Тім Лідом. Тому:

Порада №6. Не бажай бути Тім Лідом – будь Тім Лідом

Quotes

Людина яка прагне зростання, буде намагатись проявляти себе як лідер, вона буде намагатись заявити про себе. Розвивайте в собі це. Ну, а зріст до Head або CMO залежить від того ж самого, різниця лише в розмірі відповідальності, яку ти можеш на себе взяти.

Віталій, CMO Space Profit Team
Віталій
CMO, Space Profit Team

Hard Skills

Хард скіли, як я казав вище виражаються через Profit. Основні 5 критеріїв, які я виділяю для збільшення показників.

  1. Систематизація кожного процесу, який відбувається в роботі байєра.
  2. Вміння працювати з лендингами (70% успіху звʼязки залежить від цього).
  3. Відчуття сорсу. Це те відчуття, до якого доходиш, коли постійно працюєш з одним джерелом трафіку. Ти знаєш, де що коли має бути. Ти можеш передбачати події заздалегідь і готуватися до них.
  4. Вміння створювати нові гіпотези, які виводять в +. Неможливо зробити гарний результат, працюючи зі SPY сервісами. Виключно унікальні ідеї дають прибуток.
  5. Вміння тестувати і масштабувати. Нажаль 90% ринку арбітража вміє або думає, що необхідно лише тестувати звʼязки. І майже ніхто не приділяє достатньої уваги масштабуванню, тому і не вміють цього.

Hard Skills розвивати досить легко, якщо ти не глек і працюєш в нормальній команді. По своєму досвіду я скажу, що не всі можуть навчитись заробляти багато. Але Hard Skills розвивати набагато легше ніж Soft Skills, бо тут, щонайменше, можна написати купу мануалів і провести купу тренінгів.

Висновок

Розвивайте себе, як особистість, шукайте нові виклики, ідіть туди, де страшно. Не бійтесь брати більше відповідальності на себе і зріст неминуче прийде. Тільки якщо сидіти і чекати, коли ж мене там підвищать, ви цього ніколи не побачите.

Працюйте більше, розкладайте та структуруйте процеси, шукайте вирішення проблем, а не уникайте їх. Тільки так ви можете піти далі. 

🎁 Для читачів цієї статті невеликий бонус — в нашому інстаграмі ми розіграємо персональну кар’єрну консультацію. Переходь за лінком, виконуй всі умови і до зустрічі на моєму коучингу)

Instagram: instagram.com/spaceprofit/
Telegram: https://t.me/spaceprofitteam
LinkedIn: linkedin.com/company/space-profit-team

0
Підписуйся