Як перевірити репутацію контрагента під час переказу крипти

Як перевірити репутацію контрагента під час переказу крипти

Уявіть, що закидуєте крипту на Binance чи іншу біржу і транзакцію блокують через підозрілу активність гаманця. Представники сервісу обіцяють повернути гроші после детальної перевірки впродовж двох місяців. Така ситуація може виникнути у будь-якого користувача, який не слідкує за репутацією контрагентів. 

В новому матеріалі розбираємося, як захиститися від брудної крипти та зберегти свої активи. Поговоримо про AML-перевірки, корисні інструменти для вебів та надамо поради новачкам. 

Потенційні ризики при роботі з криптою

Крипту люблять за анонімність та швидкий переказ коштів. Але у анонімності є зворотний бік — цифрову валюту активно використовують злочинці. В даркнеті за неї продають різні заборонені речі. 

За даними аналітичного сервісу Chainalysis, в 2022 році об’єм протизаконних транзакцій в крипті сягнув позначки в $18 млрд. Для порівняння в 2020 році сума була 2 рази меньше — $8 млрд. 

статистика Chainlysis

Криптовалюту можна умовно поділити на чисту та брудну. Звичайні користувачі, які не робили нічого протизаконного, можуть зіштовхнутися з брудною криптою тільки під час переказів від нових контрагентів. 

Брудна криптовалюта — це монети, які пов’язані з шахрайством, відмиванням грошей, чорним ринком, фішингом. Якщо перевести такі активи на чистий гаманець, сервіси перевірки репутації автоматично додадуть його до чорного списку. 

безпечні та небезпечні джерела

Безпечні та небезпечні джерела

Зіткнення з брудною криптою викликає проблеми різного масштабу: від блокування гаманців до необхідності спілкування з правоохоронними органами. В деяких країнах криптовалютні біржі зобов’язані передавати інформацію у відділи по боротьбі з кіберзлочинністю. 

Атаки с застосуванням брудної крипти — це не міф. Постраждати від них можуть навіть досвідчені користувачі. У 2022 році під санкції потрапив засновник Tron Foundation, Джастін Сан. Йому переказали ETH через чорний обмінник, після чого гаманець на платформі Aave заблокували. 

скрін із твіттера з блокуванням Aave
Quotes

Перевірка контрагентів важлива тим, хто користується централізованими біржами і здійснює транзакції на гаманці третіх осіб або ресурсів, репутацію яких складно перевірити для звичайної людини. Або ж, навпаки, приймає транзакції з подібних джерел. 

Централізовані біржі зобов’язані ретельно перевіряти всі транзакції користувачів, і якщо система виявить транзакцію, пов’язану з злочинною діяльністю, користувачеві доведеться зіткнутися з довгим і виснажливим процесом перевірок (наприклад, Binance може взагалі ігнорувати ваші повідомлення та нескінченно надсилати стандартні шаблони), навіть якщо операція не була незаконною з боку користувача. 

Більше того, про подібні транзакції біржі зобов’язані повідомляти регулюючим органам, тому розгляд може навіть вийти за межі двостороннього спілкування з біржею.

Раціональним рішенням буде завчасна перевірка гаманців до проведення операцій з ними. Якщо людина відповідально перевіряє свої транзакції, це значно економить її час та приносить душевний спокій.

В Європі проблема брудної крипти не така критична. Тому ситуації, коли рівень ризику гаманця після перевірки настільки високий, щоб були підстави для криптобірж блокувати такі кошти, трапляються рідко. Проте, останнім часом побільшало випадків, коли європейські користувачі стикаються з криптою, яка має російське походження й відповідно може бути заблокована при спробі обміну будь-якою ліцензованою криптобіржою.

Найбільше, з брудною криптою стикаються наші клієнти з Південної Америки, Африки та Туреччини.

лого кібермавпи
Customer Success Manager DigiOfficer

Варіанти захисту від брудної криптовалюти

Крім анонімності та швидких транзакцій криптовалюта відрізняється прозорістю. Завдяки сканерам блокчейну можна подивитися повну історію переказів будь-якого гаманця. Ця особливість допомагає виявити підозрілу активність на криптовалютних адресах. 

Є кілька варіантів захисту від брудної криптовалюти, але варто розуміти, що вони не гарантують 100% ефективності. Злочинці використовують різні інструменти для відбілення крипти. Частіше за все вони змішують незаконні гроші з чистими за допомогою спеціальних мікшерів. Алгоритми спеціалізованих сервісів можуть виявити це, але шахраї знаходять нові методи відмивання. 

Використання централізованих бірж

Більшість криптовалютних бірж не дозволяють робити перекази анонімно. Базові інструменти, на кшталт торгівлі монетами, доступні без верифікації, але для переказів вона обов’язкова. Це знижує ризик шахрайства. 

Також практично кожна платформа для управління цифровими активами перевіряє зовнішні транзакції і переводить кошти на внутрішні гаманців користувачів після AML-чекінгу. Anti-Money Laundering — це механізм протидії відмиванню грошей. Його створили для боротьби з незаконними коштами. 

Кожна транзакція на Binance, Whitepay, Bybit та інших топових сервісах перевіряється, тому теоретично на централізованих біржах брудних грошей немає. Але, на жаль, навіть такі розвинуті платформи не гарантують повний захист. Шахраї удосконалюють процеси відбілення цифрових грошей і є ймовірність, що при переказі такої крипти на адресу біржі, блокування не буде. 

Приклад блокування гаманця

Приклад блокування гаманця

З іншого боку, використання централізованих бірж вигідне тим, що навіть якщо відбілена крипта попаде на рахунок, отримувач не потрапить під санкції. З моменту нарахування на внутрішний гаманець біржі кошти вважаються такими, що пройшли AML-перевірку. 

Одна з найбільших українських бірж Kuna попереджає користувачів о сумнівних гаманцях навіть при вихідних переказах. Рішення залишається за ним, але сповіщення про ризик — це дуже круто. 

AML-чекери

Фанати крипти та звичайні веби в останні роки активно освоюють мобільні гаманці на зразок Trust Wallet, Exodus, TronLink. Вони не запитують у клієнтів документи та не проводять оцінку транзакцій. Користувачам доведеться брати справу в свої руки.

Якщо централізовані біржі вам не підходять, скористайтеся AML-чекерами. Вони перевіряють чистоту гаманця та генерують звіт за кілька хвилин. Після сканування історії переказів ви отримаєте детальну оцінка репутації адреси. 

AML-сервіси відрізняються підтримкой різних мереж та вартістю перевірки. Ми протестували сервіси і зібрали про них найкорисніше. 

  1. DigiOfficer. Генерує звіт за кілька секунд. Із мінусів — на виході мало інформації, лише рівень ризику. 
  2. AMLbot. Перевірку можна робити на сайті або через Телеграм. Перший аналіз безкоштовний, звіти інформативні. Із мінусів — висока вартість.
  3. Whitepay. Для перевірки потрібно верифікувати профіль. Звіт генерується швидко. 
СервісВартість перевіркиПридбання пакетівКількість мережДоступ до сервісу
DigiOfficerвід 0,5$21Веб-інтерфейс
AMLbotвід 3$16Веб-інтерфейс, Телеграм-бот
Whitepay1$5Веб-інтерфейс, мобільний додаток

AMLbot вважається лідером ніші, але вартість перевірки досить висока. DigiOfficer вигідніший в цьому плані, а питання з інформативністю звітів є критичним не для всіх користувачів. Сервіс показує рівень ризику, цього достатньо для оцінки репутації контрагентів. 

перевірка AML-чекером

Ще один плюс у скарбничку DigiOfficer — це українська команда і овнери. Інструмент зараз активно розвивається і його вже можна впевнено назвати одним з найкращих рішень по співвідношенню ціни та якості. 

За промокодом PALAI ви отримаєте 30% знижку. Він діє до 31.12.2023

промокод на знижку в DigiOfficer
Quotes

Точність наших алгоритмів більше ніж 99%. Ми агрегуємо інформацію по фрод скору від кількох постачальників антифрод рішень, щоб надавати якісні послуги перевірок криптогаманців. Можна сказати, що це і є основною нашою конкурентною перевагою, крім ціни, порівняно з іншими гравцями.

Розширені результати перевірки у нас доступні через API, ця інформація більше актуальна для криптовалютних сервісів, звичайній людині важливо отримати результат аналізу без зайвої інформації. Наш формат: вніс гаманець — отримав результат — більше не відволікаєшся.

В майбутньому ми плануємо розширити функціонал нашого сервісу, будемо додавати нові продукти, які стосуватимуться не тільки криптовалют.

лого кібермавпи
Customer Success Manager DigiOfficer

Створення запасних гаманців

Якщо виникає потреба прийняти криптовалюту від нового контрагента, можна створити нову адресу. Так ви захистите інші активи та зможете перевірити репутацію гаманця після відправки коштів. 

Ще можна запросити адресу до переказу грошей, але не всі контрагенти на це погодяться. Тоді з’явиться можливість перевірити репутацію заздалегідь і не контактувати з підозрілими гаманцями. 

Рекомендуємо не шкодувати грошей та перевіряти репутацію всіх криптовалютних гаманців, з яких вам приходять кошти. Це особливо важливо для тих, хто використовує мобільні децентралізовані додатки, а не приватні біржі. 

Ризик того, що вам доведеться зіштовхнутися з незаконними коштами, малий. Але краще знизити його практично до нуля за рахунок постійного моніторингу репутації контрагентів. 

Читайте та поширюйте українське! Підписуйтесь на Telegram та Instagram “Палай” медіа!

0