Хто такі С-level в афілейт-маркетингу?

Хто такі С-level в афілейт-маркетингу?

Коли я заводив колонку Head of Content, то збирався випускати матеріали регулярно, але щось пішло не так і останній вийшов майже рік тому. Сьогодні прокинувся зранку і вирішив, що треба виправляти ситуацію. 

В новій статті розбираємось, що таке C-level в афілейт-ніші та руйнуємо міфи про це поняття. 

Як афілейт прийшов до появи С-level?

Археологи стверджують, що перші арбітражні команди в Східній Європі сформувалися приблизно в 2013-2014 роках. Майже ніхто з них не працює зараз в початковому форматі, але ніша активно розвивається навіть за наявності складнощів різного характеру. 

Я почав цікавитися заробітком на сайтах за допомогою продажу трафіку, коли поняття «арбітражник» в комьюніті ще не було. Тоді афілейтів називали вебмайстрами — вони мали контентні проєкти, де розміщували рекламу і заробляли на кліках.

Згодом арбітражники почали формувати команди, але ніхто не знав, яка в них повинна бути структура. Було зрозуміло, що потрібен байєр, дизайнер, розробник і бухгалтер. На цьому «пірамідка» завершувалася. 

По мірі розвитку ринку, деякі команди припинили своє існування, а інші відкрили юрособи, розширили штат та перетворилися в холдинги. Зараз топові афілейт-бренди вже з натяжкою можна назвати словом «команда» з сенсом, який вкладався в це слово 10 років тому. 

І зараз є невелички проєкти без роздутого штату, але якщо мова йде про омріяні $1 млн профіту на місяць, доведеться будувати великий «організм» з різними відділами та постійно оптимізувати їх взаємодію. 

Зазвичай в структурі сучасних арбітражних команд є такі відділи:

  • медіабай;
  • ейчар;
  • фінансовий;
  • афілейт.

Структура буває різною, але на верхівці завжди знаходиться керівництво — той самий C-level. Незвичне слово з’явилося в медіапросторі всього кілька років тому і не всі знають його значення. 

С-level розшифровується як Chief level — керівний рівень. В медіабаїнгових та продуктових афілейт-компаніях використовуються однакові абревіатури для посад, але задачі в співробітників можуть відрізнятися в залежності від напрямку діяльності.

Щоб було зрозуміліше, виділимо ключову задачу членів «клану» C-level:

  • CEO (Chief Executive Officer) — стратегія розвитку компанії.
  • COO (Chief Operating Officer) — оптимізація процесів.
  • CMO (Chief Marketing Officer) — маркетинг.
  • CFO (Chief Financial Officer) — керування фінансами.
  • CTO (Chief Technology Officer) — технічна інфраструктура.
  • CHRO (Chief Human Resources Officer) — керування персоналом.
  • CAO (Chief Analytics Officer) — аналіз даних.
  • CPO (Chief Product Officer) — розвиток продукту.

Непідготовленому вебу складно орієнтуватися в купі дивних абревіатур, особливо якщо всі ці люди зберуться в одному місці. Але по факту це не пріоритетна задача, тому що комунікацію з певного питання можна будувати з одним спеціалістом. 

Анекдот про C-level від ChatGPT

Руйнування міфів про C-level

Медіабаїнгові компанії поступово відмовляються від кліше, пов’язаних з лакшері життям: дорогі машини, годинники, кейси з грошима. Але в комьюніті чомусь сформувався стереотип, що C-level — це поп-зірки, які не їздять на конференції, живуть в пентхаусах за мільйони доларів та пересуваються на Lamborghini.

Насправді, вони часто тусять з байєрами і хедами відділів своєї компанії, виступають на конфах, дають інтерв’ю та, звісно, можуть розкурити кальян на арбітражному футболі. До речі, овнер Trident Media Дмитро Кичатий, грав на полі зі своїми співробітниками і вони разом здобули перемогу в турнірі. 

Керівників відділів можна побачити і в списку доповідачів на івентах. Нещодавно ми відвідали конференцію AHRI від TRAFFIC DEVILS, де CPO компанії Анастасія Куліш, брала участь в панельній дискусії, а до цього виступала на Affhub Lviv 2.0.

Щодо доцільності інтеграції в структуру компанії C-level позицій — все залежить від потреб. На перших етапах розвитку важливо побудувати відділ баїнгу, а після виходу на стабільний профіт можна переходити до масштабування.

Головне, що потрібно розуміти — без грамотної закупки трафіку і монетизації можна забути про холдинги з дочірніми компаніями. Але якщо профіт буде, треба оптимізувати процеси всередині, щоб постійно буститися. 

Сподіваюсь, що тепер абревіатури посад C-level працівників стали більш зрозумілими. На цьому завершую сьогоднішній матеріал і біжу планувати нові цікаві статті!

0
Підписуйся