Інтерв’ю з арбітражним інтегратором: скільки заробляють технарі?

Інтерв’ю з арбітражним інтегратором: скільки заробляють технарі?

В баїнгових компаніях є люди, про яких рідко пишуть арбітражні медіа. Але від них залежить ефективність роботи байєрів та екосистеми загалом. Це технічні спеціалісти або інтегратори. 

Сьогодні у нас в гостях арбітражний інтегратор — Віталій. Поговорили про особливості роботи, рівень оплати, можливості для кар’єрного зростання та інші цікаві аспекти професії. 

Хто такий інтегратор?

З назви професії легко зрозуміти, що інтегратор — це спеціаліст, який займається інтеграцією: постбеки, субакаунти, встановлення пікселей, паркування доменів, підключення до API партнерок. Вся технічна рутина лежить на плечах інтеграторів. 

Хеди арбітражних команд знають, що гарний технічний спеціаліст на вагу золота. Але ця інформація рідко доходить до публічних джерел інформації. Важливість посади в медійному плані дуже недооцінена і це потрібно виправляти. 

В команді можуть бути топові байєри, але якщо не налаштована передача конверсій або впала лінка — бюджет буде зливатися в молоко. Тому важливо знайти кваліфікованого спеціаліста, який буде слідкувати за технічною складовою заливу. 

Професійні обов’язки інтегратора

Привіт! Розкажи трохи про себе: скільки років, з якого міста?

Quotes

Привіт, мене звати Віталій! Мені 25, живу в Києві.

Віталій
Віталій
Інтегратор

Скільки часу займаєшся програмуванням? Скільки працюєш на арбітражному ринку?

Quotes

Загалом програмуванням займаюсь близько 3 років. В арбітражі трохи більше 6 місяців. Так вийшло, що звільнився з роботи і знайомий байєр запропонував вийти до них штатним розробником. Займався більше версткою та трошки інтеграціями. 

Віталій
Віталій
Інтегратор

Звичайний програміст та інтегратор в арбітражі: покажи різницю.

Quotes

Основна відмінність — напевно, в тому що, люди з якими мені доводиться працювати в арбітражі, майже завжди нічого не розуміють в програмуванні. Коли я працюю в команді з розробки, наприклад, яка займається підтримкою софту — це велика машина, яка ретельно підбирає кадри в штат. 

Кожен відповідає за свою задачу, усі +- розуміють не тільки свою сферу, а і сфери тих розробників, з якими вони працюють. Наприклад, кожен бекенд розробник точно розуміє як працює фронтенд, навіть може підказати та допомогти в певних питаннях. 

А коли я працюю з арбітражниками, вони зазвичай не хочуть розбиратись в техничці, їм дай лінку щоб залитись і все. Якщо згадати, що в тій же кріпті вони непогано заробляють, виходить що за задачі, які у звичайних розробників не оцінюються, взагалі (маю на увазі компанії які заточені на роботу з програмістами), то за такі ж задачі в арбітражній команді я можу просити гроші.

Наприклад, інтеграція, або налаштування клоаки, Keitaro або Binom — це не складно, не потребує великого багажу знань, а арбітражники готові цю роботу делегувати. Так і виходить, що з рутинних задачі, які розробник в компанії робить за $500 чи $1 000 на місяць можна витискати більше. 

Налаштувати клоаку чи підключити піксель — це 10-20 хвилин максимум. За такі таски можна брати $10-20, а коли робота термінова, то ще більше. Розробник може зробити десять таких інтеграцій на день і заробити умовні $150-200.

Віталій
Віталій
Інтегратор
Приклад типового завдання
Приклад типового завдання

Який стек потрібен інтегратору: HTML, CSS, JS, PHP. Знання API, Postback, серверної архітектури, push, AppsFlyer, CRM?

Quotes

Основний стек з якого можна стартувати: HTML, CSS, JS.PHP необов’язково знати. Postback можна налаштовувати як з лендинга, так і з ПП. Краще шарити в обох варіантах, щоб розуміти, як все працює. Стек залежить від компанії або вертикалі, в якій працює технічний спеціаліст. Якщо в команді все заточено на прілках — одні вимоги, а якщо треба робити лендинги на конвеєрі — зовсім інші. Я не працюю з застосунками, але за потреби можу розібратися. Це трішки інша ніша, яка заточена на інших скілах. Одночасно опановувати 2 напрямки буде складно, краще вибрати один. Я обрав веб і в ньому розвиваюсь. Можливо, згодом буду рухатись в іншому напрямку, але зараз не на часі.

Робота з CRM — дуже важлива, хоча часто байєри-початківці соло і в команді працюють без неї. Багато хто веде облік в Telegram або Google Sheets. Пуши, AppsFlyer — скоріше стосується роботи з прілками, там це потрібно, в моїй ніші — ні. Вміти налаштовувати серверну архітектуру, як на мене, необов’язково для штатного інтегратора, але буде плюсом.

Віталій
Віталій
Інтегратор

Це ж дуже великий пласт знань. Як одна людина може все охопити?

Quotes

Насправді — так, знань багато, але коли маєш багато практики, деякі дії автоматизуються і навіть не помічаєш, коли робиш щось багато разів. 

Віталій
Віталій
Інтегратор

В різних вакансіях вимоги до інтегратора відрізняються. Наприклад, іноді від інтегратора іноді вимагають досвід заливу. Чому так?

Quotes

Вміти заливати — корисно для розробника, але вимагати це — напевно, помилка. Краще дати інтегратору досвід на базі вашої інфраструктури, мало хто з технічних спеціалістів має такий досвід. 

Віталій
Віталій
Інтегратор
вимоги до інтегратора

Можеш окреслити розклад свого типового дня?

Quotes

— прокидаюсь десь о 8:30
— до 10:00 їду в офіс
— працюю до 17:00
— дома виконую замовлення на фрілансі
— працюю десь до 01:00 зазвичай, але вже хочу делегувати задачі і менше працювати вдома

Віталій
Віталій
Інтегратор

Який тип завдань тобі дається найскладніше: налаштування API, запуск серверів, etc?

Quotes

Найскладніше — верстка і таски по редизайну або щось подібне. Вайти, преленди — не важко, але це рутина. 90% розробників уникають її, бо за такі завдання мало платять, а часу вона забирає багато. Наприклад, зробити лендинг по ТЗ з нуля коштує $50-100 і на це піде 2-4 дня. 

А інтеграцію я іноді роблю за 30 хвилин, якщо щось складне — 2 години. За це отримаю $25. В одному офері зазвичай 2 інтеграції, тобто потенційно за один офер (годину часу) отримаю грошей як за 2 дні роботи по верстці.

Віталій
Віталій
Інтегратор

Чи є в арбітражних командах розділення між верстальником та інтегратором?

Quotes

Так, звісно є. Я закликаю платити верстальщикам більше, адже вони роблять важку монотонну роботу.

Віталій
Віталій
Інтегратор

З командами яких вертикалей доводилося працювати: гембла, дейтинг, нутра, крипта? 

Quotes

Найбільше досвіду з криптою. Ще працював з нутрою і гемблою (тільки вайти робив). Напевно, у інтегратора мало потенціалу для заробітку в дейтингу, але це моя субʼєктивна думка через відсутність досвіду. 

Також варто враховувати, що в усіх вертикалях є середня планка за доходом байєрів. Байєр, який працює з нутрою не заплатить мені стільки, скільки запропонує арбітражник з крипто ніші. Я б розташував вертикалі за профітом в такому порядку: крипто, гембла, нутра, дейтинг.

Віталій
Віталій
Інтегратор
Попередній спеціаліст не впорався із завданням
Попередній спеціаліст не впорався із завданням

Скільки платять інтегратору

Чому так складно знайти класного інтегратора? В чатах щодня їх шукають і потік повідомлень не зменшується. 

Quotes

Крутого інтегратора складно знайти, тому що людина, яка виростає в інтегратора з нуля, обростає знайомствами і відповідно роботою. Далі спеціаліст росте до якогось рівня, за який не може переступити: наприклад, 5-10 інтеграцій в день. І перестає шукати нових клієнтів. 

Швидкість появи нових арбітражників в рази більша ніж інтеграторів. А ось з верстальниками трішки легше — їх доволі багато.

Віталій
Віталій
Інтегратор

Як рекрутер перевіряє скіл інтегратора? Тільки за тестовим завданням? 

Quotes

Тестове завдання дають зазвичай простеньке.У мене так склалось, що я говорив про свої скіли і завдання, які не вмію робити. Мені вірили на слово, а далі я розбирався в тому, що наговорив та вчився робити те, чого не вмів. Це робоча схема для починаючих розробників в будь-якій ніші. 

Зараз навіть є такий мем що HR шукають розробника на якусь мову програмування, пишуть у вимогах досвід 3-5 років, а її розробили 2 роки тому. Потрібно теж вміти прибрехати трішечки.

Віталій
Віталій
Інтегратор

Скільки заробляє інтегратор та від чого залежить рівень оплати? Бачили, що в середньому команди пропонують $1-1,5k. 

Quotes

Я вважаю, що розробник має заробляти від $1 000 навіть без досвіду. Але зрозуміло, що потрібно старатись. Я без досвіду знайшов перший офер у програмуванні на $1 000 в німецькій компанії і зрозумів, що йти на галеру за $500 — це може й досвід, але тільки якщо інших варіантів немає. Хоча думка про те що знайти роботу нереально — помилкова. Той, хто шукає — завжди знайде. 

Люди, які стараються та вчаться, не мають себе недооцінювати. Треба вірити і намагатись знайти першу роботу не за принципом «куди візьмуть», а орієнтуватися хоча б на покриття мінімальних потреб за рахунок зарплати. 

Коли починаєш розуміти, що потрібно не тільки знайти роботу, але й одразу ставиш планку по ЗП, то починаєш поступо зростати в софт + хард скілах. Змінюються погляди на речі, стаєш більш впевненим в діях.

Джуни з досвідом 1-2 місяці активного навчання (без досвіду роботи) можуть сміливо шукати вакансії на $1 000, якщо знають англійську на гарному рівні. Зараз буде смішно: українська компанія колись взяла мене на ставку $1 500. А потім з’ясувалося, що результат моєї праці продавали нідерландцям за $10 000. Шкода, що це не вдасться додати в резюме.

Віталій
Віталій
Інтегратор
зп інтегратора

$500-800 мало для middle-спеціаліста?

Quotes

Реальний мідл заробляє ≈$4 000. Але це дуже розмите поняття — немає чіткої межі між джуном, мідлом, сеньйором. Гарний джун може заробляти $2 000. Багато людей себе недооцінюють. 

З приводу $500-800 для мідла — такі зарплати зустрічаються. Але я за те, щоб джуни заробляли $1 000-2 000. Для мідла ЗП до $1 000 — це смішно.

Віталій
Віталій
Інтегратор

А за що інтегратору можуть давати премію та бонуси? Байєру за ріст профіту, а інтегратору?

Quotes

Не зустрічав премій для інтеграторів. Не думаю, що це актуально. Можливо, у великих відділах розробки, де є конкуренція, можна якісь плюшки запропонувати. Але зазвичай коли 1-2 розробника в штаті, вони просто отримують фіксовану ЗП.

Віталій
Віталій
Інтегратор

Скільки вдається заробити за місяць в середньому на фрілансі? 

Quotes

Зараз в мене ціль вийти на $3 000 від фрілансу і офісної роботи.  

Віталій
Віталій
Інтегратор

Ти казав, що сидиш за компом десь до першої години. Скільки робочих годин виходить на день?

Quotes

Останнім часом дуже багато — 12-13 годин. Відчуваю вигорання і намагаюсь з ним боротися.

Віталій
Віталій
Інтегратор

Якщо запропонують умовні $3k + смаколики в офісі. Погодишся?

Quotes

Я за офісну роботу, тільки житло має бути в 5 хвилинах пішки. Із задоволенням можу прийняти офер, хоча є багато нюансів: тривалість робочого дня і тижня, старт роботи. На графік з 9:00 до 19:00 не погоджусь точно, а з 11:00 до 16:00 — залюбки.

Віталій
Віталій
Інтегратор

Погодишся на підписання NDA? Чи доцільна угода про нерозголошення для інтегратора?

Quotes

Залежить від ЗП, за ставку в $3 000 — ні. Це доцільно, якщо ти відіграєш важливу роль в компанії та багато для неї робиш. Але тоді і ЗП має бути відповідною.

Віталій
Віталій
Інтегратор

Більше цікавих історій із життя шукайте в розділі “Інтерв’ю”

Стабільність та перспективи зростання

Часто кажуть, що інтегратор — найцінніший член команди після байєрів. Згоден?

Quotes

Не згоден, інтеграторів можна змінювати. Це заторможує роботу майже завжди, але не смертельно.

Віталій
Віталій
Інтегратор
Віталій наполягає на перевірці роботи системи
Віталій наполягає на перевірці роботи системи

Чи може інтегратор автоматизувати рутину? Наведи приклади, будь-ласка. 

Quotes

Складне питання. Може, але це складно. Більшість інтеграторів таким не заморочуються. Наприклад, можна написати скрипт та генерувати базову структуру прелендів та вайтів. Мабуть, можливо автоматизувати ще якісь завдання. Це перше, що прийшло на думку.

Віталій
Віталій
Інтегратор

Технічний спеціаліст обмежений в зростанні? В кого він може вирости з часом?

Quotes

Верстальник обмежений майже зовсім, а ось інтегратор майже не обмежений. Я зараз працюю, щоб створити команду та вирости в обʼємі виконаних завдань на місяць. Шукаю верстальників та інтеграторів з розумінням HTML, CSS, JS. 

Віталій
Віталій
Інтегратор

Розкажи про найжорсткіший факап інтеграторів: свій або чужий? 

Quotes

Видав неправильну лінку — байєр злив $500 за ніч)

Також інший інтегратор видав лінку з інтеграцією, що не працювала. Ліди летіли в молоко. Байєр спочатку злив 300$, потім побачив проблему і сказав інтегратору. Той каже все наче окей і байєр витратив ще стільки же. Це все за один день.

Віталій
Віталій
Інтегратор

Самі швидкі гроші в арбітражі: за що їх заплатили?

Quotes

$120 за 15 хвилин. Зробив 2 швидкі інтеграції. 

Віталій
Віталій
Інтегратор

Опиши типового інтегратора трьома словами. 

Quotes

Розумний, лінивий, специфічний

Віталій
Віталій
Інтегратор

А чому специфічний?)

Quotes

Багато закритих людей, які не прагнуть розвитку, а задовольняються тим що мають. Напевно, це не тільки в цій сфері, а і взагалі усюди є такі люди. Але на інтегратора накладається ще віддалена робота. Є спеціалісти, які починають карʼєру в 16-18 років і весь час працюють віддалено, мало комунікують з людьми в реальному світі. Вони трохи замкнуті у собі. 

Віталій
Віталій
Інтегратор

Редакція «Палай» дякую Віталію за те, що пролив світло на професію інтегратора. Ми з’ясували, що класних технічних спеціалістів відривають з руками, а пробити планку в $3 000 доходу реально навіть з досвідом роботи 1 рік+. 

Читайте та поширюйте українське! Підписуйтесь на Telegram та Instagram “Палай” медіа!

0