Інтерв’ю з СЕО та Head of Affiliate Cpamatica

Інтерв’ю з СЕО та Head of Affiliate Cpamatica

У грудні 2023 року Cpamatica трансформується у expla — engineering marketing company з трьома основними напрямами, одним з них залишається Cpamatica Affiliate Network. 

Поговорили з СЕО Євгенієм Прімою та Head of Affiliate Єгором Галушко, про те, чому було прийняте рішення про трансформацію бренду та що це означає для партнерів і співробітників компанії. 

Про трансформацію компанії з Євгенієм Прімою

З чого почалась історія Cpamatica? 

Quotes

З 2013 року я працював в продуктовій ІТ-компанії, на позиції Ad operations manager (монетизація користувачів за допомогою показу реклами) та займався продажем трафіку по CPA-моделі. 

В кінці 2014 року, партнери запросили мене в Дубай, як перспективного партнера і поїздка надихнула мене розвиватись саме в афілейт-маркетингу. Всі хлопці були мого віку (до 30), досить розумні, розбираються  в цифрах, аналітиці — все як в мене, і при цьому заробляють досить хороші гроші. 

Це все змотивувало створити власну компанію, яка буде займатись продажем трафіку по СРA. 17 січня 2015 року була заснована Cpamatica.

Євгеній Пріма
СЕО expla

Де компанія зараз та з яких відділів складається? Скільки у вас співробітників?

Quotes

Наша компанія складається з декількох проєктів, які створюють повний цикл діджитал маркетинг функцій. Основні напрямки — social media advertising, affiliate network і comparison websites. Сьогодні в компанії працює більше 110 співробітників. 

Євгеній Пріма
СЕО expla

Правда, що ви знаєте всіх членів команди за іменами? Як вдається тримати все в пам’яті?

Quotes

Це було правдою у 2022 році, тоді в компанії було 90 людей і ми разом працювали в офісі в Києві. У нас була традиція збиратись ввечері та кухні та грати у гру, де кожен співробітник має назвати імʼя колег.  

Зараз я не знаю по іменах 10-15% наших співробітників, бо є багато віддалених співробітників в різних куточках України — хтось приходив до офісу декілька разів за 2 роки.

Євгеній Пріма
СЕО expla

Які є напрямки окрім афілейт-нетворку та як вони розвивалися?

Quotes

Крім афілейт нетворку, найбільшими напрямим компанії є Comparison Websites та Social Media Advertising. 

Команди Comparison Websites створюють високоякісний цифровий контент, розробляючи рейтинги, експертні огляди та порівняння продуктів, шляхом створення та управління одними з найбільших comparison веб-сайтів у різних галузях. 

Щодо Social Media Advertising, ми генеруємо лідів для наших клієнтів за допомогою реклами на основних платформах соціальних мереж.

Євгеній Пріма
СЕО expla

Які були труднощі на початку роботи компанії і які найбільш челенджові зараз?

Quotes

Повертаючись у 2015, найважливішою задачею було аби компанія вижила. Треба було розробити правильну стратегію, розуміючи куди та коли ми хочемо прийти. В компанії на той момент всі займались всім та ми пробувати заходити в максимально різні сфери, тестували все що могли. 

А далі вже вимірювали потенціал кожного напряму та формували стратегію. Зараз найбільш актуальними викликами є мотивація, найм і утримання співробітників.

Євгеній Пріма
СЕО expla

Які основні причини трансформації? Це рішення було складним? Як звучить нова назва?

Quotes

Цьогоріч ми зрозуміли, що переросли те, з чим асоціювалися останні роки. Зокрема і affiliate network, з якого ми починали. Наразі компанія складається з кількох великих підрозділів, які продовжують масштабуватися. 

Звісно, affiliate network теж зростає, перевищує свої KPI, але у нас уже кілька нових підрозділів, тому трансформація у новий бренд expla — логічне продовження нашого розвитку.

Євгеній Пріма
СЕО expla

Як готувалися до масштабного апдейту?

Quotes

Разом з агенцією та хедами напрямів приймали участь у всіх процесах, загалом це можна описати як 5,5 місяців плідної роботи, 540 слайдів в презентаціях, більше 50-ти неймів і 6-ти концепцій візуалу. :))

Євгеній Пріма
СЕО expla

За якими факторами/KPI будете оцінювати віддачу від трансформації?

Quotes

Основна мета, це закріпити уявлення у партнерів та кандидатів, що, expla –  не афілейт-нетворк, а marketing engineering company. Бо саме так сприймали Cpamatica, а ми вже маємо великі команди PPC та SEO і розвиваємо власні R&D в компанії. 

Євгеній Пріма
СЕО expla

Чи знаєте кейси, де афілейт-проекти змінювали ім’я двічі? Коли це може бути релевантно?

Quotes

Таких кейсів не памʼятаю. Релевантно, на мою думку, у разі виходу на нові ринки, ніші та напрями, коли у компанії є репутаційні ризики. Або як у нас, коли компанія переросла те, з чим асоціювалися останні роки. 

Євгеній Пріма
СЕО expla

Вам може бути цікаво: Огляд CPA-мережі Cpamatica Affiliate Network

Про стратегію просування з Єгором Галушко

Що трансформація означає для афілейтів Cpamatica? 

Quotes

Насправді, для наших афілейтів Cpamatica Affiliate Network нічого глобально не зміниться, ми продовжуємо бути найкращою афілейт-мережою для амбіційних афілейтів, просто тепер ми powered by expla 🙂

Єгор Галушко
Head of Affiliate

Що нового буде для партнерів?  Які новинки є у відділі affiliate network? 

Quotes

Загалом, у нас був досить успішний 2023 рік, як афілейт-нетворк, ми зросли в обʼємах на 60%, порівнюючи з 2022 роком. Останній рік також присвятили розвитку стратегічного R&D проєкту, який у 2024 має стати повноцінним, новим продуктом. 

Зараз ми знаходимось на етапі тестування. Про продукт деталі будуть згодом, поки лише скажу, що він пов’язаний з активною роботою з трафіком партнерів: сегментуванням та розподілом, більш глибокою аналітикою, покращенням монетизації кожного кліку наших афіліейтів.

І звісно ж, ми зростаємо, тому в цьому році до нас приєдналось 3 нових афілейт-менеджери, продакт-менеджерка, аналітик та бренд-менеджерка.

Єгор Галушко
Head of Affiliate

Чим ви займаєтеся зараз, щоб залучити ще більше вебів?

Quotes

Ми більш активно почали розвивати бренд Cpamatica Affiliate Network у 2-ій половині 2023 року, працюємо з форумами, конференціями, партнерствами. Також плануємо ще більш активну участь у міжнародних конференціях зі стендами та повним складом у 2024. 

Якщо не про бренд, то ми постійно працюємо над пошуком нових рекламодавців з різними типами монетизації, аби мати найкращі офери для партнерів.

Єгор Галушко
Head of Affiliate

Чи є синергія між афнетворком і відділами баінгу? Якщо є, в чому це проявляється? 

Quotes

Звісно є, і досить значна. Завдяки роботі з різними видами каналів трафіку як in-house в expla, так і зовнішніх (сорси партнерів Cpamatica), ми можемо пропонувати рекламодавцям різні види трафіку по різній ціні, та маємо ширший доступ до рекламодавців. 

Також маючи значну внутрішню експертизу роботи з якісним трафіком (PPC, SEO, FB) в expla, наші внутрішні команди діляться знаннями з афілейт-менеджерами Cpamatica, а вони в свою чергу — з партнерами. Це стосується підходів, воронок, лендінг сторінок і т. п.

Єгор Галушко
Head of Affiliate

З якими вертикалями працює Cpamatica Affiliate Network?

Quotes

Основною нішою в Cpamatica Affiliate Network є дейтинг, де ми є експертами й знаємо напевно 95% ринку, також маємо офери в іграх та свіпстейках. 

Маємо плани на розширення кількості представлених вертикалей, коли отримаємо більшу експертизу та зв’язки з рекламодавцями зза допомогою тестів внутрішними маркетинг командами expla.

Єгор Галушко
Head of Affiliate

Як змінився дейтинг-ринок за останні роки? Можете виділити актуальні тренди?

Quotes

1. Більш активний розвиток coin-based продуктів* (*продукти, де юзери купують коіни для взаємодії на платформі, для прикладу відправлення повідомлень) на противагу продуктам з підпискою чи click монетизацією. З розвитком інтернету, освіченості юзерів, та compliance продуктів, рекламодавці вимагають залучення більш якісного та цільового трафіку. Відповідно, вищі вимоги для партнерів та афілейт-менеджерів в роботі з ними. 

2. З приводу трафік сорсів теж є зміни. Декілька років тому дуже популярним сорсом були додатки (PWA трафік), тренди останнього року: Telegram і Tik-Tok.  Evergreen сорси як display, members areas та native трафік залишаються актуальними. Також, за останні півроку помітили зростання зацікавленості в ніші дейтингу з боку партнерів з Facebook трафіком. На мою думку, основним драйвером тут є обмеження в роботі з додатками в iGaming ніші (складності апруву нових додатків і коротший life-time апрувнутих).

Єгор Галушко
Head of Affiliate

Топові ГЕО, які вистрілили за 2023?

Quotes

Завжди актуальними та найбільш профітними залишаються tier-1 та країни Європейського Союзу. Інколи бачимо хороші результати по tier-3, але зазвичай вони не такі стабільні.

За останній рік помітили значне зростання на США, Франції, Нідерландах та Південній Африці, в якийсь момент значно виросла Японія, але це був тимчасовий тренд.

Єгор Галушко
Head of Affiliate

Які у вас плани на наступні 2-3-5 років?

Quotes

Головна ціль на наступний рік — реліз нового R&D продукту та вивід його на прибутковість. Також, вже зараз expla активно розвивається в нових для нас вертикалях і надалі ми хочемо запропонувати роботу з ним партнерам Cpamatica. 

Єгор Галушко
Head of Affiliate

Трансформація успішної компанії — це завжди сміливий крок, тому від редакції побажаємо expla потужного бусту, нових партнерів та зміцнення зв’язків зі старими контрагентами.

Читайте та поширюйте українське! Підписуйтесь на Telegram та Instagram “Палай” медіа!

0