Навіщо IT, діджитал та афілейт бізнесу торгова марка

Навіщо IT, діджитал та афілейт бізнесу торгова марка

Захист інтелектуальної власності — стандартна процедура для бурж афілейт-компаній, а в українському бізнес-просторі про це замислюються рідше. Частіше за все, зарубіжні компанії обирають в якості захисного механізму торговельну марку (ТМ), в Україні послуга теж доступна. 

В новому матеріалі розбираємося, що дає ТМ, як виглядає процедура оформлення документів і скільки грошей за це доведеться заплатити. 

Що таке торговельна марка і навіщо вона потрібна

Товарна марка (або знак) — зареєстрована інтелектуальна власність на зображення чи текстовий фрагмент, яка закріплюється за особою або компанією. Вона актуальна для тих, хто хоче захиститися від недобросовісної конкуренції. 

Є міф, що торговельна марка потрібна лише компаніям з мільйонним обігом, але насправді послуга актуальна для проектів різного рівня і навіть соло-вебів. З нею можна захистити права у досудовому порядку або через позов до суду. 

В якості ТМ можна зареєструвати:

  • назву компанії;
  • ім’я та прізвище;
  • слоган;
  • зображення продукту або лого.

Також реєстрація торгової марки дає можливість купити домен в зоні .ua. Без наявності ТМ взяти таке доменне ім’я не вийде. Тому в цій зоні багато вільних адрес і одна з них може стати вашою. 

Пошук домену

Головна перевага ТМ — можливість заборони на використання торгової марки без згоди правовласника. Наприклад, якщо медіа розмістило статтю з «чорним» піаром, де використовується лого або іменний знак, її можна спробувати видалити через досудову скаргу. 

Саме таким чином деякі відомі в Україні гемблінг-бренди боролися з медійними атаками в 2023 році. Як можна побачити за пошуковою видачею, топовим інформаційним сайтам довелося видалити матеріали. 

Серед українських IT-компаній ТМ є у багатьох відомих брендів. Ось деякі з них:

  • Ubisoft;
  • SoftServe;
  • Ajax;
  • Rozetka;
  • Netpeak;
  • Gameloft;
  • TRAFFIC DEVILS;
Лого TD

TD отримали торгову марку на логотип команди ще в 2022 году, а в кінця 2023 овнер подав заявку на реєстрацію знаку у вигляді імені та прізвища. Поки вона на розгляді, але рішення, скоріше за все, буде позитивним. 

Товарний знак Олександра Слобоженка

Процедура оформлення ТМ і вартість

Реєстрація торгової марки доступна і фізичним особам, але є важливий нюанс. Строк розгляду заявки складає 18-24 місяці. На прикладі TRAFFIC DEVILS можна побачити, що подача була в серпні 2020, а реєстрація — в червні 2022. 

Є варіант прискореного розгляду заявки за 7-8 місяців. Для цього заявнику треба подати клопотання з проханням прискорити процедуру. За зменшення часу доведеться заплатити зверху. 

Вартість пришвидшеної реєстрації

Також у реєстрації можуть відмовити через схожість з іншою ТМ, наявність у лого чи назві загальновживаних слів, є маскування під вже відомі бренди. Треба дуже уважно поставитися до вибору елемента, який буде реєструватися.

Оптимальний варіант реєстрації торгової марки — робити це заздалегідь. Наприклад, якщо партнерка планує в найближчі 1-2 роки виходити на український ринок, почати роботу вона зможе вже з правом власності на лого чи назву. 

Процес подачі документів можна пройти самостійно, але краще заручитися підтримкою досвідченого юриста. По-перше, є складнощі з вибором класу використання ТМ. По-друге, треба перевірити реєстр на наявність схожих товарних марок. Інакше є ризик отримати відмову після місяців очікування. 

Скільки коштує послуга:

  • ₴4 000 для одного класу МКТП;
  • прискорення реєстрації від ₴5 220 до ₴9 396 за один клас, ₴600-900 грн – наступні;
  • державне мито ₴85;
  • друк свідоцтва — ₴600 + ₴200 за кольоровий документ;
  • ₴2 400 за передачу ліцензії на користування ТМ (опціонально).

Вартість послуг юристів та спеціалізованих бюро різна, але в середньому складає від ₴2 000 до ₴6 000 в залежності від кейсу і вимог. Деякі виконавці навіть піклуються про арбітражників і дають можливість сплатити рахунок в кредит. 

Вартість послуги посередників

Свідоцтво на право власності видається на 10 років, але його можна продовжити скільки завгодно разів. В цьому випадку заявка подається онлайн після оплати відповідного збору. Краще робити це заздалегідь, щоб не затягувати процес.

Загальна вартість реєстрації з послугами підрядника на один клас обійдеться приблизно в ₴8 000 грн або ₴14 000 за прискореною процедурою. Багато це чи мало — вирішуйте самі. Все залежить від потреб.

Реєстрація торговельної марки для соло-веба виглядає дивною пропозицією, але якщо він у майбутньому відкриє партнерку, арбітражну команду або стане блогером, витрати виправдані. Ну і взагалі можна заборонити відвідувачам конференцій безкоштовно говорити про 200 грн в день або 2 лідка в статці, якщо зареєструвати відповідну ТМ ®.

0