Огляд сервісу для збору донатів Base by Mono

Огляд сервісу для збору донатів Base by Mono

Ніша платформ для збору донатів виглядає перегрітою. У креаторів є Patreon, Diaka, Donatello і кілька інших популярних інструментів. Але ФОПам складно побудувати схему легального заробітку, тому що більшість сервисів не надають первинні документи. 

15 січня співвласник Monobank Олег Гороховський анонсував «український Патреон на мінімалках». Це сервіс для збору донатів «База», який дає креаторам можливість забути про гроші в конверті та отримувати виплати на рахунок ФОП. 

Блогери vs податки

У блогерів і стримерів, які хочуть легалізувати заробіток на контенті, є дві великі проблеми. Перша — комісія сервісу для збору донатів. Зазвичай 3-5% від суми забирає платіжка і ще 5-10% — сама платформа. 

Друга проблема — переказ коштів на рахунок ФОП. Більшість популярних сервісів переказують гроші на банківську картку і не дають закриваючі документи, щоб підприємець міг спати спокійно. 

Пр цьому існують винятки з правил. Наприклад, Donatello налагодив співпрацю з ФОПами в жовтні 2023.

«Монобанк» вчергове залітає в конкурентні ніші, адже зараз в активі компанії 8 млн клієнтів, частина з яких створюють контент і не проти легально отримувати донати. «База» виглядає перспективно і може посунути існуючих лідерів ніші. 

Можливості Base станом на лютий 2024

Інструмент зарелізіли нещодавно, але він і зараз може скласти мінімальну конкуренцію сервісам, які розвивалися кілька років. Наприклад, проблема із закриваючими документами вирішується за допомогою угоди про еквайринг. 

Лендинг Base by Mono

За допомогою «Бази» зараз можна:

  • отримувати донати в Україні або від закордонних користувачів;
  • додати віджети у стріми;
  • створювати рівні підписок;
  • додавати платний контент;
  • налаштувати кастомні анімації.

Проект знаходиться на етапі бета-тестування, але завдяки експертизі в ніші fintech, він може швидко отримати частку ринку. Наприклад, ті самі «банки» ще кілька років тому виглядали незвично, а зараз їх аналоги за прикладом «Моно» створили майже всі великі українські фінансові компанії. 

Як підключитися до «Бази»

Щоб приєднатися до бети сервісу потрібен рахунок ФОП у «Монобанку». Якщо картки немає, можна стати клієнтом за 20-30 хвилин завдяки онлайн-верифікації особистості. 

Покрокова інструкція з налаштування:

  1. Авторизуватися в сервісі через QR-код. 
QR
  1. Вказати сторінки в соцмережах.
Соцмережі
  1. Обрати категорію контенту.
  2. Заповнити опис та лого.
Опис і лого
  1. Підтвердити основну сторінку проекту.
Перевірка

Час перевірки сторінки не регламентовано, але зазвичай триває кілька годин. Далі залишиться налаштувати віджети, анімацію донатів і створити рівні підписки за бажанням. 

Віджети

На рахунок ФОП кошти приходять з призначенням як від еквайрингу. Підприємцям не варто забувати, що податки треба платити з повної суми платежу клієнта, а не цифри, яка відображається у банківській виписці. 

BaseDonatelloDiakaWayForPayFondy
Донати
Рівні підписки
Регулярні платежі
Комісія3%2-5%1-6%2%2,2-2,4%
ФОП friendly
Термін підключеннядо 1 дня1-2 дні1-2 години1-2 дні1-2 дні

Base by Mono виглядає привабливо, але поки невідомо, наскільки швидко сервіс буде розвиватися. За умови активного оновлення, через півроку-рік він зможе повноцінно замінити конкурентів. Для креаторів з рахунком в «Моно», вибір буде очевидним.

Читайте та поширюйте українське! Підписуйтесь на Telegram та Instagram “Палай” медіа!

0