Просування бренду мемами – сильний інструмент, чи дешевий хайп? Q/A з PDL-Profit

Просування бренду мемами – сильний інструмент, чи дешевий хайп? Q/A з PDL-Profit

Розважальний контент часом збирає мільйони і мільярди переглядів. Його вправно використовують бренди-гіганти у B2C маркетингу. IT-компанії зазвичай більш стримані в своїх проявах, але виключення таки трапляються. 

Сьогодні багато проєктів в affiliate сфері намагаються робити смішні меми і регулярно публікувати їх, аби просувати контент. Але величезна кількість одноманітного контенту, копіювання та, часом, відсутність почуття гумору призводять до банерної сліпоти та втрати інтересу до подібного формату.

Однак, ефективне просування через меми ще існує. І сьогодні у нас в гостях маркетолог фінансової CPA-мережі PDL-Profit, які одні з перших почали масово використовувати меми для просування свого бренду. 

В який момент ви зрозуміли, що меми це непоганий спосіб популяризувати бренд? Як прийшла ідея просувати фінанси через гумор?

Ідея зародилася коли “вистрілив” наш перший мем про чмоню. Пам’ятаю цей день, в той час був популярний мем з кацапською армією на червоній площі та написом “як …. описує …”, а інша картинка з чмонею і написом “що бачу я”. Я вирішив це напряму інтерпретувати під формат арбітражу, але Head of PDL-Profit Олександр поправив мем і зазначив що краще додати орка, замість кацапської армії.

Так жарт вийшов більш тонким і не таким прямим, що точно пішло нам на руку. Після цього я зрозумів, що меми це непоганий спосіб популяризації і почав шукати можливості це розвинути. Ми робили складні пости-каруселі в партнерстві з іншими, графічно доведені до ідеалу та згенеровані у міджорні картинки, але жоден з них не став популярнішим за чмоню.

Потім, в один із днів, я дивився відео про забуті українські меми та побачив легендарне відео “Кому молиться”. Мені одразу прийшла думка, так це ж веб, який тестує нове ГЕО! Наступного дня мем вийшов у світ і понеслось…. Стата на ньому було у десятки тисяч пересилань та зберігань і саме після цього я зрозумів що підібравши смішне відео та додавши напис, який б’є у біль аудиторії, можна отримати безоплатне просування твого бренду просто влучно жартуючи.

Максим, Marketing Manager PDL-Profit

На скільки зросли охоплення в порівнянні з моментом до початку використання мемів, як основного інструменту просування в соцмережах? 

Я думаю що це десь 8-9 разів в порівнянні до того, що було раніше. Але я думаю заслуга мемів тут 50%. Ми почали використовувати більше Reels формату, а він, як ми всі  знаємо, краще пушиться самою інстою. Створієш смішний та влучний контент,  люди починають дивитися, пересилати, реагувати і інста сама починає просувати твоє відео. Це мабуть щось схоже на УБТ, але мемне. Коли я бачу що пост “зайшов”, я одразу даю його в рекламу. Іноді у мене стоїть до 5 постів в рекламі.

Максим, Marketing Manager PDL-Profit

Чи є в тебе улюблений мем? Покажи його 🙂 

Звичайно є, але парадокс в тому, що меми на які я “ставлю” зазвичай не знаходять відгук у аудиторії достатній, аби задовольнити мене, як креатора. А меми, які я вважаю “прохідними” залітають і отримують купу реакцій та поширень. Нижче я зазначу 3 своїх улюблених мемів:

Максим, Marketing Manager PDL-Profit

Чи є якась формула вдалого мему, який з високою долею вірогідності “зайде” аудиторії?

Дуже гарне питання! Так, формула є — чим простіше тим краще! Люди не люблять довгі відео, ти маєш транслювати основний посил в перших трьох секундах. 

Проаналізуйте свої відео, 100% аудиторії дивляться перші 3 секунди ваших відео, потім глубина перегляду нещадно падає і чим довше ваше відео — тим менше людей його додивляться до кінця. Як би я не намагався зробити смішно та довго — це все не мало великою популярності у аудиторії. 

Плюс інста бачить що глубина перегляду мала і не пушить відео, тому робить відео не довші за 10-15 секунд та ставте гумор одразу з перших секунд, так шанас що мем зайде значно більший. Плюс бийте у біль та ситуативний гумор, знайте тренди, про що люди у суспільстві жартують що зараз є в тренді. 

Плюс старі відео, візьміть мем який був популярний 5-7 років тому, напишіть до нього влучний жарт який буде бити у біль і ось, смарагд знайдено.

Максим, Marketing Manager PDL-Profit

Який мем приніс найбільшу кількість переглядів / нових підписок? 

Не можу точно сказати… Це складно виміряти, адже ми кожен день публікуємо меми і як я вже казав вище — іноді в рекламі у мене стоїть по 5 топових постів. Я можу назвати топ 5:

  1. Коли з кентом заливаєте одне гео
  2. Арбітражник спілкується з ФБ підтримкою
  3. Кому молиться
  4. Новачок у арбітражі
  5. Порно-пост

Непогано показують себе партнерські пости. На 90% з них ми самі придумуємо креатив та підписи і просто пишемо комусь з ідеєю та пропозицією заколабитись. Це швидкий та легкий обмін аудиторіями та беззатратний спосіб “засвітитися”, щоб ваш бренд був на очах у якомога більшої кількості людей.

Максим, Marketing Manager PDL-Profit

Що варто пам’ятати при створенні мему, щоб не нашкодити бренду? Про що краще не жартувати? 

Не варто в мемах “підривати” свої позиції. Наприклад, якщо ви медіабаїнгова компанія не треба шуткувати про “налити фроду”.  Люди можуть почати думати що ви цим регулярно “промишляїтє”, що точно не піде в плюс вашому бренду. 

Партнеркам не треба шуткувати про зріз ставок і тому подібне. У мемах ви маєте сміятись з ефемерних ситуацій, а не конкретних людей та випадків у вашій роботі. Сміятися з себе теж треба обережно, адже це дуже слизький лід. 

Конкуренти можуть цим скористатися і от вже вони вас висміюють. Але і пожартувати над конкурентами теж можна, чому ні. Якщо ви знаєте чим саме вразити його — велкам, робіть це дотепно та тонко, щоб це не було у відкрито, а тільки щоб люди самі додумували.

Максим, Marketing Manager PDL-Profit

Чи відкриті ви до співпраці, як зробити з вами коллабу?

Ми тільки ЗА нові коллаборації та медіа партнерів! Якщо вам потрібні круті ідеї для постів, допомога у створенні контенту для соц.мереж та поширенні його — ласкаво просимо до мемної співпраці. Свої контакти залишу у статті, пишіть у тг, підписуйтесь на інсту

Конкурс: виграй $150 за репост мемів в сторіс!

UPD: КОНКУРС ЗАВЕРШЕНО!

Палай медіа сумісно з PDL-Profit запускає конкурс на кращий мем. Допоможи нам визначити найсмішніший мем і отримай $150!

Умови прості:

  1. Переходь в Instagram і шукай сумісний пост Палай медіа x PDL-Profit.
  2. Обирай один з 5 мемів і роби репост собі в сторіс.
    ❗ОБОВ’ЯЗКОВО тегай інста-акаунти Палай медіа та PDL-Profit, щоб ми побачили репост і видали тобі індивідуальний номер.
  3. Чекай на розіграш.

Вже 23.10 (понеділок) ми оберемо рандомайзером оберемо переможця в сторіс. Долучайся до конкурсу і забирай найпростіші гроші в своєму житті!

Читайте та поширюйте українське! Підписуйтесь на Telegram та Instagram “Палай” медіа!

0
Підписуйся