Ранжування AI-контенту на прикладі ChatGPT: 3 кейси

Ранжування AI-контенту на прикладі ChatGPT: 3 кейси

Публічна версія ChatGPT вийшла лише в листопаді 2022 року, а галасу навколо неї стільки, що деякі спеціалісти вже перекваліфікувалися, щоб не втратити роботу через «повстання роботів». Аналітики прогнозували, що чат-бот може замінити журналістів, копірайтерів, лінкбілдерів, програмістів та представників інших професій, але це лише теорії.

А ось для SEO-спеціалістів ChatGPT став справжнім відкриттям. Багато хто зміг інтегрувати його в робочі процеси та заощадити сотні годин на місяць за допомогою працівника, якій ніколи не бере лікарняних та відпусток. 

Сьогодні розберемось, чи може AI-контент гарно ранжуватися або він приречений на вільне плавання далеко за межами першої сторінки пошукової видачі. 

Як ChatGPT змінює пошукову оптимізацію

Одразу після релізу ChatGPT-3 та поступового збільшення його популярності, різні медіапроекти в ніші SEO писали про швидку трансформацію пошукової оптимізації в майбутньому. Але революції як такої не сталося, швидше відбулися невеличкі зміни. 

SEO-спеціалісти використовують чат-бота переважно для виконання рутинних завдань: пошук нових запитів, аналіз конкурентів, створення мета-тегів, технічна оптимізація сайту. Штучний інтелект гарно справляється з формуванням невеликих сніпетів коду для мікророзмітки, видалення зайвих елементів та інших завдань. 

ChatGPT помилково вважають чарівною паличкою, але це не так. Це лише велика база даних, з якої алгоритми можуть витягувати дані за кілька секунд. AI-інструмент працює не ідеально і оперує інформацією до 2021 року. Наприклад, він нічого не знає про iPhone 14 і не може швидко зібрати дані з відкритих джерел. 

приклад запиту в ChatGPT

Чат-бот часто видає не зовсім коректну інформацію і його потрібно додатково навчати під конкретні завдання. Після цього кількість помилок знижується, але 100% точність відповідей не гарантується.

Поки що не існує штучного інтелекту, який зможе замінити SEO-спеціаліста з досвідом. Якщо довірити просування сайту ChatGPT, нейромережа не буде займатися зовнішньою оптимізацією. Вона взагалі вважає купівлю посилань шкідливою практикою. 

приклад запиту в ChatGPT (2)

Теоретичні аспекти ранжування AI-контенту

Різні експерти та аналітиків в ніші пошукової оптимізації після вибуху ChatGPT в SEO-просторі висловлювалися про те, що Google буде занижувати рейтинг сторінок та сайтів, які використовують AI-контент. Їх підтримували і копірайтери, які боялися втратити роботу. 

Станом на середину 2023 року, немає вагомих доказів про те, що алгоритми пошукових систем спеціально фільтрують AI-контент та присвоюють йому низьку оцінку. Це лише плід фантазії SEO-спеціалістів, які не мають доступу до алгоритмів пошуковиків. 

В довідці Google є чіткий опис відношення до контенту, створеного штучним інтелектом. Найбільший пошуковик в світі вважає, що AI надає нові можливості для розміщення корисної інформації. 

Google вже багато років розвиває концепцію E-E-A-T, яка полягає в тому, що контент повинен бути авторитетним, експертним, надійним та створеним на основі власного досвіду автора. На першому місці для пошуковика якість контенту, а не спосіб його створення. 

Важливо пам’ятати, що не весь контент, створений за допомогою інструментів автоматизації, у тому числі штучного інтелекту, є спамом. Інструменти автоматизації вже давно використовуються для створення корисного контенту, такого як результати спортивних змагань, прогнози погоди та розшифрування аудіозаписів. Штучний інтелект пропонує новий рівень самовираження та творчості, а також допомагає людям створювати чудовий контент для інтернету.

Більш того, AI-контент може потрапляти на перші рядки органічної видачі Google, якщо алгоритми оцінять його відповідність стандартам E-E-A-T як високу. Тому немає сенсу казати про штучне зниження рейтингу для сайтів, де статті написав ChatGPT.

Інше питання полягає в тому, чи зможе чат-бот видати готову статтю, враховуючи велику ймовірність помилок за змістом та відсутність ілюстрацій. А ще він 100% не впорається з матеріалом, для якого важливий власний досвід.

Розбір кейсів

Теорія — це добре, але все вирішує практика. Ми знайшли кілька свіжих та цікавих кейсів, які підтверджують, що AI-контент без проблем ранжується та приносить цільовий трафік власникам сайтів. 

76 000 органічних показів для блогу

B2B-маркетолог Коді Шнайдер в квітні 2023 року поділився кейсом, як 100 AI-статей приносять йому безкоштовні кліки щоденно. Він витратив на генерацію контенту 7 центів та опублікував статті без редагування. 

кейс Коді Шнайдера

Ланцюжок виглядає так: пошук релевантних ключів → сортування за найнижчим Keyword Difficulty (KD) → створення запиту для ChatGPT → збереження контенту → публікація → оновлення після отримання трафіку. 

В коментарях до публікації користувачі дякують Коді за те, що він розвіяв міф про тіньову заборону AI-контенту. 

Як ще можна використовувати ChatGPT та Midjourney в affiliate-маркетингу, читайте в статті “ChatGPT і Midjourney: AI для арбітражу трафіка

+70% кліків для сайту стартапу

Підприємець Доуве Т’єркстра в Твіттері розповів, що йому вдалося отримати на 90% більше показів та на 70% більше кліків для блогу. Контент на 100% створений ChatGPT та не редагувався. 

Кейс Доуве Т'єркстра

Заради справедливості, кейс показує бізнесмен, який продає згенерований контент своїм клієнтам і заробляє на цьому. Але все ж можна допустити, що історія справжня, тому що репутація на західних ринках важливіша за все. 

Антикейс для блогу з ШІ-контентом

Статті від СhatGPT та SEO не завжди автоматично дають трафік. Точніше, ейфорія від органічних переходів може тривати всього кілька місяців. Це підтверджує приклад сайту з антикейсу, який швидко втратив позиції.

антикейс виористання AI для написання текстів

На скріншоті добре простежується негативна динаміка. Спочатку проект отримав гарний буст, а потім цифри впали. Хоча трафік все одно тримається на більш високому рівні, ніж був до старту експерименту. 

Як можна використовувати ChatGPT для SEO

ChatGPT в SEO може допомогти з автоматизацією багатьох задач. Наприклад, вже зараз є сервіси для аналізу сайтів, які дають корисні поради по оптимізації структури та роботі з контентом. Можливо, в недалекому майбутньому інструменти на базі штучного інтелекту зможуть робити повноцінний SEO-аналіз.

Також ChatGPT в SEO гарно справляється з пошуком нових ключів, які можуть не бачити платформи, заточені під цю задачу. Тому однозначно варто додати інструмент в робочу середу і використовувати на постійній основі.

Висновок простий: ChatGPT для SEO може заощадити багато часу на рутині, наприклад, генерувати якісні мета-теги та зробити перелінковку. Але просто залити кілька сотен матеріалів без обробки — не дуже гарна ідея. Краще переглянути статті, відредагувати їх та наповнити ілюстраціями, а вже потім публікувати. 

Читайте та поширюйте українське! Підписуйтесь на Telegram та Instagram “Палай” медіа!

0