Стабільність роботи під час блекаутів: досвід Trionika

Стабільність роботи під час блекаутів: досвід Trionika

Трафіковий бізнес залежний від електрики та інтернету. Не всі були готові до блекаутів в жовтні 2022 і це паралізувало роботу на якийсь час. В цьому році також є велика ймовірність масових відключень. Навіть якщо не буде обстрілів інфраструктури, може виникнути дефіцит в системі через різкий ріст споживання. 

Ми запросили в гості компанію Trionika, яка в 2022 році створила собі автономний офіс. Розпитали про інтернет, Starlink, генератор та інші важливі речі. Читайте та фіксуйте для себе корисні моменти 👇

Електрика: як підібрати правильні потужності для забезпечення живлення

В 2022 році масові відключення почалися в жовтні. Ви були готові до них чи на якийсь час офіс паралізувало? 

Звичайно, що ми трохи готувались до відключень, але точно не були повністю до них готовими. Нам пощастило, що після коронавірусу більшість працівників звикли до віддаленої роботи, тому нам легко було перейти на такий формат роботи після початку повномасштабної війни. 

Під час відключень в жовтні більша частина працівників вже працювали з дому або приїжджали в коворкінг, який ми зняли для них.

офіс Тріоніка

На якому поверсі у вас офіс? Орендуєте чи власне приміщення?

На момент відключень ми відмовились під постійного офісу і почали орендувати офіс в коворкінгу в Києві. Ще через місяць у нас з’явився будинок, зробили його повністю автономним та назвали «Будинком Незламності».

Скільки у вас робочих місць та які приблизні потреби в живленні: скільки кВт щодня потрібно генерувати? 

На той момент в «Будинку Незламності» було близько 30 робочих місць. В будинку можна було залишитися ночувати (за потреби), там була вода, газ, підвал як сховище, генератор на 5 кВт для періодів відключення світла, їжа і тд. 

В коворкінгу могло працювати 10 людей, там теж було все необхідне для продуктивного робочого дня. 

будинок-офіс Тріоніки

У вас більше стаціонарних ПК чи ноутів? 

У всіх наших працівників ноутбуки.

Що крім комп’ютерів ще заживляли: освітлення, побутові прилади?

В коворкінгу це була не наша зона відповідальності, всі ці питання закривав орендодавець. В «Будинку Незламності» ми додатково могли заживляти освітлення, інтернет (Старлінк), опалення котлом, роботу декількох побутових приладів: холодильник, сигналізація, тощо.

IT-компанії в 2022 році по-різному вирішували проблеми з електрикою. Частіше за все використовували зв’язку Ecoflow-генератор. Яку модель обрали ви?

Як ми зазначали раніше, то в коворкінгу ми про це не думали. Там були генератори, а також ми привезли свої акумулятори та безперебійник для Старлінка. Акумулятори були на всяк випадок — якщо вимкнуть скрізь світло або полетить їхній генератор і працівникам треба буде зарядитись.

В будинку використовували постійно бензиновий генератор та інтернет, проведений через оптоволокно. Акумулятори заживляли серверну, зарядку ноутів, підтримували Старлінк, роутер і котел для тепла.

Які саме акумулятори взяли?

Акумулятори були 12V 100Ah. Акумулятори обирали за принципом “чим більша ємність, тим довше він буде жити без підзарядки”. Безперебійник переробили під наш акумулятор і підключили до Старлінку. Без нього неможливо було інакше підключити. Він працював вночі. Другий був на всяк випадок, теж трохи переробили під акумулятори і був запасний.

генератор і його характеристики

Автономність вдалося налагодити з першого разу чи були трабли вже після закупівлі обладнання? Якщо були факапи, то скільки часу/грошей втратили через них?

Не одразу все зробили чітко. По-перше, ми не подумали спочатку про те, що генератор не може працювати вночі через скарги сусідів і потрібна альтернатива. Як тільки з цим стикнулися, закупили акумулятори, їх на все вистачало, адже вночі майже ніхто не залишався в будинку. Але роботу котлу все одно потрібно було підтримувати для зберігання тепла в будинку.

По-друге, спочатку все намагались налаштувати самостійно і нам багато, що вдалося. Але були проблеми, з якими ми трохи помучались і тому пізніше звернулись за допомогою: наприклад, коректне підключення котла, щоб не було пребоїв чи налаштування генератора, аби він при включенні одразу правильно все заживляв.

Після завершення більш легких підключень ми звернулись до професійного електрика, адже зрозуміли, що маємо котел та генератор підключити правильно і безпечно.

Генератор не заважав працювати? Чи він сильно не торохтів?

Він стояв в окремому спеціальному приміщенні, тому вдень не заважав ні нам, ні сусідам. 

вид з офісу Тріоніка

А скільки палива закупили? Не боялися отримати штраф за його зберігання?

Генератор був не дуже великий — на 5 кВт, тому нам потрібно було не так багато бензину. В нас було 5 каністр по 20 літрів. За час блекаутів ми їх поповнювали десь 3 чи 4 рази. 

Інтернет: що забезпечить стабільний зв’язок

У IT-компаній є два варіанти забезпечення безперебійного інтернету під час відключень: оптоволокно та супутниковий інтернет. Ви обрали Starlink?  

В нас було і те, і те. Старлінк ми використовували набагато рідше, в аварійних ситуаціях, коли міг відключитись провідний інтернет. У нас був Starlink Gen.

Скільки часу пройшло від моменту придбання терміналу до налаштування стабільного з’єднання?

Термінали були закуплені та доставлені до початку блекаутів. Потім ще докупали про запас, знаючи затримки з доставкою. Згодом резервами ділилися із ЗСУ — їм потрібніше.

Яка швидкість інтернету в середньому була на робочих пристроях?

Старлінк

  • В ідеальних умовах: 80-90 скачування, 15-20 завантаження.
  • В звичайних умовах: 60-70/10-15. Для Старлінка потрібна гарна погода, відсутність хмар і т. д.
Швидкість за ідеальної погоди

Провайдер

  • Канал 1 ГБ/сек
  • Швидкість на пристроях що можуть тягнути більше 100 МБ складала десь 560/570 МБ.

Термінал брали з рук чи замовляли з Європи? 

Термінали замовляли з Європи. Ми одразу купили термінали для потреб компанії. А потім наш благодійний фонд «Допомогатор», який ми підтримуємо як спонсори та партнери, також закупив термінали в Європі для потреб українських військових.

старлінки

В чатах айтішники часто скаржилися на розриви з’єднання. Чи були у вас трабли зі «Старлінком»?

Так, трохи були. Старлінка вистачає десь на 10 осіб, але якщо хтось підключався до зустрічі та вмикав відеозвязок, то з’єднання у інших могло лагати.

Як заживляли Старлінк?

Старлінк підживлювали від генератора або акумулятора вночі.

Вартість автономності та плани на майбутнє

Рахували, скільки грошей витратили на забезпечення автономності: генератор, акумулятори, Starlink, супутнє обладнання?

Якщо чесно, то прям до копійки не рахували. Але можемо сказати, що більше 250 000 гривень ми витратили на забезпечення автономності. Сюди входить оренда генератора, закупка акумуляторів, Старлінк: залізо з підпискою. А ще ми закупали для деяких співробітників павербанки та нові батареї для ноутів.

офіс Тріоніка

Щось вже ремонтували щось з техніки чи ні?

На щастя, ні.

Чи рахували для себе, скільки коштує 1 кВт з генератору?

Ні, теж не рахували.

Залучали професійного електрика до проектування автономного офісу чи робили все самостійно?

Так, залучали. Електрик налаштував роботу генератора, переключення з мережі на нього під час відключення світла, налаштував систему опалення — в будинку стояв газовий котел, насос для якого потрібно було запускати генератором.

Також він нам підключив акумулятори на котел, щоб насос працював вночі і підключив всі джерела безперебійного живлення,перероблені під більш ємні акумулятори для живлення роутера та інших приладів (холодильника, наприклад).

офіс Тріоніка


Який у вас тариф на оплату супутникового інтернету? Зараз заморозили підписку чи продовжуєте сплачувати щомісяця?

Зараз заморозили підписку, нічого не витрачаємо. Тоді платили до $100 на місяць.

Готуєтесь до можливих відключень цього осінньо-зимового періоду? Закупали додаткове обладнання чи будете користуватися тим, що взяли минулого року?

Звичайно, ми заздалегідь готувались до відключень в цьому сезоні і вже готові до них. В цьому році в нас не буде будинку, ми орендуємо 2 коворкінги на 2 берегах Києва. Це 2 автономних офіса, які оснащені всім необхідним, а також безпечні під час повітряної тривоги, адже мають гарні укриття. 

Додатково для тих, кому не зручно їздити в офіси, або працюють не з Києва, ми компенсуємо кошти для роботи в будь-яких зручних для них коворкінгах та кафе, міняємо батареї в ноутбуках на більш потужні і, за потреби, видаємо павербенки.

Також маємо запас Старлінків.

Дайте поради для вебів, які зараз готуються до відключень? З чого почати? Як захиститися від помилок?

Ми радимо обрати декілька місць для роботи під час відключень на випадок, якщо в одному з них щось піде не так. Кожне робоче місце, незалежно від того, чи воно домашнє чи це офіс, має бути забезпечене безперебійним інтернетом: оптоволокно чи інші варіанти від провайдера, що закупив генератори та акумулятори.

Також рекомендуємо запастися самим акумуляторами чи павербанками, що дадуть запас електрики на 4-8 годин. Знайти біля дому альтернативне місце роботи, в яке зможете швидко дістатись: кафе, коворкінг чи пункт незламності. 

Ще варто замінити старі слабкі батареї в ноуті на більш потужні нові. І якщо ви плануєте працювати вдома — подумати, як забезпечити себе додатковою електроенергією: Екофлоу, генератори для будинків і т. д.

Дякуємо Trionika за те, що поділилися цінним досвідом. По фото можно зрозуміти, що в їх офісах панує лампова атмосфера і з них не хочеться уходити через годину після початку робочого дня. 

Читайте та поширюйте українське! Підписуйтесь на Telegram та Instagram “Палай” медіа!

0