Таргетологи замінять арбітражників? QA з таргетологом Романом Корчаком

Таргетологи замінять арбітражників? QA з таргетологом Романом Корчаком

Професії арбітражника і таргетолога схожі, тому новачки часто їх плутають. Обидва спеціалісти працюють з трафіком, запускаються на конверсії та постійно чекають статку в FB. Але між ними є принципіальні відмінності, які потрібно знати. 

Сьогодні разом з досвідченим таргетологом Романом Корчаком розбираємося в різниці між таргетологом і арбітражником, а також розберемо модель взаємодії, коли веби наймають PPC-спеціаліста для заливу трафіку на офери. 

Різниця між арбітражником і таргетологом

Арбітражник — спеціаліст, який заробляє на перепродажу трафіку. Він генерує ліди для рекламодавця і отримує фіксовану оплату за кожного клієнта або частку від профіту компанії. 

Таргетолог — спеціаліст, який налаштовує рекламу в соціальних мережах для клієнтів. Його задача полягає в тому, щоб привести цільових користувачів, які оформлять замовлення на товари чи послуги. 

таргетолог арбітражник
Іноді професії не розділяють

Між арбітражником і таргетологом багато спільного, але важливо бачити різницю. Афілейт ризикує власним бюджетом і його успішність залежить від якості зв’язок. Таргетолог в будь-якому випадку заробляє, адже зазвичай отримує оплату за послуги наперед. 

Ще одна ключова відмінність криється у підходах до роботи. Щоденна рутина веба — реджекти, клоаки та обхід антифрод-систем. Таргетолог як правило працює з білими нішами, заливає з агентських акаунтів і спокійно масштабує бюджети. 

Відмінностей багато, але щось залишається незмінним — постійне оновлення статки і залежність від рекламного кабінета Facebook. Доводиться регулярно слідкувати за стабільністю заливу та боротися з вигорянням крео. 

Як працює симбіоз таргетолог-арбітражник на практиці

Світ змінюється — якщо раніше арбітражник з таргетологом міг зустрітися хіба що на конференціях або на консультаціях, то останнім часом зростає популярність моделі взаємодії, коли арбітражник бере на залив офера таргетолога. 

Ми запросили практикуючого таргетолога Романа Корчака, який веде клієнтів з бюджетом до $70 000 на місяць. До Роми постійно звертаються арбітражники, щоб отримати трафік на офери і зняти з себе проблеми, пов’язані із запусками кампаній. 

Привіт! Розкажи, як давно до тебе стали приходити арбітражники за налаштуванням таргету?

Quotes

Привіт! Арбітражники почали приходити ще, напевно, в 2019 році, як почалася тема беттінгом. Тоді в тренді були ставки на спорт, люди прям активно ставили. Я давав їм трафік на Телеграм-канали, вони в свою чергу вже працювали з аудиторією, заводили їх в партнерку, отримували бонуси і так далі. 

Роман Корчак
Власник телеграм каналу «Реальний таргет»

На яких умовах зазвичай проходить ваша співпраця? Тобі ставлять KPI по лідах, конверсіях?

Quotes

Звісно, виставляють KPI, але більше по бюджету, виділяють бюджет на тест. Проливаю тест, заходимо на нормальні умови. По конверсіях зазвичай немає KPI, бо приходять люди, які вже трохи розуміють, як працює реклама. Якщо якість погана, то ми обговорюємо, як покращити.

Роман Корчак
Власник телеграм каналу «Реальний таргет»

Хто твої клієнти-арбітражники: баїнгові компанії, соло-веби?

Quotes

Я називаю соло вебів, які приходять — прямими реклами, тому що вони займаються своїм товаром самостійно, сам закупає, сам щось відливав.

Була і велика баїнгова компанія, де я був тимлідом. Там працював на відсотках від бюджету. На мені була головна задача — якість та обʼєм трафіку. Вони прийшли з робочою готовой звʼязкою і мені треба було просто її масштабувати разом з байєрами.

Роман Корчак
Власник телеграм каналу «Реальний таргет»
приклад крео по крипті
приклад крео по крипті

Із запитами на які ніші приходить арбітражники: товарка, нутра, гембла, крипта?

Quotes

До мене переважно приходять по нутрі та товарці, але все, що ти назвав я заливав. Мене нічого не питають про інші сорси, тому що я заточений під Фейсбук.

Роман Корчак
Власник телеграм каналу «Реальний таргет»

Розкажи про свої заборони. З якими нішами чи оферами ти можеш відмовитися працювати?

Quotes

Я не працюю з чорнухою і скамом. Якщо брати офери, то тільки нормальне, щоб спати спокійніше було.

Роман Корчак
Власник телеграм каналу «Реальний таргет»

Ти працюєш за відсоток від спенду/профіту чи береш фікс? Чому обрав саме таку модель?

Quotes

Я працюю зазвичай за фікс + % від бюджету. Вона зрозуміла і прозора, більше роботи — більше оплати, якість завжди обговорюємо.

Роман Корчак
Власник телеграм каналу «Реальний таргет»

Хто робить креативи: ти чи надає арбітражник? 

Quotes

Креоси зазвичай роблять арбітражники. Я видаю ТЗ, а вони вже замовляють у дизайнерів або дають контакти. Інколи можу переробити чужий креос, коли бачу треш.

Роман Корчак
Власник телеграм каналу «Реальний таргет»

Вважається, що веби не можуть жити без постійних траблів з Facebook та скарг на Цукера. Чому тоді вони стали передавати цю частину роботи таргетологам?

Quotes

Вони не можуть жити, тому що вони не заливають багато (сміюсь). Ті, хто заливають багато і вміють працювати з різними вертикалями, розуміють, як працює маркетинг, не ниють, і не скаржаться на «цукерів». До мене приходять, бо я вмію сформувати тіму під запити.

Роман Корчак
Власник телеграм каналу «Реальний таргет»
статистика за місяць

Який твій найкращій кейс співробітництва з арбітражником? А найдовший?

Quotes

Найкращий кейс — це $70k спенду за місяць. Там працював за відсоток від спенда. Це був інфобіз по крипті, без скаму. До речі, доволі цікавий напрямок в арбітражці. Але замовник розповідав, що він сам арбітражник, просто він вже не заливає сам.

А найдовший кейс — десь рік працював на БАДах, ще до повномасштабної війни. До речі, реальний препарат був, із сертифікатами.

Роман Корчак
Власник телеграм каналу «Реальний таргет»

Уявімо, що є підприємець з достатнім бюджетом. Він хоче заробляти на оферах, але не бажає заливати трафік. Чи може він найняти 3-5 таргетологів замість костів на байєрів? Наскільки такий проєкт буде успішнішим за класичну арбітражну команду?

Quotes

Якщо підприємець з достатнім бюджетом, то я з такими підприємцями люблю працювати. Головний страх у підприємців, що з їх бюджетом не впорається один байєр. 

Хоча у мене був був клієнт, ми відливали по 250 доларів на день, ну так, невеличкі згоден. Але він був у захваті, бо до того йому відливала агенція і не могла репліки просунути нормально. Тоді отримали 6 500 лідів, до $2 за кожний в середньому.

Роман Корчак
Власник телеграм каналу «Реальний таргет»

Зі сторони симбіоз арбітражник-таргетолог виглядає як кнопка бабло. Розкажи про мінуси. 

Quotes

Ну, дивись, я просто не можу сказати, що є різниця між цими двома термінами. Я про себе завжди кажу, що я медіабайєр з аналітичним складом розуму. І чітко знаю, скільки треба часу, щоб бізнес почав працювати і так далі. 

Не бачу мінусів у співпраці, крім жадібності і не розуміння процесів. Завжди цікаво попрацювати над якимось масштабним проєктом.

Роман Корчак
Власник телеграм каналу «Реальний таргет»

Який в тебе відсоток неуспішних кейсів? Коли арбітражник вирішив не продовжувати співробітництво? З яких причин це було?

Quotes

Провальний кейс — це коли людина прийшла до мене і думала, що вона заплатила 10% від бюджету і покрила всі витрати цим, але це тільки оплата моєї роботи. Я не можу платити за агентські каби чи карти, бо це нелогічно. Тепер всіх попереджаю та розписую.

До того ж, часто зустрічав жадібність і йшов сам. Я не дуже люблю, коли ставлять перед фактом. Був випадок з KPI по лідам, коли закінчився бюджет і ми замість 1 000 лідів дали 950, бо ціна ліда була трохи вища за очікувану. І нам сказали лити за свої, хоча KPI по ціні за лід ніхто не ставив. Ми все таки домовились за бюджет, долили і розійшлись з ними.

Роман Корчак
Власник телеграм каналу «Реальний таргет»

Що потрібно арбітражнику, щоб стартувати роботу з таргетологом? Крім бюджету. 

Quotes

Він повинен розуміти, що медіабайєр має бути досвідченим, арбітражник теж має розуміти якісь загальні процеси, а не думати, що завтра в плюс підемо. Якщо він готовий інвестувати в рекламу, то просто треба бути на одній хвилі. Головне розуміти, що арбітраж — це бізнес. 

Роман Корчак
Власник телеграм каналу «Реальний таргет»

Ми визначилися, що кнопки бабло при співпраці арбітражника і таргетолога не існує. Завжди рулить комплексний підхід, коли веб знає, що робота не коштує дві гривні, а таргетолог вміє брати відповідальність за результат.

Читайте та поширюйте українське! Підписуйтесь на Telegram та Instagram “Палай” медіа!

0