Влад Лиманюк: як побудувати команду, що заробить мільйони

Влад Лиманюк: як побудувати команду, що заробить мільйони

Сьогодні в гостях у “Палай” медіа Влад Лиманюк – підприємець, засновник EdTech компанії «0-100» і агенства з performance маркетингу «marketing 0-100».

В цій статті обговоримо поради для побудови екологічної, сильної та амбіційної команди. Саме завдяки такому підходу Влад створив компанію, в якій один з трьох напрямків – це EdTech. Випустив  більше 2 500 випускників, ставши одним з лідерів на ринку онлайн-освіти в Україні та заробив більше $2 000 000!

фото студентів Влада Лиманюка з курсу 0-100

Що для тебе бізнес: люди чи чиста математика? На чому варто фокусуватись українським онлайн-підприємцям, щоб досягти успіху?

Мій п’ятирічний досвід, показує, що фундаментом будь-якої справи, будь-якого починання є правильно підібрана команда. Люди працюють для людей, і технологічний прогрес не зможе цього змінити. 

Тож, перш за все, нам варто зрозуміти: міцна та потужна команда – це не просто зібрання людей, які наче роботи виконують певні задачі щоденно. Команда – це об’єднані спільним баченням особистості, які щиро прагнуть досягти однієї мети, які тягнуться до певного результату та, врешті-решт, видають його. 

Як ти ставишся до фіксованої заробітної плати? На твою думку команді потрібно платити ставку, робити фокус на процентній оплаті від прибутку або ж сплачувати виключно за виконаний об’єм робіт?

Ставка – ваш “любий” ворог. Члени команди просто не повинні бути на ставці. Це те, що ми повинні залишити в минулому і ніколи до цього не повертатися. Ставка – це про фіксовану ціну на фіксований(!) об’єм праці. Людина, що працює на ставку не зацікавлена в розвитку ні своєму, ні компанії. Такий принцип роботи призводить до знецінення, зневаги до керівництва, розчарування, до думок, що де-інде працювалося би краще. 

Ставка – це мотор, у який не доливають бензину, через що машина постійно зупиняється, нерідко в найкритичніший момент. Вона призведе до вигорання людини, до її “вимушеного фінішу” та збитків компанії. Важливо усвідомити, що видима мотивація – це видимий результат. 

В ідеальній команді кожен повинен отримувати згідно з тим, скільки працював. Більше зробив – більше заробив. Члени побудованої так команди чітко розуміють, що чим більше вкладуть сьогодні, тим більше отримають завтра.  

Звільняти одразу чи давати шанс? Як вести себе, коли бачиш, що співробітник вже не дає таку ефективність компанії попри надану відпустку та час на відновлення

Пам’ятайте про те, що ви – дослідник, тому уважно спостерігайте за розвитком кожного працівника. Ситуації бувають різні, людський фактор не завжди працює на користь, а деякі працівники просто зупиняються на певному етапі розвитку бізнесу. Тому якщо хтось із членів команди “вичерпав свій ліміт”, зволікати зі звільненням не варто. 

Кожна хвилина затримання – це втрачені, імовірно, великі кошти та ваш особистий час. Якщо ж хтось навпаки випереджає розвиток компанії, важливо дати цій людині простір для росту. Інакше вона знайде цей ріст в іншій компанії і, повірте, принесе їй немалі гроші. 

Як керівник компанії і стратег, ти вважаєш, що команді потрібні чіткі інструкції по кожному процесу або ж треба довіряти тим кого найняв в плані організації роботи?

Я вважаю, що хороша команда – ліки, а хороші інструкції – самолікування.

Мені імпонує порівняння бізнесу з машиною: кожна її деталь важлива, тобто вклад кожного працівника допомагає автівці їхати. Якщо якась із деталей авто вибивається – ти не зможеш рушити. Бензин – ідея, яка рухає вас усіх вперед. Інструкції – педаль газу. Але якщо немає бензину чи якоїсь деталі, скільки на педаль газу не тисни, машина не поїде. 

Саме тому важливо правильно відбирати людей, вони важливіші за будь-які інструкції, за налагоджені процес чи систему.  Поганий робітник коли-небудь знайде можливість піти проти ваших інструкцій та систем, хороший зможе видати чудовий результат навіть без детальних пояснень та описів задач. Підбираючи людей у свою компанію “0-100”, я дивлюся не лише на резюме, а і на тестові завдання. 

Кожен мій майбутній працівник проходить різноманітні тести на визначення його особистості та IQ. Хочу зазначити, що така система – ваш ключ до того, щоб відбирати правильних людей, тому використовуйте його в роботі. Однак варто згадати, що це, звісно, не вся моя система по набору людей в команду. 

Наведи приклади тестів особистості та IQ, які даєш свої кандидатам. Чому саме такий підхід: це рекомендація якогось HR-а, або ж особистий досвід напрацьований роками?

Моя місія – прогресивна Україна. Я веду успішний бізнес і навчаю продуктивних спеціалістів, аби підіймати її економіку та розвиток. Мій прийом на роботу про те, що людина може дати, які в неї цінності, яка в неї місія. Саме тому я ввів у процес найму їх. Тести на особистість та IQ я даю звичайні, чесно кажучи. Суть не в них як таких, а в тому, щоб розкрити сутність кожного кандидата. Їхня роль – розкрити, чи схожі цілі та мотивація в кандидатів з моїми. Бо ці люди будуть працювати пліч-о-пліч зі мною.

За якими ознаками на співбесіді ти можеш одразу зрозуміти, що вам з кандидатом “не по дорозі”? Які для тебе “червоні  прапорці”?

Я вважаю, що єство кожного бізнесу – місія, яку заклав власник. Як я зазначав вище, моя ціль – використовуючи навчання та екологічний бізнес, підняти середню заробітну плату в Україні, щоб молодь обирала свій шлях більш свідомо, ніж зараз, бачила й інші варіанти розвитку, а не лише стандартні школа-університет-робота, ми будували разом сильну та успішну Україну. 

Я ніколи не візьму на роботу людину, першим питанням якої буде: “А скільки я буду отримувати?”.  “Не по дорозі” зі мною також буде всім упередженим людям, тим, хто може негативно говорити про свою сім’ю, батьків і державу.

Я не візьму до себе людину, яка вважатиме себе мега крутим спеціалістом. Я кажу саме про “вважати”. До чого це: ми готові оплачувати всі додаткові курси, консультації і подібні речі для працівника, якщо це покращить його роботу та кваліфікацію. І якщо людина вважає, що їй це не потрібно, як на мене, це “червоний прапорець”. 

Ринок змінюється, повинні змінюватися і люди та підходи. “йти в ногу з часом” – ще одна корисна порада для всіх читачів “Палай” медіа.

На твою думку, керівник повинен особисто контролювати всі процеси або у кожного блоку задач повинен бути свій відповідальний?

Одна задача – один відповідальний: люди не можуть тримати фокус на багатьох речах водночас. Тож звідси випливає наступне – вам потрібно ставити на один процес одну людину, яка чітко буде розуміти зону своєї відповідальності і давати найкращий результат в ній. 

Бо якщо працівник сфокусований на чомусь одному – у нього багато часу для продукування ідей, він “не розпорошується”, “не вигорає” і видає результат.  Людина, на якій лежить дуже багато обов’язків, наче машина, яка має одночасно їхати на 2-3 полосах на Формулі-1.

Моя компанія “0-100”, якою я неймовірно пишаюся, яка приносить мені мега круті результати, побудована на принципі “дерева”: кожен процес має свого керівника, що контролює задачі, які розділені між кількома людьми. На перший погляд може здатися, що це часо-, ресурсо- та енергозатратно. 

Однак наші результати показують зовсім інше: така система збільшує прибутки у декілька разів, водночас зменшуючи час на виконання за рахунок паралельного виконання задач.

0-100, Влади Лиманюк, фото команди

Важливі рішення в команді ти приймаєш самостійно, або це стається під час брейнштормів з хедами? Чому ти вважаєш, що саме така схема прийняття рішень правильна? 

Одна голова добре, але дві – краще!

Раз на тиждень ми всі зідзвонюємося, обговорюємо нові ідеї, стратегії, розповідаємо про зроблене, ділимося досвідом. Нерідко саме під час цих зідзвонів вирішуються питання, створюються ідеї, до яких кожен з учасників сам не дійшов би. 

Колективні рішення значно кращі за індивідуальні, бо їх обдумує, опрацьовує та аналізує більше людей одночасно. Недарма наші предки вважали, що “одна голова добре, а дві – краще” і стосовно ведення бізнесу це є цілковитою правдою. 

Дай пораду з власного досвіду, як не загубити якість проєктів та не розпорошуватись всюди? Як зробити так, щоб кожен з них був успішним і видавав продукти найвищої якості?

Як я розповідав вище, важливо, щоб у кожного процесу був окремий керівник. Тобто правильне та екологічне делегування.

Друга порада, яку б я надав з цього приводу, – це залучити спеціаліста/тів на ведення якихось процесів/консультацію, яку не можеш закрити ти або твій працівник. Ти не можеш знати і вміти все. Як і працівник. Тому краще довірити деякі нюанси професіоналам і зосередитися на тому, де ти дійсно потрібен.

Знаємо, що у тебе декілька проєктів, яка структура організації роботи команд? Чи це єдина управляюча компанія, або ж кожен проєкт не пов’язаний один з одним та має різні команди? 

Усі наші проєкти під брендом “0-100”. Але в кожного з них різна роль. 

Моя освітня компанія “0-100”  навчає та випускає молодих і прогресивних спеціалістів. Вона – втілення місії про розвиток молоді. Покоління, яке повинно буде поставити все на свої місця після всього жаху. Вона про перспективу. Тому що кожен, хто випускається в нас, знає, як діяти далі, масштабується на закордонні ринки, будує свій бізнес. 

Performance-маркетинг агенція “0-100” – про відбудову і розвиток України через вітчизняний бізнес вже зараз вже зараз. Ми допомагаємо компаніям ставати більш прибутковими через рекламу, чим покращуємо економіку України. 

Traffic Club 0-100 – це ком’юніті підприємців, де ми генеруємо нові ідеї. Вчимося одне в одного, просуваємо Україну на міжнародний ринок, надихаємося та мотивуємося.

Усі вони мають своїх керівників. Але я контролюю кожен із них самостійно. Тому одна з попередніх порад була згадана не просто так.

Чи є у вас зараз відкриті вакансії? Та кому писати тим, хто хоче стати частиною твоєї команди?

Наразі ми регулярно наймаємо людей в компанію. Нам завжди, як не дивно, потрібні таргетологи 😄. Плюс зараз ми активно працюємо над створенням PR-відділу, тому, якщо ви такий (така), як я описував вище – не зволікайте та приєднуйтеся. Будемо творити майбутнє України разом!

Тож, читачі “Палай” яким цікаво стати одним із нас, – запрошую в Telegram до нашої HR-ки – @juliadisclosure!

Яким ти бачиш ідеальне майбутнє свого розвитку? Це холдінг з кількома проєктами, або ж якийсь один продукт, який можна буде масштабувати на весь світ? 

Наразі основний наш вектор – це надання якісного навчання. Ми набрали (і набираємо) ТОП-вих спеціалістів як кураторів. Кожен наш студент має чітке розуміння, як де і коли почати та як продовжувати свою кар’єру: Україні потрібні кваліфіковані та заряджені фахівці. У перспективі в нас – вихід на зовнішній (англомовний) ринок. 

Чи плануєш реалізувати якісь нові проєкти в найближчий рік? Що це буде?

Звісно! Я завжди за рух, вихід за рамки, розбивання на найдрібніші друзки блоків у наших головах) Люди – моє натхнення.  Нерідко ідеї з’являються саме на зустрічах Traffic Club 0-100.

Ох, чесно кажучи, хотів залишити це в таємниці… Але розкриваю карти: підемо в affiliate. Грамотне масштабування – запорука стабільності та результативності. А в нас саме такі плани. Виграш на всіх можливих гонках та в усіх викликах, які кидає життя.

Тож, хочу, щоб кожен доїжджав до свого переможного фінішу. З цим допоможуть ваші працівники, ваші колеги, які вірять у вас, як лідера, у місію, яку ви разом втілюєте, які довіряють вашій справі. Бо бізнес – про людей та для людей. 

Саме тому сильна команда – ваша опора, ваша запорука успіху, ваш потенціал. Сильна команда – це половина шляху до сум з кількома нулями. Тому я наполягаю на тому, щоб ви вже починали користуватися цими порадами. І я чекаю на ваші відгуки та ідеї, що виникли після прочитання, у своєму Instagram

Редакція дякує Владу за надані відповіді. Надихайтесь історіями українських підприємців та створюйте продукти, що будуть славити Україну далеко за її межами. 

Читайте та поширюйте українське! Підписуйтесь на Telegram та Instagram “Палай” медіа!

0