Як користуватися криптою в Телеграмі: міні-гайд

Як користуватися криптою в Телеграмі: міні-гайд

Телеграм — найпопулярніший месенджер в Україні згідно з даними дослідження AIN. Це підтверджує і спілкування серед учасників афілейт-ринку — більшість діалогів відбувається саме в Телезі.

З недавнього часу в Телеграмі з’явилася можливість підключити розширення Wallet, яке дозволяє користуватися криптою в інтерфейсі месенджеру. Це дуже актуально для вебів, тому розказуємо про те, як користуватися крипто гаманцем. 

Особливості Wallet 

Розширення Wallet випустила компанія TON Foundation в січні 2022 року. Це партнер Telegram, який займається підтримкою власного блокчейну. До складу команди входять розробники Телеграму та незалежні крипто ентузіасти. 

Спочатку користувачі могли купити лише криптовалюту TON та BTC, але в березні 2023 року додали підтримку USDT. Також з’явився платіжний сервіс Wallet Pay для оплати рахунків криптовалютою. 

Наразі додати в гаманець крипту можна трьома способами:

  • обміняти фіат з банківської картки на криптовалюту;
  • обміняти через інтерфейс P2P у Wallet;
  • переказати з іншого криптогаманця.
опис функціоналу Telegram Wallet

Wallet частково закриває потреби в оплаті рахунків, але крім USDT, BTC та TON інші цифрові активи поки що не можна додати. Це означає, що звичні для арбітражників TRX, LTC та інші криптовалюти недоступні. Відповідно, вирішити всі типові завдання не вийде. 

Ще один суттєвий недолік — відсутність санкцій щодо росіян. Wallet підтримує російські рублі та поповнення з карток відповідних недобанків. Тому не складно припустити, що користувачів з країни-терористки вистачає. 

Гривня та можливість поповнення з карток українських банків у гаманці є. Швидкість зарахування коштів — 2-3 хвилини. Після успішного завершення транзакції приходить відповідне повідомлення.

запуск Telegram Wallet

Враховуйте, що курси валют Wallet відрізняються від ринкових. Для порівняння візьмемо дані з Whitebit:

Криптовалютна параWhitebitWallet
5 USDT → TON2.28
5 USDT → BTC0.0002260.0001873

Розмір комісії становить 1-3% від суми платежу. За виведення BTC Wallet бере 0,0004 BTC ($10), а для USDT ставка складає 2 USDT. Цікаво, що для переказів в мережі TRC-20 не потрібно зберігати TRX. 

Гаманець може бути цікавий тим, хто юзає виключно «Тезер» і рідко проводить транзакції на $5-10. Для платежів у кілька сотень доларів комісія не критична, особливо якщо врахувати відсутність необхідності тримати на гаманці «Трони».

Покрокове налаштування гаманця

Порівняно з централізованими біржами типу Whitebit головний плюс Wallet в тому, що не потрібно завантажувати особисті дані. Для базового використання достатньо шейрингу номеру телефону, до якого прив’язаний Телеграм-акаунт. 

Налаштування гаманця покрово:

  1. Перейти за посиланням, запустити бота. 
  2. Поділитися номером телефону.
підтвердження в Telegram Wallet
  1. Відкрити Wallet.
  2. Обрати мову, валюту та увімкнути відображення активів за потреби.
інтерфейс Telegram Wallet
  1. Пройти верифікацію, якщо 35 000 євро ліміту на місяць недостатньо. Для цього потрібно завантажити паспорт, водійське посвідчення, etc. 
ідентифікація особистості в Telegram Wallet

Після цього можна використовувати всі цифрові активи, які доступні у розширенні. Wallet підтримує лише перекази у блокчейні Tron, всі інші USDT-мережі не працюють. 

Для переказу коштів потрібно зайти в інтерфейс гаманця, обрати потрібну крипту та вставити адресу. Проблем з транзакціями в блокчейні TRON ми не зафіксували, операції виконувалися зі звичайною швидкістю. 

За необхідності крипту можна обміняти на фіат за допомогою P2P. Wallet підтримує велику кількість способів оплати: від карток українських банків до SEPA та Swift-переказів. 

приклад балансу Telegram Wallet

Поради по використанню Wallet

Крипта в Телеграмі — це зручно, але треба поставитися до питання серйозно. Якщо раніше не використовували інструменти захисту від несанкціонованого доступу до месенджеру, слід закрити цю прогалину. 

Поради:

  1. Активуйте 2FA в налаштування Telegram. Увімкніть доступ за відбитком або паролем.
  2. Перевірте актуальність курсів перед обміном. На топових біржах зазвичай умови вигідніші. 
  3. Обов’язково перевірте репутацію контрагента. Якщо в нього свіжий профіль, краще відмовитися від обміну. 
репутація контрагента в Telegram Wallet
  1. Враховуйте наявність комісії. З продавця беруть 0,9% від суми угоди.

З P2P-переказами треба бути обережними — немає 100% гарантій безпечності торгівлі. У довідці Wallet написано, що криптовалюта блокується одразу після підтвердження ордера, але є ризик на стороні того, хто віддає фіат. Краще проводити обміни на великі суми через офлайн-обмінники чи авторитетні сервіси. 

баланс в Telegram Wallet

Наприклад, у деяких популярних агрегаторів онлайн-обмінників є страхові депозити, з яких можна отримати відшкодування у випадку скаму. А Wallet не вимагає від селерів замороження депозитів. 

Криптовалютний гаманець в Телеграмі — це перший крок до створення супер-апки, тобто перетворення з месенджеру в екосистему цифрових додатків. Гадаємо, що в майбутньому список корисних розширень буде зростати і, можливо, з’являться арбітражні тулзи від сторонніх розробників. 

Читайте та поширюйте українське! Підписуйтесь на Telegram та Instagram “Палай” медіа!

0