Як розпізнати компанії з рф в affiliate-сфері: 3 критерії + QA з власниками Палай та Ґік

Як розпізнати компанії з рф в affiliate-сфері: 3 критерії + QA з власниками Палай та Ґік

Після повномасштабного вторгнення росіян в Україну, питання свідомого бізнес-партнерства не просто актуальне, а життєво важливе. Завдяки базовому OSINT можна захиститися від підозрілих контрагентів і зберегти репутацію. 

Сьогодні ми в Палай медіа разом з власником ком’юніті Ґік і uageek.media розбираємось як перевірити компанію чи веба на зв’язки з болотами. Підготовували практичні рекомендації та скрипт, який дасть можливість відсікти 100% ватних контрагентів. 

3 показових маркера ватності

Після 24 лютого деякі російські «підприємці» з афілейт-сфери вирушили у бізнес-турне, щоб зареєструвати компанію на Кіпрі, Нідерландах, Грузії для обходу санкцій і відбілення фінансових паперів.

Вони можуть вдавати, що не підтримують ватний режим, але продовжують сплачувати податки на території країни-агресора. Іноді розпізнати замаскованих «лібералів» складно, тому необхідно підключати додаткові інструменти. 

1. Російські співробітники на LinkedIn

В більшості компаній з афілейт-сфери є сторінка в соцмережі для бізнесу. Іноді вона може бути єдиним джерелом інформації про географічну прив’язку співробітників проекту.

Відкриваєте сторінку, обираєте вкладку «Люди» і аналізуєте інформацію. У випадку нижче співробітники наче живуть в цивілізованій частині світу, але багатьох видає статистика освітніх закладів. 

скрін з LinkedIn
так виглядають сторінки компаній в LinkedIn

На жаль, точно встановити місцезнаходження співробітників складно — останнім часом вони почали ставити фейкову геолокацію. Тому цілком покладатися тільки на інформацію з LinkedIn не вдасться. Потрібно чекати інші джерела. 


Іноді інформацію про співробітників в так званій росії співрозмовник спокійно видає в листуванні. В цьому випадку додаткові аргументи для відмови від співробітництва не потрібні. 

скрін з діалогу

2. «Міжнародна» компанія

Якщо на запитання про геоприв’язку проекту отримуєте відповідь «ми міжнародная компанія», в 99% випадків це «ліберали», які не хочуть втрачати ласий шматок українського ринку. 

Вони згадують про міжнародність якщо:

  • ведуть публічну комунікацію російською, щоб охопити жителів так званого СНД;
  • платять зарплату співробітникам в рф;
  • розміщуються в російських афілейт-медіа;
  • закривають очі на російських бенефіціарів продуктів, з якими партнеряться.

Ниже приклад, який наочно ілюструє «міжнародність». Бренд знімає в Україні контент російською і пропонує українцям включити субтитри при перегляді. 

скрін з переписки

3. Розміщення в «ліберальних» медіа

На жаль, до повномасштабного вторгнення не існувало україномовних медіа з націоналістичною позицією, але в 2022 году ринок швидко сформувався з нуля. Зараз в локальних афілейтів та компаній є чудова можливість читати контент українською. 

В нашому інфопросторі є як мінімум 4 активні медіа і кілька десятків Телеграм-каналів, але деякі рекламодавці все ще платять гроші російським медіа. Серед аргументів: охоплення більшої аудиторії та комунікація з російськомовними, які не проживають в росії. Ще одна типова відмазка: «так роблять усі».

Нагадаємо, що жодне з «ліберальних» медіа не засудило війну в Україні. Серед формулювань лише «еті собітія», «геополітичні потрясіння», «крізіс». Також вони маркують FB екстремістами та продовжують заливатися з цього джерела. 

скрін з медіа
приклад із одного з російських медіа

Скрипт перевірки з 100% ефективністю

Буває так, що сторінки компанії у LinkedIn немає, розміщень в російських медіа теж, але є сумніви щодо зв’язків з рф. В цьому випадку можна скористатися дієвими шаблонами. 

Запропонуйте співрозмовнику:

  • відповісти на питання про Крим та путєна;
  • додати на сторінку компанії плашку «russia is terrorist state», «Stand with Ukraine»;
  • додати в оферту заборону на реєстрацію користувачів з росії;
  • задонатити на Збройні Сили.
скрін політики на сайті
приклад офери на сайті GG BET

Також ми в «Палай» знайшли скрипт з 100% ефективністю:

«Підтвердіть, що ви підтримуєте Україну і хочете, щоб частина від оплати перераховувалась на ЗСУ». Донат на армію відлякує болотян та «лібералів» як вогонь, тому вони швидко перестануть відповідати. 

Додатково можемо порекомендувати кілька корисних OSINT-інструментів:

скрін перевірки в реєстрі

Q&A із засновниками «Палай» і «Ґік»

ТОП-3 маркери того, що потенційний контрагент (рекл) з росії або лояльний до неї?

Quotes

Насправді, з кожним днем стає все складніше виявити русню, або тих, хто з ними співпрацює. 

Ось 3 маркера:
— під час повномасштабної війни публікувалися в руснявих медіа.
— підтримували, або були присутні на руснявих «тусовках» або тих, які організовували для них.
— на питання «Чи співпрацюєте з руснею?» перестають відповідати, або кажуть, що вони «мєжнародніє».

RP
власник ком’юніті Ґік і uageek.media
Quotes

1. Домен .ru та/або наявність російського юридичної особи в політиці конфіденційності на сайті компанії.

2. Відвідування російських конференцій або мітапів після 24.02.22 – найчастіше компанії роблять анонси про те, хто на яку конференцію їде. І це дає досить просто зрозуміти, в кого є співробітники в рф.

3. Вони не можуть чітко відповісти на питання:
– Чи представлений бренд на території рф?
– Чи маєте співробітників на території рф?
– Ви платник податків на території рф?
– Чий Крим? Яке ваше ставлення до того, що росія розпочала загарбницьку війну проти України? 

Зазвичай проросійські компанії або їх представники починають казати, щось про «мєждународная» компанія або відкрито кажуть, що вони працюють в рф і далі. Ми таким відмовляємо, якщо виявляємо.

Олег, Палай медіа
Олег
власник Палай медіа

Що не подобається в українському ринку арбітражу?

Quotes

Дратує, що українські компанії співпрацюють з руснею, а коли запитуєш чому, то вони починають виправдовуватись: «Та ми стільки донатимо, ми точно за Україну», «Краще би донатили стільки, чим писало ото». Тобто на їхню думку, донати можуть перекрити те, що вони працюють з руснею.

Дратує, що українські компанії обирають русняві медіа для своєї реклами, закидують їм гроші (а ми знаємо, на що ці гроші потім йдуть). І при цьому отримують 100 переглядів, тобто сенсу з цього мало. Спочатку казали, що немає альтернативи, а коли вона з’явилася, то все одно публікуються там.

Дратує, що компанія/команда показує своє багате життя в Instagram і розповідає про те, які вони круті. Але коли кидаєш прайс на рекламу, то вони кажуть: «А я думав, ми можемо так співпрацювати», «У мене на каналі 100 підписників, давайте бартерну рекламу», «Краще будемо розміщуватись безкоштовно у русні, ніж платити за це».

RP
власник ком’юніті Ґік і uageek.media
Quotes

На мою думку, в Україні сильно розвинений ринок affiliate-маркетингу. В тому числі завдяки досить сильним інфлюенсерам, таким як Саша Слобоженко та інші, хто менше, але теж популяризує це.

Не подобається:
— коли українські компанії продовжують працювати з тими, хто залишився в рф;
— інфоцигани, які паплюжать нішу, продаючи курси по арбітражу (насправді курси по первобілу), як чарівну пігулку до «ти будеш заробляти від $2000 на місяць». Це популяризує «тємкі» і псує репутацію ніші.

Загалом український ринок арбітражу, з командами, івентами, медіа – то любов.

Олег, Палай медіа
Олег
власник Палай медіа

Які інструменти використовуєте для перевірки рекламодавців?

Quotes

Правильний пошук в Google — це 50% успіху + перегляд соціальних мереж рекламодавця. Далі я запитую в чатах і розпитую у людей, які вже довго на цьому ринку. Ну і фінальне це «Чий Крим?», або «Чи співпрацюєте з руснями?»

RP
власник ком’юніті Ґік і uageek.media
Quotes

Часом досить важко визначити росіян, бо вони активно маскуються: реєструють компанії закордоном, ведуть все англійською і, навіть, наймають українців на роботу від імені зарубіжних юридичних осіб. 

Що ми перевіряємо:
— сторінку компанії та, вибірково, співробітників в LinkedIn;
— сайт та політику конфіденційності (якщо вона є);
— країну реєстрації домену;
— соцмережі;
— ставимо питання, які я перерахував в другому пункті.

В нас багатий досвід і ми багатьох вихідців із рф знаємо — це трохи полегшує задачу. Але часто відчуваєш себе OSINT-спеціалістом.

Олег, Палай медіа
Олег
власник Палай медіа

Чи були факапи, коли опублікували рекламу, а виявилося що рекл ватний?

Quotes

На цей час — не було. Гік відповідально відноситься до цього і максимально перевіряє всю інформацію. І навіть якщо все чисто, але є підозри, то ми відмовляємо. І у нас є пункт в прайсі, що якщо буде помічена співпраця з росіянами, матеріал і реклама буде видалена. 

Русня маскується і варіант, що ми розмістимо їх все ж існує, але тоді наші підписники швидко скажуть нам, хто вони і чим живуть. Насправді, 80% реклів ми відмовляємо, бо це або русня, або ті, хто з руснею співпрацює.

RP
власник ком’юніті Ґік і uageek.media
Quotes

Прям щоб рекламу росіян — такого не було. Був один кейс із польским рекламодавцем, в якому ми були впевнені (бо знали їх і до війни). Вони запевнили, що відмовились від роботи з росіянами. 

Це вперше і востаннє, коли ми не перевірили соцмережі. В яких наша свідома аудиторія знайшла досить свіжий пост (щось там місячної давності), щось на кшталт «Заливаєш з рф і є проблема з виводом коштів?». Менеджерка не змогла пояснити для чого пост, якщо вони не працюють з росіянами. 

Ми принесли публічні вибачення за неуважність. Аудиторія підтримала.

Олег, Палай медіа
Олег
власник Палай медіа
скріншот з чату "Палай" медіа
скріншот з чату “Палай” медіа

В перспективі 3-5 років українським медіа вдасться повністю витіснити русняві з інфопростіру? 

Quotes

Однозначно так. Я думаю, що вже зараз наші медіа далеко попереду в багатьох аспектах і далі буде тільки краще. Наш ринок розвивається настільки швидко, що навіть не встигаєш все помітити. 

Гальмують нас ті, що і досі вважають, що русняві «топові» медіа мають набагато більше трафіка, хоча їх статті набирають по 100 переглядів.

RP
власник ком’юніті Ґік і uageek.media
Quotes

Все залежить від якості і кількості контенту. Як бачимо на прикладі розважального та науково-популярного контенту на YouTube, українці можуть створювати якісний контент, який хочеться дивитись. Ви ще пам’ятаєте, що дивились ЧБД і подібний булщіт? Ось і я вже забув (взяв паузу що згадати щось).

Витіснити російські нішеві медіа досить важко за рахунок того, що деякі з них розвивались від 3 до 9 років і мають величезну кількість російськомовного трафіку, який, до речі, йде не тільки з росії. Це ще Казахстан, Грузія, виїхавші в Польшу в 2020 році від Лукашенко білоруси та представники інших пострадянських держав, де популяризувалася російська мова. 

Натомість зайняти український інфопростір – можливо за рахунок якісного контенту, зростаючого SEO-трафіку, гучних PR-кампаній та свіжих ідей. Це буде приваблювати та утримувати читачів, а відповідно залучати і більше рекламодавців, що принесуть гроші на ваш розвиток. 

Як російськомовна з дитинства людина, що все свідоме життя прожила в Харкові, скажу вам, що змушувати переходити на українську та нападати на людей за це – відверто найбільший абсурд, який зараз можна придумати. Але споживаючи більше якісного українського контенту, один за одним, люди будуть більше впускати його в своє життя, та згодом переходити на українську. 

Тому не треба битись за свідомість іншого, почніть із себе і світ навколо почне потрохи змінюватись.

Олег, Палай медіа
Олег
власник Палай медіа

Перевірка контрагентів перед укладанням угод — стандартний крок для кожного українського медіа, блогера, компанії. Всі, хто несе відповідальність перед своєю аудиторію, повинні докласти максимум зусиль, щоб захиститися від бізнесу з болот або лояльних до терористичного режиму підприємців. 

Читайте та поширюйте українське! Підписуйтесь на Telegram та Instagram “Палай” медіа!

0