Зворотний бік медійності арбітражних компаній: Q/A з командами Rocket Traffic та PEKLO

Зворотний бік медійності арбітражних компаній: Q/A з командами Rocket Traffic та PEKLO

Раніше баїнговий бізнес був закритим. Ніхто не розказував, на які ніші заливає, скільки в штаті співробітників і який середній ROI. Останніми роками відбувається масштабна трансформація, в ході якої багато компаній почали активно розказувати про себе в соцмережах. 

Сьогодні розбираємось не тільки в тому, які бенефіти отримують арбітражники за рахунок медійності, але й розглянемо зворотній бік медалі разом з командами Rocket Traffic і PEKLO

Що арбітражникам дає медійність

Баїнг часто асоціюють з тємками через закритість ніші. Коли люди, далекі від сфери, чують про арбітраж, в них часто виникає думка про незаконність заробітку. Багато афілейт-компаній намагаються зруйнувати  міф, але поки що це не вдається зробити до кінця. 

Частина арбітражних команд вийшла з тіні, але багато хто не розуміє, які переваги вони отримають завдяки медійності. Деякі компанії все ще вагаються, чи потрібно їм змінювати стратегію роботи на ринку.

Які плюшки дає медійність:

  1. Буст в наймі. В медійних командах зазвичай багато заявок на роботу, тому що вони на слуху. 
  2. Ексклюзивні умови по оферам. Рекли готові давати підвищені ставки, розширені капи та інші смаколики. Це позитивно впливає на кінцевий ROI. 
  3. Захист від кидків. В публічному просторі мало скам-кейсів за участі медійних команд. 
приклад з сайту space profit team

Деякі овнери команд в інтерв’ю відверто розповідали, що практично всі ключові співробітники приходили завдяки медійності бренду. Навантаження на рекрутера сильно зростало, але завдяки фільтрам цілком реально упаковати команду крутими кадрами. 

Раніше у баїнгових компаній був фокус на закритості, але зараз ринок зовсім інший. Більшість команд намагаються бути на слуху, створюють інфоприводи, виступають на конференціях і не бояться ділитися кейсами. 

Негативні наслідки розвитку бренду

У будь-якого явища є зворотний бік медалі. І тим, хто прямо зараз будує стратегію просування арбітражного бренду, варто проаналізувати ризики. Може здатися, що їх мінімальна кількість, але це не так.

Від підводних каменів, на жаль, нікуди не подітися. Відмовлятися від медійності чи ні — вибір кожного. Деяким командам вдається бути на слуху, а іншим довелося відмовитися від активного піару через тиск з боку різних структур. 

Арбітражний шпіонаж

В медійні команди частіше приходять «джеймс-бонди», які намагаються вивідати секретну інформацію. Деякі з них гарно маскуються, але більшість пошукачів рекрутер може викрити ще на етапі першої співбесіди.

Серед інструментів захисту від шпіонажу можна виділити NDA та поліграф. У великих компаніях перевірки на поліграфі регулярно проходять навіть СЕО та керівники підрозділів. 

Є думка, що детектор брехні можна обійти, але навряд чи в арбітражну команду відправлять «спецагента». Тому поліграф може стати гарним бар’єром — частина претендентів здадуться ще до інтерв’ю. 

Хантинг співробітників

Деякі арбітражні компанії відмовляються від розвитку особистого бренду через активний хантинг. Ніхто не хоче втрачати ключових сотрудників, адже це негативно вплине на загальний профіт.

З іншого боку, якщо співробітник відреагує на першу-ліпшу пропозицію, то, можливо, його звільнення на краще. У другому випуску «Палива» Денис Волосов розказував, що нормально відноситься до хантингу і один з його таргетологів гарно себе почуває у Traffic Devils. 

скрін з подкасту Паливо

Медійний бруд

Медійність буває різною і якщо компанія обрала вектор публічного розвитку, треба підготуватися до атак «недожурналістів». Наприклад, останнім часом у соцмережах з’явилося багато так званих розслідувань, де відомі арбітражні команди називають шахраями. 

В деяких випадках справа не закінчується гучними заявами. Одна громадська організація навіть звернулася до правоохоронних органів для відкриття кримінального провадження. 90% фактів у заяві притягнути за вуха, а до списку вони додали лише медійні команди. 

Ще один неприємний фактор — створення фейкових сторінок відомих брендів та соло-арбітражників. Шахраї займають кошти, беруть оплату за навчання, пропонують платні співбесіді та використовують інші схеми виманювання грошей. Через це у медіапросторі з’являються негативні відгуки про компанії. 

скрін з чату Traffic Devils

Увага з боку різних структур

Одна з популярних стратегій просування арбітражних брендів досі пов’язана з демонстрацією грошей, крутих автомобілів, тусовок та інших елементів розкішного життя. Також періодично з’являється контент в форматі «Касир АТБ заробляє мільйони на арбітражі». 

Такі дії притягують різні структури, які помилково асоціюють арбітраж з грошовим верстатом. А хтось, не розібравшись, ставить штамп шахрайства. Хоча на українському ринку є біла товарка, інфопродукти, ліцензовані гемблінг-оператори, essay та багато інших вертикалей. 

Серед останніх прикладів можна згадати візит нардепа на арбітражний мітап який він назвав «відпочинком ботомафії». Нікому не цікаво, що переважна більшість баїнгових компанії платять податки та активно донатять. 

За чутками, одна з найвідоміших українських команд — Traffbraza зараз має серйозні проблеми з правоохоронцями. Вони видалили Інстаграм, Ютуб і повністю закрили піар-відділ. 

скрін інстаграму TRAFFBRAZA

Нещодавно «Браза» зробила масштабний ребрендинг і ще більше посилила свої позиції на афілейт-ринку, але це в фіналі призвело до негативних наслідків. Ми з сумом спостерігаємо за цим кейсом і бажаємо Вірі з Алексом вирішити проблеми, а потім камбекнутися на медійний ринок з подвійною силою. 

Q&A з Rocket Traffic та PEKLO

Коли почали інвестувати в розвиток бренду: одразу після запуску чи через деякий час? Які головні фактори мотивували на рух у бік медійності?

Quotes

Почали інвестувати не одразу, не розуміли навіщо це потрібно, так як починали працювати маленькою командую і не було в цьому потреби. Коли почали розширятися — потрібні були кадри, звісно круто коли до тебе приходять спеціалісти які хочуть працювати разом через те, що вони чули, що є така команда, тебе тут не обдурять, все буде гуд — будемо робити результати разом.

Rocket Traffic
Rocket Traffic
Founder
Quotes

Наразі тільки почав якось заявляти про PEKLO 🙂 Якщо відверто, найголовнішим фактором стало те, що кожен бажає стати відомим, впізнаваним. Ну і ми не виключення.

peklo
PEKLO
CEO&Founder

Чи були думки, що краще не привертати до себе увагу? 

Quotes

Так, думки були. Коли почали виникати деякі проблеми, про які ніхто не думав, але все вирішилося і тепер таких думок немає. Розділяємо що можна показувати, а що краще залишити всередині компанії.

Rocket Traffic
Rocket Traffic
Rocket Traffic
Quotes

Були, є і будуть! Ми живемо у непростий час, де є катлєта і їм подібні.

peklo
PEKLO
CEO&Founder

На вашу думку чому в арбітражному комьюніті досі використовується формат просування: тачки, легкі гроші, туси?

Quotes

Ми такий формат не використовуємо, не наше. Але він використовується тому що більша кількість майбутніх арбітражників — це ті, хто хочуть лакшері життя, багато мандрувати та отримувати анлім грошей.

Rocket Traffic
Rocket Traffic
Founder
Quotes

Думаю, так простіше зібрати аудиторію. Майже кожен цього жадає, тому в ЦА потрапити доволі просто.

peklo
PEKLO
CEO&Founder

Що впізнаваний бренд дав вашій компанії? Співробітників, нових партнерів, рост обороту, etc?

Quotes

Впізнаваний бренд дав багато нових можливостей, які сприяли зростанню та допомогли реалізувати нові проекти. Партнери самі почали з’являтися та надавати круті умови для співпраці.

Rocket Traffic
Rocket Traffic
Founder
Quotes

Поки ми такі молоді, то вдається залучати тіко партнерів і цікавих реклів. Але впевнений, що все інше прийде з часом.

peklo
PEKLO
CEO&Founder

Чи знаєте ви закриті афілейт-компанії, які бустять профіт без медійності? Можна без сильного бренду отримати ексклюзивні умови роботи з реклами?

Quotes

Звісно, таких команд/компаній дуже багато. Вони беруть якістю, об’ємом і в них ще кращі умови, ніж у медійних команд. Особливо таких команд багато в крипто вертикалі.

Rocket Traffic
Rocket Traffic
Founder
Quotes

Легко! Маєш крутий трафік — отримуєш унікальні умови. Медійка в цьому плані — діло десяте.

peklo
PEKLO
CEO&Founder

Крім NDA та поліграфу які є методи захисту приватної інформації? Як відрізнити арбітражного шпигуна від нормального кандидата?

Quotes

Не можу поділитися нашими методами як ми впізнаємо “шпигунів”.

Rocket Traffic
Rocket Traffic
Founder
Quotes

Наприклад, софти власної розробки захистити простіше, ніж інформацію 🙂 Поліграф можна обманути, а за NDA не завжди вдається зачепитись. А виявляти шпигунів не так просто. Вони будуть завжди. 

Якщо я не знаю людину, то пропоную їй якусь базову посаду, на якій вона має пропрацювати хоча б кілька місяців, а далі вже стане видніше.

peklo
PEKLO
CEO&Founder

Які негативні наслідки медійності вважаєте найгіршими? Хантинг кадрів, медійний бруд, etc?

Quotes

Перше — хантинг кадрів, але ми ділимось тільки результатами та інформацією, не показуємо наших співробітників, не знайомимо їх з публікою.

Друге — це те, що будь-яка помилка буде винесена на публіку, щось не так сказали/показали — це одразу факап, який можливо не вдасться виправити.

Rocket Traffic
Rocket Traffic
Founder
Quotes

Зайва увага від жадібних структур і можливість обману людей скамерами від нашого імені.

peklo
PEKLO
CEO&Founder

Чи були у вас випадки коли через медійність виникали якісь проблеми?

Quotes

Так, але про них розказати не можу. Всі вони успішно вирішені, ми зробили певні висновки, намагаємось не наступати на граблі.

Rocket Traffic
Rocket Traffic
Founder
Quotes

Поки ми не такі медійні, то ще ні:)

peklo
PEKLO
CEO&Founder

3 головні поради для афілейт-компаній, які хочуть інвестувати в медійність. 

Quotes

1. Бути відкритими та щирими перед своєю аудиторію.
2. Бути тим, ким ви є, не стрибати вище голови.
3. Нести користь разом з медійністю.

Rocket Traffic
Rocket Traffic
Founder

Медійність на афілейт-ринку приносить бенефіти, але може поставити під загрозу стабільність роботи, якщо використовувати типові стратегії просування з елементами розкішного життя. Баїнговим проектам варто відмовитися від типових шаблонів і сфокусуватися на експертності.

Читайте та поширюйте українське! Підписуйтесь на Telegram та Instagram “Палай” медіа!

0