Домен SEX.com за $14 млн: історія крадіжки та камбеку

Домен SEX.com за $14 млн: історія крадіжки та камбеку

Багато хто хотів би повернутися в 90-ті, зареєструвати з десяток преміум-доменів, продати їх за мільйони доларів і піти на пенсію. Але ця можливість назавжди втрачена, тому нам залишається тільки слідкувати за цікавими кейсами.

Сьогодні розкажемо історію домену SEX.com. Його зареєстрували в 1994 році, вкрали в 1995, а в 2010 році продали за $14 000 000. Кейс показує, що через недосконалість систем безпеки власники дорогих віртуальних активів можуть втратити їх за кілька днів. 

Про те, що за сайт SEX.com та як з нього можна заливати умовно-безкоштовний трафік, ми писали у попередній статті.

Історія боротьби за домен

В 1994 році американський інженер Гері Кремен запустив свій перший глобальний проект — сервіс знайомств Match.com. В тому ж році він зареєстрував ще кілька коротких доменів: jobs.com, house.com, computer.com та інші.

Кремен не планував одразу створювати проект на домені SEX.com, тому що концентрував зусилля на своєму сервісі знайомств. Він ще не знав, що в найближчі 5 років не зможе користуватися SEX.com через шахрайство. 

Сайт в 1996 році
Сайт в 1996 році

В 1995 році Гері помітив, що контактна пошта адміністратора домену змінилася, телефон теж був вказаний інший. Він подзвонив за незнайомим номером і голос на тому кінці відповів, що домен тепер його. Згодом з’ясувалося, що дані адміністратора було змінено на боці доменного провайдеру. 

Домен SEX.com вкрав інший американець — Стівен М. Коен. Коли справа була завершена, Коен зареєстрував торгову марку і святкував перемогу. Шахрай продавав на SEX.com доступ до порно за підпискою, а також розміщував рекламу. Він навіть судився з іншими американцями, які хоча б опосередковано використовували фразу «sex» у своїх інтернет-проектах. 

Кремен — ліворуч, Коен — праворуч
Кремен — ліворуч, Коен — праворуч

В кінці 1995 року у SEX.com було приблизно 5 млн переглядів щоденно тільки за рахунок type-in трафіку. Користувачі вводили адресу в пошуковий рядок браузера, щоб ознайомитися з контентом. Дослідники інтернету називали домен найдорожчим на той час. Пізніше Коену вдалося підняти відвідуваність в 5 разів — до 25 млн користувачів в день. 

Новий власник преміального домену заробляв за різними оцінками до $500 000 на місяць. Згідно з судовими документами, Коен вивів у офшори приблизно $25 млн від продажу реклами на SEX.com і це були тільки частина грошей. Точна сума відома тільки йому, але мова цілком може йти про $100+ млн. 

Сайт в 1997 році
Сайт в 1997 році

Коли Гері Кремен впевнився, що повністю втратив домен, він заручився підтримкою адвокатів для оформлення позову до суду. Але швидко вирішити проблему не вдалося, тяжби тривали понад 5 років. Коен також найняв адвокатів, які всіляко затягували розгляд справи і заявив на суді, що отримав домен законним шляхом. 

Пізніше американський журналіст Кірен Макарті написав книгу по цьому кейсу і охарактеризував боротьбу так:

Коен вкрав домен і заробляв на ньому мільйони, тож він збирався боротися за нього до останньої краплі крові. Кремена, крім фінансових втрат, переповнювало і почуття несправедливості. Перемога над Коеном стала для нього сенсом життя.

В 2000 році суд завершив розгляд справи і повернув домен законному власнику. Також Коена зобов’язали компенсувати Гері Кремену $65 000 000. Коен подав апеляцію, але її відхилили. Коли він зрозумів, що справа пахне смаженим, то вивів кошти за кордон та поїхав до Мексики. 

Кремен після завершення суду
Кремен після завершення суду

Коена повернули в США лише в 2005 році, і то, через порушення міграційного законодавства. Шахрай відсидів 6 місяців у тюрмі, але не виплатив компенсацію по справі. Єдине, що зміг отримати Кремен — нерухомість, яку крадій купив на гроші від рекламодавців SEX.com. Це був дорогий особняк у Каліфорнії площею 826 кв.м за $4 000 000.

Як шахрай отримав домен

В жовтні 1995 року доменний провайдер Network Solutions передав домен SEX.com Стівену Коену. На цей час немає офіційної версії, як саме це сталося. Варіантів кілька і кожен з них має право на життя.

Перший варіант — Коен відправив підроблений факс реєстратору і попросив замінити контактну інформацію адміністратора домену. SEX.com оформили на компанію Kremen’s Online Classifieds, тому Коен створив вигаданого директора компанії, відправив запит на видалення домену та швидко отримав бажане.

Візитівка Коена
Візитівка Коена

Другий варіант — сексуальні зв’язки зі співробітником Network Solutions. Є версія, що Коен переконав когось з компанії піти на злочин, але тоді постає питання, чому він обмежився лише одним доменом. 

Дивовижно, але навіть зараз контактний емейл адміністратора домену фактично вирішує його долю. Якщо отримати доступ до поштової скриньки, є шанс забрати всі доменні імена з акаунту без відома власника емейлу. Захиститися від цього можна за допомогою двофакторної авторизації та блокування трансферу доменів. 

Ще один цікавий факт з цього кейсу — Гарі Кремен зареєстрував SEX.com безкоштовно за допомогою Національного наукового фонду, який сплатив рахунок від Network Solutions. 

У історії хепі-енд — після повернення домену Гері Кремен заробляв приблизно $500 000 в місяць, а в 2006 році продав його за $14 000 000. Зараз він як і раніше займається бізнесом, і з фінансами в нього повний порядок. 

книга на амазоні про історію битви за домен

В січні 2023 року домен знову виставили на продаж. Мінімальна ставка за аукціоном складала $20 млн, але результати торгів невідомі. Заявлено, що сайт залучає 1 млн унікальних відвідувачів, покупець отримує сайт і базу користувачів. 

Кейс змушує замислитися не тільки про прогалини в безпеці різних інтернет-сервісів, а й про важливість фінансової моделі. Кремен продав домен за $14 млн, а його наступні власники просили через 17 років просили всього на $6 млн дорожче. Висновки про низьку окупність очевидні. 

Читайте та поширюйте українське! Підписуйтесь на Telegram та Instagram “Палай” медіа!

0