Хто такі дропи та чому вебам не варто купувати картки з рук

Хто такі дропи та чому вебам не варто купувати картки з рук

Для заливу з Facebook та інших джерел арбітражникам потрібні банківські картки. Коли мова йде про роботу з великими об’ємами трафіку, карти доводиться купувати у селлерів або оформлювати в сервісах. Деякі продавці викупають доступ до банківських рахунків у звичайних людей, а потім продають арбітражникам під спенд. 

В новому матеріалі розказуємо про те, чому небезпечно продавати доступ до своїх карток та як арбітражникам заощадити час на спілкуванні з селлерами «свіжих бінів». 

Що таке дроп?

Дроп — один з найпопулярніших товарів на «чорному» ринку в інтернеті. Це людина, яка ділиться своїми персональними даними за винагороду і приймає ризики, які можуть виникнути після цього.

Дропів часто використовують для оформлення банківських рахунків. На них відкривають картки, а потім переводять кошти і знімають їх без страху уваги з боку податкової та фінмоніторингу.

Якщо людина дозволила оформити на себе рахунок і передала дані для авторизації в онлайн-банкінгу третій особі, вона перестає контролювати ситуацію. Через її картки можуть проходити великі об’єми грошових переказів та «брудні» кошти. З часом у певної частки дропів виникають проблеми з податковою інспекцією або правоохоронними органами. 

Деякі арбітражники теж стикаються з дропами. Вони купують картки у селлерів або беруть в оренду у власників. Формально, це незаконно, але якщо доступ до рахунку передає власник напряму, ризиків набагато менше. 

спам в арбітражних чатах

Типовий спам в арбітражних чатах

Проблема з пошуком платіжних інструментів для ефективного заливу особливо актуальна для вебів, які активно працюють з Фейсбуком. Через велику конкуренцію алгоритми часто банять картки і цілі біни певних банків. Але треба усвідомлювати, що використовувати платіжку іншої людини небезпечно.

приклад переписки із селером

Дроповод перепродає картки

Власники карток часто зникають з радарів після отримання оплати за «оренду». Потім не вийде дочекатися коду від 3DS або підтвердження входу в онлайн-банкінг. Ще вони можуть розчинитися у повітрі, коли веб закине кілька тисяч доларів на спенд кампаній в Facebook. В такому випадку повернути гроші не вдасться.

Щоб позбутися проблем, краще оформлювати картки на себе або юзати сервіси випуску віртуалок. Платіжні сервіси для арбітражників часто не запитують персональні дані, тому веб не ризикує. Нижче підбірка перевірених платформ. 

Більше сервісів, що не пов’язані з країною агресором шукайте в статті: Тотальна українізація арбітражу: 45+ сервісів на заміну російському софту

Використання сервісів випуску карток додає більше витрат, але доступ до карток не зникне, як у випадку з дропом. Краще переплатити за стабільність, ніж залишитися без рекламного кабінету з гарними лімітами, коли власник рахунку перестане виходити на зв’язок. 

Чим загрожує продажа карток

Проблема дропів в Україні існує давно, але її практично не висвітлюють у медіа. На сайті кіберполіції є детальний опис того, для чого зазвичай використовують дропів. Люди продають доступ до карток за 100-200 грн і не усвідомлюють наслідків. 

Більшість людей, які діляться банківськими даними, не обізнані із відповідальністю за незаконні дії з використанням їх рахунків. Хоча навіть на тому ж сайті кіберполіції вказано, що правоохоронці приходять першими до них. Саме власник несе відповідальність за незаконні дії, які були виконані з його платіжним засобом. 

Якщо людина продала свою карту через слабку обізнаність, правоохоронні органи рекомендують припинити співпрацю з «роботодавцем», а також повідомити про подію в кіберполіцію та банк. 

Наслідки через використання картки третіми особами можуть бути різними. Якщо її купив арбітражник та місяць заливав кампанії, проблем не буде. А ось коли через рахунок провели кілька мільйонів гривень, а потім в гості завітали поліцейські — довести свою непричетність буде вкрай складно.

Також враховуйте, що доступ до картки може викупити дроповод, який перепродасть її 10-15 клієнтам і наслідки можуть бути набагато сумнішими, ніж коли з рахунку просто оплачують за рекламу в Фейсбуці. Такий ризик не вартий ніяких грошей. 

Овердрафт на картках дропів через махінації з платіжними сервісами
Овердрафт на картках дропів через махінації з платіжними сервісами

Картки для арбітражу краще оформлювати в спеціальних сервісах, а не брати з рук. Якщо ж вам пропонують продати доступ до свого банківського рахунку за 2 000 грн, сміливо відправляйте співрозмовника в чорний список. 

Читайте та поширюйте українське! Підписуйтесь на Telegram та Instagram “Палай” медіа!

0