Легалізація криптовалютних переказів для арбітражників

Легалізація криптовалютних переказів для арбітражників

Наша країна регулярно займає перші рядки в різноманітних рейтингах використання цифрових активів. Наприклад, в 2022 році компанія Chainalysis поставила Україну на третю сходинку в рейтингу глобального індексу використання криптоактивів. 

Українці давно пристосувалися до криптовалютних переказів, але є проблема зі сплатою податків. Консультанти з оподаткування надають різну інформацію, тому у фізичних осіб може виникнути думка не платити збори взагалі.

В матеріалі розбираємося, чи можна легалізувати дохід від операцій з криптовалютою в Україні. Проаналізуємо норми законодавства та дамо поради фізичним особам-підприємцям. 

Крипта з погляду законодавства

В лютому 2023 року президент України підписав закон «Про віртуальні активи», який частково закріпив статус цифрових грошей. В квітні податкова випустила роз’яснення з приводу сплати податків. Згідно з оновленими правилами, фізичні особи мають платити 18% податку та 1,5% військового збору. 

На папері все виглядає чудово, але на практиці система все ще потребує доопрацювання. Дохід від продажу крипти розцінюється як іноземний прибуток, саме тому ставка податку така висока. А це зовсім не тішить активних користувачів крипти.

В найближчому майбутньому податкова інспекція відкриє реєстр криптовалютних платників податків, куди фізособи зможуть додавати дані операцій та сплачувати гроші у бюджет. Очевидно, що висока ставка податку відштовхне багатьох користувачів і вони навряд чи захочуть вивести перекази із тіні. 

скріншот з сайту реєстрів
Тут може з’явитися новий реєстр

Рух у напрямку легалізації криптовалюти радує, але є величезна проблема для фізичних осіб-підприємців. Наразі законодавство не дозволяє платникам єдиного податку приймати від клієнтів перекази в «негрошових способах оплати», до яких відноситься і крипта. Відповідно, без використання додаткових інструментів легально працювати з криптовалютою не вийде. 

Взагалі, тема інтеграції крипти у фінансовий простір країни, дуже болюча. Державні органи повільно рухаються в цьому напрямку і поки що умови далекі від ідеальних. Наприклад, Монобанк в 2021 році обіцяв додати підтримку криптовалют, але питання так і не зрушило з місця. 

скріншот з телеграм каналу співзасновника Монобанку Олега Гороховського

Легалізація криптовалютних переказів для ФОПів

Українські ФОПи часто взаємодіють з криптовалютою, але на жаль, не можуть приймати її в якості оплати за послуги через недосконалість законодавчої бази. Багато арбітражників відкладають реєстрацію в якості физичної особи-підприємця, у тому числі, й через цю проблему.

Партнерки давно обрали криптовалюту в якості головного платіжного інструменту, але якщо партнер зареєстрований як ФОП, йому не вдасться прийняти кошти на рахунок і провести їх по декларації платника єдиного податку. 

Нещодавно на ринку фінтех-послуг з’явився платіжний інструмент, який дозволяє легалізувати криптовалютні перекази для ФОПі. Еквайринг від української біржі Whitepay забезпечує прийом грошей в крипті і подальшу конвертацію в гривню. 

скрін сторінки Whitepay

Для підприємця ланцюжок виглядає так: виставлення інвойсу клієнту → оплата в будь-якій з підтримуваних криптовалют → зарахування грошей на рахунок → створення заявки на виплату суми в гривнях. ФОП отримує гроші на свій підприємницький рахунок в українському банку.

У Whitepay є ліцензована фінансова компанія, яка може без проблем переказувати кошти в гривнях і надавати звітні документи через систему електронного документообігу «Вчасно».

Якщо ви арбітражник або фрілансер з відкритим ФОП, після виконання 4 кроків зможете приймати від клієнтів платежі в крипті:

  1. Подати заявку на офіційній сторінці еквайрингу.
  2. Дочекатися обробки запиту, менеджер сервісу вийде на зв’язок та запропонує заповнити реєстраційну анкету KYB. 
  3. Підписати договір на переказ коштів з фінансовою компанією через «Вчасно».
  4. Користуватися кабінетом для створення інвойсів та виведення коштів. 
скрін з каналу Гороховського, співзасновника Монобанку

Поки що еквайринг від Whitepay знаходиться на етапі розвитку, тому умови підключення лайтові. На відміну від Liqpay, Fondy та інших платіжних сервісів, для прийому платежів не потрібен сайт або додаток. Можна надати посилання на профіль фріланс-біржі або розказати, що платежі йдуть від партнерок. 

Інструкція по еквайрингу Whitepay:

Через Whitepay можна приймати як USDT, так і фіат: USD, EUR. При виставленні інвойсів в крипті, клієнт може використати для оплати Bitcoin, Litecoin, Ethereum та інші 137 монет. Сервіс бере комісію тільки за обробку платежу — 1% від суми. Виведення на IBAN — безкоштовно від 50 000 грн. Якщо поріг виводу для вас великий, можете домовитися про зменшення в Телеграм-чаті. 

На що варто звернути увагу

Наразі єдиний на 100% легальний спосіб працювати з криптою — це як фізособа з подачею щорічної декларації про майновий стан і оплатою 18+1.5%. Звітність по ФОП подається окремо, як і раніше.

Варіант з Whitepay виглядає ідеально, але теоретично податкова може причепитися до того, що ФОП все ж приймає оплату в криптовалюті. Хоча це малоймовірно, тому що по факту він отримує виплату в гривні від юридичної особи Whitepay. 

Варто враховувати, що у ФОП повинні бути первинні документи на кожен платіж. Договір на переказ коштів з Whitepay — це добре, але по факту гроші платять клієнти. Тому знадобиться договір або інвойс для закордонних клієнтів. 

приклад інвойсу

Приклад інвойсу, джерело

Проведення платежів з використанням криптовалюти без Whitepay або аналогів загрожує скасуванням спрощеної системи оподаткування. В такому випадку доведеться сплатити вже не 5% податку, а 19,5% за квартал, в якому здійснено порушення. 

Можливо в майбутньому підприємцям дозволять відкривати криптовалютні рахунки в українських банках, тоді відпаде потреба у використанні сторонніх платіжних інструментів. Але це навряд чи станеться в перспективі 3-5 років або більше. Тому криптовалютний еквайринг зараз заощаджує багато часу та дозволяє легалізувати арбітражну або фрілансерську діяльність.

Позиції крипти на ринку платіжних інструментів будуть тільки зростати. А користуватися нею чи ні, кожен вирішує сам. Хоча в афілейт-ніші без цифрових активів дуже складно працювати. 

Читайте та поширюйте українське! Підписуйтесь на Telegram та Instagram “Палай” медіа!

0