SEO-експеримент: наповнення 48 сайтів за допомогою ChatGPT

SEO-експеримент: наповнення 48 сайтів за допомогою ChatGPT

Нещодавно ми розповідали про те, як ChatGPT змінює пошукову оптимізацію і аналізували кілька кейсів по ранжуванню AI-контенту. Не дивлячись на приклади з гарними результатами, в SEO-спільноті все ще суперечливі погляди на майбутнє таких сайтів. Тому ми не змогли пройти повз нового кейсу. 

Сьогодні розберемо доволі масштабний експеримент, де SEO-спеціаліст з командою витратив 2 місяці на створення і розміщення статей для 48 сайтів. Він отримав цікаві результати і відповів на наші запитання. 

Особливості експерименту та результати

Український SEO-спеціаліст Дмитро Сохач вирішив перевірити, чи все так погано з індексацією AI-контенту, як кажуть в профільних чатах. Він з командою взяли 48 сайтів без трафіку і на кожний закинули до 50 матеріалів, заточених під низькочастотні запити. 

Всі сайти були орієнтовані на складні tier-1 ГЕО типу США, Канади, Великобританії. Успішне просування в таких країнах вважається найвищим показником професіоналізму сеошників. 

Ключові запити для інтеграції в матеріали обиралися за принцом пошуку «intitle/allintitle». Особливість схеми в тому, щоб чекати видачу по кеях з трафіком та аналізувати, на яких проектах стаття розкриває інтент. Дмитро показав приклад, що за запитом «best purple shampoo for orange hair» практично не було конкурентів, тому що всі сайти орієнтуються на «best purple shampoos for blonde hair». 

Здається, що різниці немає, але уважні читачі її помітили. Автори пишуть про світле, а не помаранчеве волосся. За точним запитом в тайтлах знайшлося всього 7 результатів. Відповідно, конкуренція не така висока, як здається на перший погляд.

Приклад стати дорвея з НЧ-ключами
Приклад стати дорвея з НЧ-ключами

Створення AI-контенту доручили копірайтерам, які знайомі з особливостями ChatGPT. Від них був потрібен якісні статті згідно з техзавданням та унікальністю 70% і більше. 

Результати експерименту показали, що контент, створений штучним інтелектом, без проблем індексується та навіть приносить трафік. У 46 з 48 сайтів з’явилися органічні переходи та хоча б один ключ зайшов у ТОП-100. Нижче кілька графіків, а більше прикладів можна побачити у звіті

скрін зі статистикою
скрін зі статистикою
скрін зі статистикою

В рамках кейсу авторам не вдалося отримати десятки тисяч унікальних візітів щодня, але контент успішно проіндексувався та подекуди непогано ранжується. А це доводить тезу про те, що на базі ChatGPT можна масово генерувати дорвеї.

скрін із пошукової видачі
Дор непогано почувається у видачі
трафік дорвея зі скріншоту вище
А це трафік дорвея зі скріншоту вище

Трафік з дорів із задоволенням приймають гемблові, дейтинг, та essay партнерки. SEO вважається одним з найкращих каналів для гембли в аспекті якості аудиторії. Користувачі приходять на сайти з метою отримати інформацію про казино і зареєструватися в ньому. Ймовірність депозиту за таких умов дуже висока. 

Дмитро у квітні показував ще один цікавий кейс ранжування «штучних статей» на українській SEO-конференції «Назахід 22». Сайт з AI-контентом збирає 1.5 млн органічних візітів щомісяця і отримав безкоштовні лінки з багатьох авторитетних порталів. Це додаткове підтвердження того, що на базі ChatGPT можна побудувати успішний контент-проект. 

скрін зі статистикою

Q&A з Дмитром Сохачем

Для чого проводили експеримент з публікацією AI-контенту? Скільки грошей на нього витратили?

Quotes

Деякі SEO-фахівці стверджують, що PBN-сайти, які не мають трафіку, не дають результатів. Але це не так: у вас може бути сайт із трьома сторінками home, about, contact — такий сайт не збиратиме трафік, але це не означає, що посилання з нього не працюватимуть.

В рамках нашого експерименту ми взяли 48 expired доменів, написали на кожен 50 статей і показали, що якщо стоїть мета отримувати трафік на expired домени, то це досить легко зробити. Вам лише треба написати статті за низькоконкурентними ключовими словами.

Дмитро Сохач
Дмитро Сохач
SEO-спеціаліст

Плануєте в майбутньому будувати масштабні PBN на базі ChatGPT?

Quotes

Так, ми бачимо, що ChatGPT дає хороші результати —  тексти читабельні, вони індексуються, і це справді прорив. SEO-копірайтери нам більше не потрібні.

Дмитро Сохач
Дмитро Сохач
SEO-спеціаліст

Чи вдалося вам перебудувати модель просування сайтів так, щоб заощаджувати на копірайтерах за рахунок ChatGPT?

Quotes

Ми практично повністю позбулися дорогих копірайтерів.  Зараз ми наймаємо дешевих копірайтерів і відразу ставимо їм завдання освоїти ChatGPT. Немає сенсу платити в 3-5 разів більше і на виході отримувати тексти тієї ж якості, що й у ChatGPT.

Якщо копірайтер не є експертом у вашій ніші (а таких 99%), то він не напише статтю краще ChatGPT.  Наприклад, якщо ви пишете статтю з лінкбілдингу, а ваш копірайтер ніколи не користувався Ahrefs, ніколи не будував посилань, а просто перепише своїми словами все те, що знайде в топ-10 Google, то з цим уже чудово справляється ChatGPT.

Дмитро Сохач
Дмитро Сохач
SEO-спеціаліст

Станом на зараз, скільки найбільше трафіку збирає один сайт зі списку?

Quotes

Найвдаліший сайт збирає 800 візитів на місяць. Деякі всього 10-20, і з 48 сайтів всього 2 сайти не збирають ніякого трафіку. Можливо, в них є якісь проблеми з технічною оптимізацією.

Дмитро Сохач
Дмитро Сохач
SEO-спеціаліст

Можете показати ще якісь приклади сайтів як wisevoter.com, де багато трафіку?

Quotes

Так, ось ще як приклад causal.app — тут з 0 розігнали сайт до 750к трафіку за 12 місяців. Можете пошукати Jason Packer у Linkedin, він описував цей кейс. І це 100% AI генерація.

Дмитро Сохач
Дмитро Сохач
SEO-спеціаліст

У вас є приклади розвитку власних сайтів на базі контенту від ChatGPT з гарними результатами? 

Quotes

У нас це невеликі сайти до 10к трафіку на місяць, їх кілька. Поки не було мети робити великий проект із великим трафіком.

Дмитро Сохач
Дмитро Сохач
SEO-спеціаліст

Що сказати про сітки дорів на AI-контенті під екомерс, гемблу, дейтинг та інші ніші? Під час аналізу бачили багато прикладів таких проектів. Чому вони гарно ранжуються?

Quotes

Якщо це регіони, як-от Європа, то там і до ChatGPT екомерс дорвеї під Amazon чудово індексувалися та отримували позиції, бо конкуренція в європейському Google значно менша ніж в US.  Тому зараз, коли можна писати контент адекватної якості у великих обсягах, ідеальний момент для заробітку в неангломовних локаціях.

Дмитро Сохач
Дмитро Сохач
SEO-спеціаліст

Чи помітили, що в деяких ГЕО «штучні статті» заходять краще, а десь гірше ранжуються?

Quotes

Ми працюємо переважно під US, тому таких спостережень у нас немає. Основна причина чому контент може погано ранжуватися — неунікальність. ChatGPT часто дає на виході неунікальний контент, за цим треба стежити.

Дмитро Сохач
Дмитро Сохач
SEO-спеціаліст

Google офіційно не підтверджує, що автоматично погіршує ранжування AI-контенту. Чому тоді спільнота доказує зворотнє? 

Quotes

Тут важливо розуміти хто і чому так говорить. Яскравий приклад — овнер копірайтингової агенції доводить, що ChatGPT ніколи не замінить людей, але водночас на aquire.com ця агенція з’являється в продажу через усвідомлення того, що пора виходити з цього бізнесу.

Дмитро Сохач
Дмитро Сохач
SEO-спеціаліст

Експеримент Дмитра Сохача доводить, що AI-контент може гарно ранжуватися, щоб там не казали власники копірайтингових агенцій. Дмитро зміг знизити витрати на послуги авторів і замінив їх спеціалістами, які генерують тексти через ChatGPT. 

Читайте та поширюйте українське! Підписуйтесь на Telegram та Instagram “Палай” медіа!

0