Як ефективно витрачати маркетинговий бюджет на розміщення в нішевих медіа по affiliate-маркетингу?

Як ефективно витрачати маркетинговий бюджет на розміщення в нішевих медіа по affiliate-маркетингу?

Довго відкладав це подалі, але цей день настав. Це моя перша стаття, котра покладе початок циклу матеріалів про ефективність роботи з медіа для брендів в affiliate-ніші та особливостям просування в affiliate-ніші. Раз на тиждень буду публікувати корисні матеріали з особистим досвідом та думками.

Чому мене взагалі варто слухати?

Так як це перша стаття в моєму блозі, розкажу трошки про себе. Мене звати Олег і сумарно в ніші афілейт маркетингу я вже більше 6 років: допомагав монетизувати 5+ контентних проєктів, велику нішеву конференцію, закрите ком’юніті та інші продукти. Власне нічого не змінилось, окрім того, що тепер я допомагаю це робити компаніям напряму, без посередників.

Зараз я розвиваю 2 проєкти: 

  1. “Палай” – медіа, яке ви прямо зараз читаєте. Ми пишемо про affiliate-маркетинг та проєкти, пов’язані з трафіком, а також будь-які форми онлайн-заробітку, а також – розміщуємо ваші експертні матеріали на ці теми.
  2. CTRL+CASH – маркетингова агенція, котра фокусується на просуванні брендів в affiliate-маркетингу та IT з 2022 року. Команда проєкту допомагає окупати маркетингові інвестиції за 1-2 місяці. Доречі, зараз ми готові говорити про себе і взяти ще 1-2 клієнтів. Але про агенцію в наступних матеріалах. 

Влаштовуйтесь зручніше, буде багато особистого досвіду, котрий допоможе оптимізувати витрати на розміщення в медіа та ефективно монетизувати свої маркетингові інвестиції.

Для чого вашій компанії розміщуватись в нішевих affiliate-медіа?

Почнемо з бази. Так як ніша розширилась достатньо швидко, в ній виник великий дефіцит кваліфікованих кадрів і багато хто не розуміє взагалі, який ефект дають подібні розміщення та що дають загалом.

Які задачі допоможе виконати медіа:

  • збільшити впізнаваність бренду – ніша дуже конкурентна, тож в більшості випадків ви або нагадуєте про себе у аудиторії, або її забирає хтось інший;
  • підвищити довіру до бренду – якщо вашої партнерки, платіжки, антидетекту чи іншого продукту немає в медіа, до вас ставляться з меншою довірою;
  • отримати ліди і прямі продажі – якщо медіа дійсно генерує цікавий контент і має аудиторію, то в синергії з якісним продуктом і грамотно побудованою воронкою, ви можете одразу отримати реєстрації і навіть продажі;
  • підвищити DR та прокачати SEO – щоб сайт вашого проєкту вище ранжувався в пошуковій видачі, вам потрібен лінкбілдінг. Do-follow посилання на ваш продукт з трастового медіа з високим Domain Rate дасть гарний буст до SEO-видачі.

Пам’ятайте, публікувати контент заради контенту – завчасно програшна стратегія.

Я не кажу, що треба розміщуватись у всіх медіа до ряду, і не кажу, що медіа – єдина панацея та не агітую вас публікуватись виключно на Палай – це було б неправильно. Є багато класних нішевих українських та англомовних медіа. 

Це один з важливих каналів комунікації, який варто включити у вашу маркетингову та PR стратегію. Адже одне вдале розміщення може окупити не тільки окрему публікацію, а й кампанію в цілому. Але завжди треба виходити з початкового положення компанії, цілей, дедлайнів і ресурсів, підбираючи конкретний маркетинговий сетап, однією з ланок якого буде контент-маркетинг.

Види медіа-розміщень та під які задачі вони підходять

Надумали ви розміститись в медіа, але які формати обрати? Аби використовувати маркетинговий бюджет максимально ефективно, варто розуміти, які задачі вони допоможуть закрити:

Каталоги партнерок / рекламних мереж / сервісів

приклад каталогу сервісів

Це база компаній, до якої періодично звертаються афілейти в пошуку нової партнерки, рекламної мережі, сервісу, тощо. Один з найбільш релевантних і базових форматів, який дає найбільш цільовий трафік. Адже, в більшості випадків, афілейт заходить в каталог, щоб обрати щось конкретне. 

SEO огляди

приклад SEO-огляду

Також базовий формат, в якому у форматі статті описуються основні продукти компанії, її особливості та характеристики. Він допомагає вирішити проблему з порожньою пошуковою видачею і підвищити довіру аудиторії. Адже коли афілейт буде гуглити інформацію про вашу компанію, він вже буде бачити, що ви інвестували в розміщення в медіа та зможе ознайомитись з інформацією про компанію. Скам-компанії рідко витрачають гроші на медіа та івенти.  

Експертні статті та інтерв’ю

приклад експертного інтерв'ю

Допоможуть продемонструвати вашу експертність для аудиторії, чим ще більше викличуть довіру до бренду. Але важливий нюанс – це повинна бути дійсно корисна інформація, а не інфоциганська. Люди не дурні, афілейти – тим паче. Надавайте тільки перевірену і надійну інформацію, в якій впевнені. Найкраще – це ділитись своїм досвідом і напрацюваннями. 

Пресрелізи

приклад пресрелізу

Такий формат відрізняється від звичайної статті тим, що не несе якоїсь експертної думки та детального огляду чогось. Пресреліз – це короткий матеріал (зазвичай до 3000 символів), котрий виглядає як просто анонс чогось: виходу компанії в паблік, виходу в нові ГЕО, тощо.

На Палай пресрелізи розміщуються в розділі “Новини”. Для більшого розуміння, ось гарні приклади пресрелізів від MGID та Terraleads.

Використовуйте пресрелізи, якщо вам треба швидко та коротко розповісти про нові офери, нові ГЕО, нові акції, анонсувати поїздки команди на конференції, тощо. Це формат в якому можна сухо і коротко розповісти про свої новини.

Банерна реклама

приклад банерного розміщення

Брендування сайту та банери – допоможуть збільшити впізнаваність та запам’ятатись через те, що ви будете постійно “перед очима”. Також це підвищує довіру, бо ви інвестуєте в маркетинг – отже ви плануєте залишатись на цьому ринку надовго. 

Публікації в соціальних мережах

Розміщення рекламних постів в соціальних мережах – менше впливають на рівень довіри через велику кількість телеграм каналів і такий же великий рівень скаму в affiliate-ніші. Але якщо ви обираєте медіа с високим рівнем трасту і маєте гарну репутацію – ви отримаєте бажаний результат.

Цей формат є одним з найбільш ефективних способів інформування аудиторії про нові продукти, акції або публікації. 

Розміщення на YouTube

Тут розділимо на 2 формати:

  1. Зйомки в подкастах та інтерв’ю – допоможуть розкрити вашу експертність та значно піднімуть рівень довіри до компанії. Адже якщо компанія готова показувати обличчя, тим паче якщо людина демонструє глибоку експертизу в ніші – це однозначно великий плюс. Окрім цього, з такого формату можна “нарізати” багато контенту для Reels, TikTok, Shorts. На мою думку – це один з найкращих способів розповісти про компанію. Доречі, ми знімаємо подкаст про трафік та онлайн-бізнес – Паливо, запрошуємо. 
зйомки подкасту Паливо

2. Інтеграції у відео-ролики (подкасти, інтерв’ю, експертні відео) – також ефективний інструмент за умови, що ви розміщуєтесь у відео релевантної тематики.

інтеграція в подкасті Паливо

Через що часто втрачають гроші на розміщенні в affiliate-медіа? 

Все просто – не відстежувати результати, особливо якщо ви розміщуєтесь одразу на декількох медіа-ресурсах, комунікуєте з аудиторією через власні соцмережі, запускаєте PPC рекламу та використовуєте інші способи просування одночасно. 

Кілька порад, які б я дав перед тим, як закуповувати рекламу в медіа. Так, вони досить базові, проте ними нехтує багато маркетинг-менеджерів рекламодавців:

  1. Визначіться з KPI – без розуміння, що ви будете вважати успішним розміщенням, ви ніколи не досягнете мети. “Купити банери, щоб стати відомими” – це не KPI.
  2. Налаштуйте та протестуйте інструменти аналітики – мінімум Google Analytics для відстеження кількості візитів та реєстрацій. Бажано встановити додаткові інструменти, котрі матимуть теплову карту (наприклад Crazy Egg) – це допоможе зрозуміти патерни поведінки користувачів на вашому сайті та побачити проблемні зони.
  3. За можливості підключіть наскрізну аналітику* – вона є не у багатьох компаній, частіше за все тільки у великих, проте саме вона допомагає розуміти звідки до вас приходять ліди, скільки грошей вони приносять, на якому етапі воронки відпадають, оцінювати окремі онлайн та офлайн інтеграції на дистанції, тощо.
  4. Уточніть за посилання – посилання do-follow на ваш сайт ніколи не буде зайвим, проте в деяких медіа за замовчуванням публікуються no-follow і перемикаються лише за запитом.
  5. Підготуйте якісні промо-матеріали – в точності із розмірами та відповідно вашому фірмовому стилю. Окрім цього, уточніть про допустимий розмір файлів. Рекомендую від початку робити банери з мінімальною вагою, адже чим менше вага банеру, тим швидше він завантажуватиметься на сторінці – а це напряму впливає на кількість людей, що побачать вашу рекламу.
  6. Перевірте медіа – запросіть в медіа свіжі скріншоти з Google Analytics. Зверніть увагу на кількість унікальних відвідувачів, середній час перегляду однієї сесії, глибину сеансу, параметри аудиторії та основні джерела залучення трафіку. Додатково можна використати такі інструменти, як Similarweb, Ahrefs або інші аналоги.

    Багато медіа накручують показники трафіку, аби продати рекламу подорожче, завжди тримайте це в голові і порівнюйте показники. В більшості випадків все показують тести, тому якщо купуєте розміщення – оцінюйте його на певних проміжках часу, порівнюючи результати.
  7. Оцініть якість текстового контенту – якщо ви замовляєте статтю, впевніться, що матеріал буде написаний досвідченим редактором і виглядатиме відповідно. Часто медіа наймають джунів за копійки (в Палай ми, звісно, так не робимо)  і віддають їм продані вам статті. Якість виходить відповідна.

    Поставте себе на місце вебмайстра і оцініть наскільки професійно написаний матеріал. Якщо ви бачите, що матеріал низької якості – краще найміть райтера на аутсорсі. Так, це додаткові витрати, але ж репутація компанії не коштує зайвих $100-200? 
  8. Зафіксуйте дати та підготуйте матеріали заздалегідь – менеджери медіа теж люди, тому часом людський фактор грає поганий жарт і вам можуть не нагадати за розміщення. Краще поставте нагадування, а краще – ведіть контент-план, в якому фіксуйте всі розміщення. 

*Наскрізна аналітика – це система звітів, котрі допомагають відстежувати фінансові та якісні показники, які важливі безпосередньо для вашого бізнесу.Наприклад, для партнерки вони може допомогти:

  • розуміти чи запустились афілейти, котрі зареєструвались після тої чи іншої інтеграції в медіа, у інфлюенсерів, з конференції, тощо та скільки грошей вони приносять;
  • регулярно контролювати вузькі місця воронки – при впровадженні наскрізної аналітики, зазвичай, одразу видно найбільш проблемні місця на яких відпадає значна кількість партнерів. Це може бути як підтвердження email, так і неефективна робота менеджера;
  • контролювати об’єми трафіку та вчасно реагувати на зміни – якщо партнер тримав об’єми на одному рівні, а цього місяця в нього просадка – потрібно оперативно реагувати та контролювати менеджера, аби він намагався визначити проблема просадки на стороні партнерки, або це просто черговий шторм;
  • контролювати інші важливі показники для вашого бізнесу. 

Пам’ятайте, мало закупити рекламу і отримати реєстрації. Щоб ваші маркетингові інвестиції дійсно окупались, потрібно працювати з клієнтом на дистанції. 

В CTRL+CASH ми допомагаємо з інтеграцією наскрізної аналітики для вашого бізнесу. Кастомно, якісно, під ваші потреби. Якщо для вас актуально, пишіть нашому проджекту в телеграм @o_ctrlcash або на пошту [email protected].

Висновок 

Медіа – це ефективний інструмент, яким потрібно вміти грамотно користуватись, аби максимально ефективно витрачати гроші. Часто новоспечені маркетологи в affiliate-ніші витрачають маркетинговий бюджет, не спираючись на KPI та результати, роблячи висновки про низьку ефективність просування в медіа. 

В наступних статтях будемо охоплювати теми аналітики, мультиканального маркетингу в affiliate-ніші та розбирати більше лайфхаків по контенту та взаємодії з медіа. А поки підписуйтесь на мій особистий Telegram-канал та додавайтесь в LinkedIn – буду радий бачити кожного.

0
Підписуйся