Як скамлять в affiliate-маркетингу під виглядом інфлюенсерів і команд

Як скамлять в affiliate-маркетингу під виглядом інфлюенсерів і команд

Арбітраж асоціюється з великими грошима, необмеженими можливостями та швидким розвитком. Але ще є інша сторона медалі про яку ми говорили у матеріалі «Зворотний бік медійності арбітражних компаній».   

Коли афілейт-проекти починають розвивати особистий бренд, вони повинні бути готовими до напливу шахраїв, які намагатимуться заробляти на їх імені. В матеріалі розбираємо приклади скамерських схем та дамо поради новачкам, як не потрапити на гачок до шахраїв. 

На чому намагаються скамити шахраї

Медійність дає арбітражним командам та іншим компаніям багато бенефітів, але разом з ними виникають і проблеми. Одна з них — постійні напади з боку шахраїв. Вони намагаються різними способами заробити на імені відомих компаній.

Наприклад, лише за рік в офіційному каналі Traffic Devils вийшло 14 постів з оглядом шахрайських схем. Зловмисники використовували різноманітні підходи: від заробітку на арбітражі криптовалют до відкриття нового офісу в Хмельницькому. 

Скам на імені TD

Розповсюджені «продукти» скамерів:

  • арбітражні курси;
  • навчання для працевлаштування;
  • купівля розхідників;
  • фейкові партнерки;
  • платна верифікація.

Одна з останніх схем — створення фейкового акаунту овнера «Дияволів» та запит в особисті повідомлення з метою взяти гроші в борг. Підхід старий, але все ще активно використовується шахраями. 

Фейк Слобоженка
Фейк Слобоженка

Останнім часом значно активізувалися зловмисники, які створюють фейкові магазини розхідників та скидають їх новачкам під соусом «Купи акаунти і заробиш мільйони в нашій команді».

Приклад воронки

Після оформлення замовлення, чат з «тимлідом» зникає, як і можливість влаштуватися в топовому команду. До речі, таким чином обманюють не тільки новачків, а й досвідчених вебів. Нещодавно в чатах писали про те, що деякі публічні та закриті команди втратили по кілька тисяч доларів на «купівлі розхідників».

Скамери активно слідкують за нішею афілейт-маркетингу і особливо полюбляють свіжі продукти, де користувачі можуть не одразу знаходити справжні контакти сапорту. Нещодавно в офіційному Інстаграму антидетекту AQUM з’явилося повідомлення про різке зростання кількості фейкових профілів представників сервісу. 

Повідомлення від представників AQUM

Продукт медійно відомий менше 6 місяців, але шахраї вже активно користуються брендом, щоб заробити гроші. І в деяких випадках їм це вдається. 

Скам на $2 000

Як новачкам захиститися від скаму

На жаль, інструменту зі 100% ефективністю захисту від шахраїв не існує. Вони іноді дуже винахідливі та застосовують неочікувані психологічні скрипти, які присипляють пильність. 

Якщо виникли сумніви в якійсь пропозиції, використайте чек-лист:

  1. Пошукайте згадки про акаунт. Створений 2 дні назад профіль в Телеграмі може свідчити про разове використання.
  2. Зверніться до реальних представників проекту. Перед тим як щось оплачувати, пошукайте в мережі посилання на соцмережі компанії.
  3. Будьте пильними з курсами. Майже всі відомі українські арбітражні команди не продають курси. Якщо це спеціалізована школа, поверніться до пункту №2.
  4. Запросіть додаткову інформацію. Це може бути номер картки або телефону, оплата через ФОП, верифікація через офіційний профіль проекту в соцмережах. 

Якщо запитати додаткові дані у шахраїв, скоріше за все, вони переключаться на нову жертву, адже зрозуміють, що в цьому чаті нема чого ловити. Це ефективний варіант захисту від скаму. 

Останніми роками увага до сфери партнерського маркетингу в Україні сильно зросла. Тому крім нових проектів та продуктів, сюди стікаються шахраї різного рівня. Новачкам слід дуже уважно перевіряти контрагента перед оплатою і не гнатися за легкими грошима. 

Читайте та поширюйте українське! Підписуйтесь на Telegram та Instagram “Палай” медіа!

1