Як швидко тестувати гіпотези: метод HADI-циклів

Як швидко тестувати гіпотези: метод HADI-циклів

Привіт, давно не читалися, це блог Wild Wild Apps & Wild Wild Leads, і сьогодні поговоримо про гіпотези, їх тестування і впровадження. Потреба в гіпотезах виникає, коли кампанія йде шкереберть, якщо треба впроваджувати зміни, навколо шторми і все горить. А як це зробити швидко та ефективно, розкажемо на прикладі одного з методів, що використовуємо у своїй щоденній роботі.

Можна разом впровадити сотню оновлень, але так і не зрозуміти, від чого конкретно показники поповзли вгору – а, отже, і в майбутньому знову хаотично тестувати все підряд. HADI-цикли допомагають цього уникнути та чітко розуміти, як кожна гіпотеза спрацювала на проєкті.

Метод використовують у стартапах і продуктах, у просуванні, коли горизонт планування такий собі, і навіть для роботи з особистою ефективністю. Наприклад, щоб протестувати, наскільки чергування завантаженого і розслабленого ритму роботи вплине на вашу продуктивність.

Що таке HADI-цикли

HADI-цикл – це метод дослідження, що включає чотири етапи: формулювання гіпотези (H), дія (A), збір даних (D), висновки (I). Таким чином, це абревіатура, де кожна літера відповідає одному етапу циклу.

зображення HADI циклів

Передбачається, що цикл нескінченний. Тобто після того, як компанія зробила висновки, вона формулює нову гіпотезу.

Гіпотеза має відповідати формату SMART:

  • S (Specific) – конкретні. Замість звичайного “хочу щось” потрібно прописати кінцевий результат мети з усіма деталями. Потрібно чітко розуміти, що має статися, що я перевіряю. Що ми будемо тестувати
  • М (Measurable) – вимірні. Використовуйте цифри або інші точні дані, щоб зробити мету вимірною для оцінки результату (щоб зрозуміти, як перевірити підтвердження гіпотези)
  • А (Achievable) – досяжні. Ставте завдання, які Вам під силу. Не задирайте планку занадто високо
  • R (Relevant) – значущі. Запитайте себе: “Навіщо мені це?” Може є сенс переформулювати мету або вона взагалі зайва. Тут важливо, щось робити далі при підтвердженні гіпотези. Інакше це виглядає дуже дивно
  • T (Time-bound) – з чіткими термінами. Ставте термін, до якого Ви плануйте досягти мети.  Це стимулює і не дає розслабитися. Нам потрібно зрозуміти скільки ми будемо тестувати гіпотезу.

Про те, як це працює, читайте далі.

Н – Hypothesis – Гіпотеза

Спочатку гіпотезу потрібно правильно сформулювати: якщо зробити Х, це змінить Y. Гіпотеза має бути конкретною, вимірюваною, досяжною, значущою та обмеженою в часі.

Наприклад: запускаєш новий оффер і вибираєш під час запуску реклами автоплейсменти, проливши деякий час, помітив, що ліди йдуть в основному зі стрічки фб, а бюджет розмивається по іншим майданчикам, коефіцієнт знижується, а от вартість ліда зростає непропорційно.

Гіпотеза: потрібно прибрати зайві плейсменти та залишити тільки стрічку фб, для більш конкретного показу реклами на потрібну нам аудиторію

Схожий матеріал, що може бути корисним: “Фінанси в арбітражі: 5 інструментів для керування грошима”

A – Action – Дія

Реалізуємо гіпотезу: у нашому випадку повністю прибираємо зайві плейсменти, залишаємо тільки стрічку фейсбук для того, щоб конкретизувати статистику показу реклами для нашої цільової аудиторії.

Головне правило – не тестувати одразу кілька гіпотез, які можуть вплинути на одну й ту саму метрику: наприклад, якщо залишити показ не тільки фб, а й інстаграма, то ми заплутаємося в тому, що працює, а що ні, для цього якщо тестуємо, то по черзі.

D – Data – Збір даних

Дивимося на результат, якщо гіпотеза залишити тільки фб дає свої плоди, то все чудово залишаємо.

Якщо щось не так, і результат не відповідає очікуванням або ж погіршується, пробуємо виставити показ реклами тільки на пк або мобільному пристрої, це ще кращий варіант для нас, конкретизувати напрямок і працювати з ним.

I – Insight – Висновки

Аналізуємо цифри і вирішуємо, чи підтвердилась гіпотеза. Якщо так, її можна масштабувати – у випадку з тим що ми прибрали всі плейсменти, можна спробувати прибрати фб і залишити щось інше, а сам фб маштабувати.

Ось так виглядає приклад заповнення таблиці при тестуванні гіпотез в арбітражі трафіку за допомогою описаного вище методу.

приклад заповнення таблиці за методом HADI

Якщо гіпотеза не спрацювала, це ок – час тестувати наступну. Принцип HADI-циклів підходить, коли потрібно впроваджувати багато різних ідей і швидко відкидати неефективні.

Створення стабільного заробітку на арбітражі трафіку – непростий процес. Цей метод (HADI) допоможе вам відібрати і протестувати успішну зв’язку, яка в кінцевому підсумку принесе чималий профіт.

Користуйтеся, а Wild Wild Leads підкаже вам порадою 😉

Читайте солов’їною та підписуйтесь на “Палай” медіа в Telegram та Instagram!

0