Фінанси в арбітражі: 5 інструментів для керування грошима

Фінанси в арбітражі: 5 інструментів для керування грошима

Арбітражний бізнес – ллєш і одержуєш прибуток. Все не так просто. Сьогодні до нас завітали колеги із Wild Wild Leads та розповіли про 5 інструментів, які допоможуть ефективно керувати грошовими потоками. Більше ніяких касових розривів та збитків, контролюємо фінанси та наливаємо в плюс.

Українські компанії Wild Wild Leads та Wild Wild Apps за 8 військових місяців розвинулися одразу у двох напрямках: залив трафіку, створення та оренда власних додатків для арбітражу. Підхід керівництва до фінансового менеджменту став ключем динамічного розвитку компанії: від 3 до 93 співробітників. СFO Wild Wild Leads і Wild Wild Apps, co-owner Олександр Журавльов розповідає про нюанси управління арбітражними проектами, що швидко зростають.

Чому важливо контролювати фінанси в арбітражі?

Арбітраж трафіку, як напрямок бізнесу, потребує постійного фінансового менеджменту. Невпорядкований підхід до десятків грошових потоків, особливостей формування доходу та витрат призведе до непоправних втрат, пов’язаних з касовими розривами. Такі помилки навіть можуть вартувати бізнесу.

Спілкування з колегами на ринку показує, що арбітражні команди з повним циклом фінансового менеджменту є радше винятком, ніж правилом. Практика Wild Wild Leads та Wild Wild Apps виробила п’ять головних інструментів, які допомагають вибудувати щоденну роботу з грошима так, щоб і виводити прибуток, і завчасно прогнозувати збитки.

1. Balance

Фінансовий звіт цього типу містить відомості про активи, зобов’язання та капітал компанії. Balance зводять до дати, визначеної як кінець звітного періоду, часто це кінець кварталу.

У балансі потрібно відобразити майно, що належить компанії – від робочих ноутбуків. телефонів, меблів до дрібниць, на кшталт сім-карт та облікових записів – абсолютно все, що компанія придбала за цей період часу.

У нашій сфері важливі баланси за всіма платіжками: відсоток поповнення, залишок видаткових коштів. Не варто заводити великі кошти на карткові сервіси на випадок форсмажорів або зміни сервісів, через які ллють баєри

Друга частина балансу – витрати: згорілі акаунти, які придбали і які померли, варто враховувати і дрібниці, що допоможе визначити фінансовий вектор розвитку компанії.

2. Cash-flow звіт

Звіт про рух коштів допоможе сформувати правильний баланс. Цей звіт складається із трьох основних розділів:

  • операційна діяльність – гроші, що приходять у компанію від головного напряму роботи
  • інвестиційна діяльність – витрати, які розраховані на майбутній дохід – компанія купує інших гравців ринку чи фінансові інструменти, інвестує у власний софт чи команду, які створять новий напрямок
  • фінансова діяльність – кошти, які формують капітал компанії.

Іншими словами, він пояснює зміни, які відбулися з грошима від однієї дати балансового звіту до іншої. Після заповнення цієї інформації зрозумієте частоту виплат кожного рекламодавця і будете закладати у розрахунки, наскільки той чи інший рекламодавець може затримати виплати, щоб уникнути касового розриву.

3. Резервний фонд

З першого дня щомісяця поповнюються резервні фонди на покриття можливих ризиків та інвестицій, що дозволяє будувати і реалізовувати плани розвитку на 5 років наперед, і спати спокійно, а це вже розкіш в арбітражному бізнесі.

Перший найманий співробітник у компанії з’явився вже після початку війни, коли в України розпалася істотна кількість арбітражних команд. Wild Wild Leads і Wild Wild Apps сповідують принцип відповідального найму, тому впровадили головне правило: раз на місяць робити запаси, щоб було чим виплатити зарплату та не залишитися у боргах.

Інше призначення резервного фонду – акумулювати фінанси для роботи з офферами, на які можна “навалитися” всіма баєрами та заробити багато. Але якщо у вас поки що маленький резерв фонд – не варто вливати всі фінанси в одного рекламодавця, шукайте партнерки, які можуть частіше платити, а також пропрацюйте свою мережу контактів – у кого та на яких умовах можна залучити інші оборотні кошти.

приклади Excel таблиць для контролю фінансів

4. PNL

Звіт Profit and Loss показує різницю між усіма доходами та витратами компанії. Цей вид обліку потребує кропіткої щоденної роботи з фінансовими даними, яка часто ігнорується. 

PNL показує динаміку фінансового стану in real time та допомагає приймати оперативні рішення на етапі зародження проблем, вчасно фіксуючи точки падіння. Наша фінансова команда щодня відслідковує динамічні показники, і таким чином оперативно припиняє зайві “витоки”.

5. Бюджетний календар

Створити та регулярно вести бюджетний календар – окремий челендж для фінансової частини команди, та у тандемі з PNL інструмент дозволяє щодня прогнозувати фінансовий розвиток компаній. Тут у режимі реального часу записуються та ведуться витрати та доходи, формули попередньо підсвічують можливі касові розриви ще до того, як вони сталися: відстежуються виплати контрагентів, інвестиції у маркетинговий відділ, оплату праці тощо. Так створюється запас часу (від 1 до 3 тижнів) для прийняття і впровадження негайних рішень та заходів.

Це інструмент разом з PNL щодня рухає компанію вперед і дозволяє зростати і не тільки збільшувати доходи, але й тримати витрати у розумних межах.

Що, як не морочитися?

Гроші не терплять ігнору. Фінанси – енергія, яка рухає бізнес уперед у пошуках нових можливостей. Невпорядковані звіти ускладнюють попередження ризиків та адекватну оцінку роботи, блокують довгострокове планування розвитку компанії. У будь-який момент арбітражна команда, яка не приділяє належну увагу фінансам, зіткнеться з тим, що далі працювати неможливо.

При некоректному веденні фінансів у кращому разі недозаробите, у гіршому – це може поставити під загрозу існування компанії.

Читайте солов’їною та підписуйтесь на “Палай” медіа в Telegram та Instagram!

0