“База” по ASO: як генерувати трафік на застосунки в AppStore та Google Play

“База” по ASO: як генерувати трафік на застосунки в AppStore та Google Play

Задались питанням із редакцією питанням, як залучати трафік із маркетплейсів мобільних застосунків AppStore та Google Play на свої додатки. Розібрались, доповідаємо. В цій статті розбираємо: як формувати список ключових слів та виділяти найбільш релевантні із них, які є метрики ключів та як аналізувати конкурентів. Також зачепили тему того, як аналізувати ключові запити для іншомовних запитів (навіть для китайської, навіть якщо ти не носій мови). 

Розбираємось на прикладі сервісу для ASO-оптимізації AppTweak. Це не чергова рекламна стаття (хоча ми не проти і за гроші написати 😅). Тож читайте, робіть висновки, та тестуйте різні способи генерації трафіку на свої мобільні застосунки.

Як працює генерація трафіку з магазинів застосунків та чому ключі це важливо?

В App Store та Google Play більш ніж 3 мільйони застосунків, при цьому кожного дня це число зростає ще на 3000+ нових додатків. І основним інструментом орієнтування в магазинах аппок залишається вікно пошуку. За даними Apple, 65% інсталів припадає на загальний (не брендовий) пошук. 

кількість інсталів за данними Apple

Щоб ваш застосунок виводився користувачам за потрібними пошуковим запитам, необхідно переконатись, що ключі релевантні вашому застосунку. Так, якщо ключове слово міститься у заголовку чи підзаголовку вашого застосунку, а не тільки в описі, алгоритм магазину в майбутньому присвоїть вашому додатку більш високий рейтинг.

Звісно простір для оптимізації в сторах обмежений, тому ретельне дослідження ключових слів буде найважливішим кроком для підвищення ваших позицій. 

Як скласти список ключових слів 

Першим кроком в ASO буде збір семантичного ядра – списку релевантних ключових слів для вашого застосунку, за котрими його можно ранжувати у пошуковій видачі. 

10 порад по пошуку ключових слів: 

  1. Проаналізуйте назви, підзаголовки та описи конкурентів. Дане дослідження допоможе виявити, які ключі вони вважають найбільш релевантними для себе, що може стати основою для вашого семантичного ядра.
  2. Дізнайтесь, які ключі у них генерують найбільшу кількість інсталів. Це дасть нові ідеї та дозволить дізнатись, що працює, а що ні. Наприклад: за рахунок функції Top Keywords в AppTweak ми знаємо, що застосунок Glipp отримує більшу частину завантажень за брендовими та загальними запитами. Таких як “купони” або “торгові пропозиції”.
Розділ із аналітикою ключів по кількості інсталів
  1. Дізнайтесь, на які ключі роблять ставки конкуренти в ASA. В AppTweak можно розкрити цю інформацію та зібрати пул із декількох сотень ключових слів за пару хвилин. 
  1. Визначте ключові слова, за котрими конкуренти ранжуються, а ви ні. В цьому допоможе функція Opportunity Keywords.
  1. Визначте ключі, за котрими ви вже ранжуєтесь, але не оптимізовані. Виявіть ключові слова, котрі ви не вказали в метаданих, але за котрими ранжується ваш застосунок. Додаючи їх у свої метадані, ви зможете продвинутись вище в пошуковій видачі.
  2. Дізнайтесь, які ключі являються трендовими. Залежно від тематики вашого застосунку, на пошукові запроси можуть впливати сезонні події, запуск нових ігр і т. д. 
  3. Перевірте топ ключі за популярністю Google та Apple. Дослідивши функцію AppTweak “Топ зростаючих”, можно дізнатись які застосунки або ігри стали вірусними чи виявили сезонні особливості пошуку. Наприклад: через спалахи Covid-19 такі ключі, як “фітнес-трекер” або “дитячий мессенджер” набирають популярність.
Популярність топ ключів в Google та Apple
  1. Подивіться ключі, за котрими Apple ранжує тематичний контент. Щоб допомогти користувачам виявити нові застосунки, Apple тепер поміщає їх в результатах пошуку по ключам, котрі алгоритм підбирає самостійно.
  2. Проаналізуйте відгуки. Ваша ціль – знайти якомога більше релевантних ключів, а відгуки – кладезь думок користувачів про ваш застосунок, про котрі ви самі могли б не здогадатись. 
  3. Комбінуйте слова, щоб знайти нові ключі. За допомогою інструмента AppTweak “Перемішування ключових слів” ви можете додати до 5 ключів та автоматично створити усі можливі комбінації.

Намагайтесь додати в первинне СЯ до 200 ключових слів, а у наступному кроці ми розповімо, як вибрати із цього списку найбільш релевантні.

Як вибрати найбільш релевантні ключові слова

Після того, як ви додали всі ключі в список, вам необхідно їх відсортувати та вибрати найбільш придатні. Для цього звертаємо увагу на наступні фактори.

Релевантність

Ви повинні вибирати тільки ті ключі, котрі описують функціонал вашого застосунку. Це дасть не тільки більш якісні завантаження та залучення користувачів, але й більш високі позиції в сторі, так як алгоритми постійно працюють над якістю видачі пошукового запиту.

Наприклад, Booking.com допомагає користувачам бронювати житло для майбутньої подорожі. При дослідженні ключових запитів може здатись, що “рейси” – відмінне ключове слово, бо люди, які бронюють авіабілети, скоріш за все, потребують і бронювання житла. Але є й інші, більш відповідні, котрі пропонують варіанти бронювання авіаквитків, тому магазини застосунків будуть обирати, що показати користувачу в результаті пошуку за цим запитом. 

Так, якщо ви подивитесь на результати пошуку, то побачите, що ТОП-8 додатків, які посідають перші місця за ключовим словом “польоти”, дійсно надають цей функціонал. 

Приклад застосунків із суміжними пошуковими запитами

Метрики ключових слів

Після того як ви розібралися з релевантністю, можете покластися на “Метрику ключових слів” в AppTweak, щоб вирішити, на які ключі варто орієнтуватися, а на які ні. 

Обсяг або популярність пошуку – показник того, наскільки популярне дане ключове слово з точки зору пошукових запитів. Метрика варіюється від 5 до 100. Чим ближче обсяг до 100, тим частіше користувачі використовують цей ключ.

Більшість ключових слів мають обсяг від 6 до 40. Ті, що вищі за 80, найчастіше, брендові (Instagram, Snapchat, Youtube та ін.). Тому під час уточнення списку ключів не нехтуйте ключовими словами з об’ємом 20, оскільки вони цілком можуть забезпечити хорошу кількість трафіку.

Аналітичні данні від AppTweak

Далі зверніть увагу на такі метрики, як: 

  • Difficult – показник, що відображає ступінь конкуренції конкретного ключа. Якщо ключ має високий показник складності, то це означає, що багато популярних додатків ранжуються за цим ключем, через що пробитися за ним у ТОП-10 буде складно;
  • Chance – показник, який оцінює ймовірність потрапляння в ТОП-10 за цим ключем;
  • KEI – індекс ефективності ключових слів, що відображає потенціал ранжування для ключа.

Іншими словами, краще обирати ключі з високим KEI – слова з найбільшим об’ємом і шансом на ранжування. 

ТОП ключові слова: поради щодо дослідження 

Враховуйте рейтинг ключів конкурентів

Застосунки із сильним брендингом і високою швидкістю завантаження часто домінують у пошуку за об’ємними ключовими словами, через що іншим застосункам важко здобути популярність і посісти місце в ТОП-10. Тому важливо стежити за своїми конкурентами і знайти ключі, за якими вони погано ранжуються. Це дасть вам змогу націлитися на менш конкурентні ключові слова, які збільшать ваші шанси потрапляння в ТОП.

У наведеному нижче прикладі список ключових слів для фітнес-додатку Sweat: 

Приклад із фітнес застосунку Sweat

Загальні ключові слова, такі як “тренування”, “фітнес” або “застосунок для тренувань” дуже популярні, але також мають високий показник складності. Навіть якщо застосунок Sweat націлений на ці ключі, вони, найімовірніше, не генерують завантажень, оскільки застосунку немає в ТОП-10 за цими запитами. 

Натомість, в порівнянні з конкурентами, ми бачимо, що є можливість зайняти місце за запитами “персональний тренінг”, “персональний тренер з фітнесу”, “програма вправ”. Хоча ці комбінації мають менший об’єм, ніж “тренування” або “фітнес”, якщо застосунку вдасться потрапити в ТОП-3 за цими ключами, вони сприятимуть більшій кількості інсталів.

Збільшуйте охоплення за допомогою фраз із двох і більше ключів 

Кількість ключів у сторах обмежена, особливо в App Store. Apple надає лише 3 поля, в які можна додати ключі: заголовок (30 символів), підзаголовок (30 символів) і поле для ключових слів (100 символів). Тому важливо намагатися використовувати ключі, які утворюють довгі комбінації та фрази з двох або більше ключів, щоб збільшити охоплення.

Наприклад, слово “пошук” – цікавий ключ для пошуку. Саме по собі воно, можливо, не призведе до великої кількості інсталів, але створить ланцюжок фраз, наприклад, “ігри для пошуку слів”, “пошук слів”, “пошук кросвордів”. 

Альтернативні способи генерації висловів на базі одного слова

AppTweak’s Keyword (інструмент “Перемішати”) – інструмент, який допоможе автоматизувати цей процес. Додайте до п’яти різних слів, щоб отримати весь спектр можливих фраз, потім проаналізуйте їхні обсяги та рейтинг вашого застосунку. Деякі результати дійсно зможуть вас здивувати 🙂

Використовуйте для оптимізації рекламу ASA 

І Apple, і Google, прагнуть надати своїм користувачам найбільш

релевантні результати пошуку. Для цього вони враховують коефіцієнт конверсії ключових слів. Однак фахівці ASO не мають жодного уявлення про коефіцієнти конверсії органічних ключових слів, тому їм доводиться збирати ці дані по крихтах. 

ASA може бути одним із таких джерел для пошуку цих даних. Якщо ви виявите, що певний набір ключів має вищий коефіцієнт конверсії, ніж інші у ваших кампаніях, обов’язково перенесіть цей досвід у свою органічну ASO-стратегію і спробуйте оптимізувати вашу органічну присутність із цими ключами.

Локалізація ключових слів різними мовами 

В App Store доступно понад 148 країн із підтримкою локалізації 37 мовами. Google Play підтримує 51 мову. І поведінка в пошуку, і обсяг ключових слів у кожному випадку відрізняється через відмінності в культурі, лінгвістичні тенденції та суспільні норми. Щоб повністю оптимізувати ваш застосунок під WW, потрібно провести локалізацію метаданих на всіх цільових ринках.

І для цього необов’язково бути носієм мови. Інструменти ASO, такі як AppTweak, допоможуть вам знайти правильні ключові слова, на які варто орієнтуватися.

Як проводити дослідження ключових слів іноземною мовою

Процес дослідження ключів на іноземних ГЕО схожий на процес, описаний вище. Використовуючи різні інструменти, на кшталт AppTweak’s Keyword Research & Suggestion можна зібрати 200+ ключів менше ніж за годину, включно з: 

  • ключові слова конкурентів;
  • рекомендовані ключі від самої Apple;
  • список трендових слів;
  • ключі, за якими конкуренти в ТОП-1, 10 або 100.
Аналітика застосунків на іншій мові
Аналітика застосунків на іншій мові (2)

Якщо ви не носій мови, то вибір найбільш релевантних слів може стати проблемою, особливо це стосується азіатських ринків. У такому разі використовуйте функцію AppTweak Live Search, яка показує, яка прилада на даний момент у топі за цим ключем. Це дасть змогу хоча б зіставити ключ і значення слів. 

Аналітика застосунків на іншій мові (3)

Локалізація в US, UK, CA та AU

Часте упущення експертів з ASO – ігнорування локалізації ключів під різні англомовні країни: США, Велику Британію, Канаду та Австралію. Адже в цих ГЕО є свої місцеві тенденції, конкуренти і культурні особливості, що впливають на пошукові запити.

Наприклад, якщо взяти категорію казино, можна наочно побачити, як відрізняються результати пошуку за одними й тими самими ключами: 

Популярність різних ключових слів для iGaming застосунків

Тому що, наприклад, у США, коли люди говорять про казино, вони використовують слова “slots” або “casino games”. У Великій Британії навпаки популярна фраза “fruit machines”. З іншого боку, в Австралії “pokies” – дуже популярне слово.

Підбиваючи підсумки, можна зробити висновок, що дослідження ключів під різними кутами і з використанням сервісів, які використовують свої унікальні метрики ключових слів, – головна складова під час розроблення стратегії просування ASO. Мисліть оригінально і трафік до вас потягнеться. 😉

0