Навіщо арбітражним командам Дія.City: Q&A з експертом

Навіщо арбітражним командам Дія.City: Q&A з експертом

Тренд на легалізацію афілейт-бізнесу в Україні сягнув апогею. В кінці грудня ми писали, що медібаїнгова компанія TRAFFIC DEVILS першою в країні стала резидентом Дія.City. Новина викликала багато питань у читачів, тому редакція «Палай» вирішила копнути глибше.

Сьогодні разом з експертом TD Аліною Сколотою розбираємося в перевагах правового режиму для IT-компаній і відповідаємо на запитання, які хвилювали арбітражників під час обговорення попереднього матеріалу. 

Головне про режим Дія.City

Дія.City — унікальний правовий та податковий простір для IT-компаній в Україні. Розробники позиціонують його як комфортне середовище, яке дозволяє будувати прозору структуру, залучати інвестиції та захистити активи. 

Представники Мінцифри після релізу проекту розказували, що намагалися максимально наблизити умови ведення бізнесу до моделей таких світових лідерів як Франція, Британія, Ізраїль та інших країн з потужним IT-кластером. 

Статистика Дія.City

Резиденти Дія.City отримують особливий правовий статус, унікальні умови оподаткування і легалізацію. Перехід на цю модель роботи необов’язковий, а рекомендований. 

Головні переваги для власників бізнесу:

  1. Особлива податкова система. Податкові ставки 9% і 18% в залежності від моделі оподаткування. 
  2. Укладання гіг-контрактів. Всі працівники компанії підписують спеціальні угоди для фіксації умов праці. 
  3. Захист від «маски-шоу». Розробники Дія.City обіцяли механізм захисту від необґрунтованих перевірок. 
  4. Прозора модель взаємодії з інвесторами. Налагодити співпрацю із закордонними компаніями буде простіше. 
  5. Фіксація умов на 25 років. В офіційному регламенті вказано, що умови для резидентів не підлягають зміні впродовж цього терміну. 

Недоліки також є:

  • складнощі із розірванням гіг-контрактів;
  • обов’язкова аудиторська перевірка;
  • сумнівність критерію із зарплатою не менше €1 200;
  • не можна бронювати гіг-контракторів.
Подача заявки в Дія Сіті

Подати заявку на підключення до програми можна онлайн, розгляд займає до 10 робочих днів. Після внесення даних в реєстр можна отримати витяг в паперовому або електронному форматі. 

Як бачимо, підводних каменів багато, тому для реєстрації резидентства краще заручитися підтримкою досвідчених юристів. Важливо, щоб у підрядника були успішні кейси реєстрації в Дія.City.

Дія.City для арбітражних команд: Q&A з експертом

Напередодні релізу податковий режим довго обговорювали в IT-спільноті. Більшість думок були сповнені скептицизму, але практика доводить зворотнє. Станом на грудень 2023 року, до Дія.City підключилися 700 компаній, які сплатили 6 млрд податків за 3 квартали минулого року. 

У арбітражників теж багато скепсису з приводу особливого податкового режиму. Багато хто не розуміє, як можна легалізувати компанію, яка заливає нутру чи гемблінг та отримує гроші в крипті. 

Розкажи, будь-ласка, навіщо Дія.City арбітражним компаніям?

Quotes

Дія.City — унікальний режим діяльності для ІТ-компаній, в тому числі у сфері афілейт маркетингу, який дозволяє вести бізнес просто, відкрито та з мінімальним податковим навантаженням. 

Режим Дія.City має суттєві переваги саме для компаній, які мають значні обсяги річного доходу та більш вигідні податкові ставки порівняно з юридичними особами, які не є резидентами.

Аліна Сколота, Traffic Devils
Аліна Сколота
Head of Legal Department TD

На якому етапі баїнговому бізнесу варто подавати заявку в «Дію»? До чого прив’язуватися: ревенью, кількість співробітників, etc?

Quotes

Привʼязка до ревенью, кількості співробітників та іншого відсутня. Якщо компанія потенційно може відповідати основним вимогам резидента Дія.City, визначеним статтею 5 Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», то можна подавати заяву.

*Якщо більш детально:

Резидентом Дія.City може стати юридична особа, зареєстрована на території України в установленому законодавством України порядку. Компанія, яка бажає отримати статус резидента Дія.City, повинна відповідати таким вимогам:

1) Відсутні обставини, передбачені частиною 2 статті 4 Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні».

2) Не менше 90% доходів приносять види діяльності, згідно зі списком, закріпленим у четвертій частині статті 5 Закону, про що має бути зазначено у статуті або відомостях ЄДР.

3) Середньомісячна сума винагороди працівників та/або гіг-спеціалістів — не менше еквівалента €1200.

4) Не менше 9 залучених працівників та/або гіг-фахівців.

Аліна Сколота, Traffic Devils
Аліна Сколота
Head of Legal Department TD

А що таке гіг-контракт? Поясни простими словами.

Quotes

Гіг-контракт — це договір, за яким гіг-спеціаліст зобовʼязується виконувати роботи та/або надавати послуги відповідно до завдань компанії як замовника, а компанія зобовʼязується оплачувати виконані роботи та/або надані послуги і забезпечувати гіг-спеціалісту належні умови для виконання робіт та/або надання послуг.

Гіг-контракт дозволяє гіг-спеціалістам мати більшу свободу та гнучкість, працювати з різними клієнтами, тоді як трудовий договір надає стабільність та соціальні гарантії від одного роботодавця.

Аліна Сколота, Traffic Devils
Аліна Сколота
Head of Legal Department TD

Як TRAFFIC DEVILS підключалася до Дія.City покроково? Скільки часу зайняла процедура від підготовки компанії до внесення даних в реєстр? Чи були проблеми?

Quotes

Ми подали заяву про набуття статусу резидента Дія.City 08.12.23 року і через 10 днів отримали наказ про набуття статусу резидента. Звісно, до подачі заяви ми вже мали юридичну особу. 

Весь процес подачі відбувається онлайн. У нашому випадку проблем з отриманням резидентства не було, однак рекомендую до подачі заяви детально ознайомитися з положеннями Закону України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» та положеннями Податкового кодексу України, які стосуються режиму Дія.City.

Аліна Сколота, Traffic Devils
Аліна Сколота
Head of Legal Department TD
Вартість послуги під ключ
Вартість послуги під ключ

Яку податкову звітність подають резиденти? Чи лайтовіше до них ставиться податкова?

Quotes

Для резидента Дія.City існує три типи звітності, а саме: початковий звіт про відповідність, перший річний звіт та щорічний звіт, до яких додається незалежний висновок, поданий суб’єктом аудиторської діяльності за результатами перевірки резидента Дія Сіті. 

Для успішного проходження аудиторської перевірки необхідно, в першу чергу, слідкувати за відповідністю всім вимогам, передбаченим для резидента, вчасно та в повній мірі сплачувати податки, правильно організувати документообіг компанії. 

Щодо податкових перевірок, вони є невідʼємною частиною господарської діяльності будь-якої компанії. При цьому, дотримуючись норм податкового законодавства, можна знизити ризик саме позапланових перевірок.

Аліна Сколота, Traffic Devils
Аліна Сколота
Head of Legal Department TD

Що отримали ваші співробітники після реєстрації TD в Дія.City крім статусу на папері?

Quotes

Співробітники отримали можливість укладати гіг-контракт, положення якого поєднують бенефіти штатного працівника, ФОПа та фрилансера: 17 днів щорічної оплачуваної відпустки, низькі податкові ставки, можливість працювати з будь-якої локації. 

Вони отримують легальний дохід, не проходять жодні реєстраційні процедури, не складають фінансові звіти, не розраховують самостійно податки, адже цим займається роботодавець.

Аліна Сколота, Traffic Devils
Аліна Сколота
Head of Legal Department TD

Чи цікавилися ви бронюванням співробітників? Експерти кажуть, що з цим є складнощі, але великі компанії на кшталт EPAM вже забронювали деяких працівників. 

Quotes

Законодавство щодо бронювання наразі дуже мінливе, постійно відбуваються зміни. Якщо говорити про ситуацію станом на зараз, то бронювання саме гіг-спеціалістів та ФОП, з якими працюють резиденти Дія Сіті, не передбачено. Фактично бронювання можливе тільки для працівників резидента, які оформлені за трудовим договором. 

Однак, все може змінитися.

Аліна Сколота, Traffic Devils
Аліна Сколота
Head of Legal Department TD

У резидентів Дія.City є захист від «маски-шоу» чи все добре лише на папері?

Quotes

Контролюючі органи діють однаково в межах своїх повноважень як до резидента Дія.City, так і до будь-якої іншої юридичної особи, яка не є резидентом. Важливо, знову ж таки, дотримуватися чинного законодавства та вести діяльність прозоро.

Аліна Сколота
Head of Legal Department TD

У Дія.City є переваги, але це не панацея від високих податків або перевірок контролюючих органів. Інструмент підходить переважно великим IT-компаніям, які впевнені в довготривалій роботі на українському ринку. 

Читайте та поширюйте українське! Підписуйтесь на Telegram та Instagram “Палай” медіа!

0